2014. november 18., kedd

Nyman: War Work -- Egy őskatasztrófa multimédiás reflexiója



.
Michael Nyman Foto: Francesco Guidicin






A világháború erőteljes képeire kevert hatalmas vizuális és zenei freskó: Michael Nyman War Work című multimédiás műve a háború értelmetlenségéből űz csúfot. Az I. világháború kitörésének századik évfordulójára született előadás november végén debütál a Müpában.

Michael Nyman-t nem kell bemutatni. Bár az idén hetvenéves brit komponistát a filmművészet tette ismertté - ő a Prospero könyvei, A rajzoló szerződése, A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, a Zongoralecke vagy a Man on Wire Greenaway-filmek zeneszerzője, hogy csak egy párat említsünk -, de a mester számos zenekari, hangszeres színpadi művet is komponált már. A harcokban meghalt katonák és civilek emlékére készített War Work november 28-án látható először Magyarországon, a Művészetek Palotájában.
Nagy-britanniai, francia és német csatamezők korabeli archív felvételei, nyolc költemény és sosem hallott zenei kompozíció: így helyezi új kontextusba Michael Nyman az első világháborút. Michael Nyman mindent felelevenít, ami feledésbe merült: az ismeretlen katonákat, a személyazonosság nélküli, egyszerű testeket, a háborúban eltűnteket is. A produkció a művészetek és a kifejezésmódok közötti határok lebontására törekvő kortárs trendekkel tart lépést, és egy 21. századi műalkotáshoz méltóan emlékezik „a 20. század őskatasztrófájára".
A komponista a némafilmmel körített előadásban a zenetörténet meghatározó alakjait -  Rossini, Beethoven, Schubert, Chopin és César Franck - idézi meg. A költeményekben a panaszon és gyászon túl megjelenő abszurd hang és groteszk lelkesültség a dadaizmusra hajaz, amelyhez az inspirációt és szókincset éppen a csataterek adták.
Az előadásban elhangzó költeményeket jegyző költők egy - az elsősorban festőként ismert brit David Bomberg - kivételével a világháború áldozatai. Közülük hárman (Alfred Lichtenstein, Ernst Stadler és August Stramm) a német expresszionizmus kiemelkedő képviselői, de Nyman - a nagy háború nemzetköziségét kiemelendő - francia és brit szerzők szövegeit, sőt a magyar Gyóni Géza legjelentősebb háborús versét (Csak egy éjszakára...) is beépítette alkotásába.
A nagyszabású alkotáshoz készült dalokat Hilary Summers énekli, aki nemcsak kortárs operák főszereplőjeként tűnik fel időről időre a világ legjelentősebb zenés színpadain, de nevével vezető régizenei együttesek műsorlapjain és a barokk operajátszás mai fellegváraiban is rendszeresen találkozhatunk.
Michael Nyman: War Work - Az I. világháború kitörésének századik évfordulójára
Magyarországi bemutató
2014. november 28., 19.30, Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

https://www.mupa.hu/program/michael-nyman-war-work-magyarorszagi-bemutato-2014-11-28_19-30-bbnh
Előzetes videók:
Michael Nyman - War Work
https://www.youtube.com/watch?v=l5GM3mtMPEc&
Soldiers (Michael Nyman - War Work)
https://www.youtube.com/watch?v=GyskJb_BLCc&list=UU3AnkBHZedO9GjRF1CyEZtQ
Michael Nyman egyéb kompozíciói:
Man on Wire Soundtrack - An Eye for Optical Theory
https://www.youtube.com/watch?v=IIIWIVThBJM

„Gattaca" Soundtrack - The Departure by Michael Nyman
https://www.youtube.com/watch?v=grdK703W92I

A War Work a Cité de la musique (Párizs), a La Comète (Châlons-en-Champagne), a L'Arsenal (Metz), a Kölni Filharmónia és a Művészetek Palotája Budapest közös produkciója.

Nincsenek megjegyzések: