Friss, izgalmas recepteket ajánlunk ahhoz a zöldséghez, amelytől valóban annyira életerős lehetsz, mint Popeye!
Végre elérkeztünk a szezonális zöldségekhez, itt a hónapos retek, amely recept nélkül is illik mindenhez, és őt követik majd legkedvesebb zöldségeid is. A spenót olyan eleme a magyar gasztronómiának, amelyet csak egyféleképpen tudsz elképzelni: főzeléknek. Pedig rengeteg további lehetőség rejlik benne. Ráadásul ilyenkor már jobb, ha elfelejted a mélyhűtött változatot, és lecsapsz az óriási zsákokban árult húsos, zöld levelekre a piacon. Egyre érdemes figyelni: mindig kétszer annyit vásárolj, mint amennyire szükséged lesz, ugyanis kevesebb mint a felére összeesik.
A spenót nagyon egészséges: kevés kalóriát tartalmaz, viszont rengeteg vasat, A-, C-, K-vitamint, és kalciumot, segíti a bélműködést, tisztítja a vastagbelet, ugyanakkor könnyen emészthető. Próbáld ki nyersen is!
Spenótsaláta tojással, sósan
Hozzávalók 2 személyre:
- 500 gramm friss spenótlevél
- pár szem koktélparadicsom
- 4 tojás
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál balzsamecet
- pár csepp citromlé
- só, bors
Elkészítése: a spenótleveleket többször alaposan mosd át hideg vízben, míg teljesen homokmentes nem lesz. Szedd le a szárait, majd tépkedd apró darabokra. A tojásokat főzd keményre kb. 10 perc alatt, hagyd kihűlni, pucold meg, majd vágd apró kockákra. Egy tálban keverd el a két hozzávalót. A koktélparadicsomokat vágd félbe, és szórd a salátára. Az öntethez helyezd az olajat, az ecetet és a citromlevet egy befőttesüvegbe, enyhén sózd-borsozd, majd rázd össze. Ezzel az öntettel tálald a salátát. Fél kg spenótban mindössze 100 kalória van!
Spenótsaláta körtével, édesen
Hozzávalók 2 személyre:
- 500 gramm friss spenótlevél
- 4 friss, kemény körte
- 5 dkg dió
- 5 dkg feta sajt
- 2 evőkanál méz
- 2 evőkanál balzsamecet
Elkészítése: a spenótleveleket készítsd elő a fent leírt módon. A körtét pucold meg és kockázd fel. A diót törd durvára. A feta sajtot vagdosd apró darabokra, és keverd el a körtével, majd add hozzá a spenótleveleket is. A mézet rázd össze a balzsamecettel, majd keverd a salátához. A tetejét szórd meg a dióval.
Spenótkrémleves
Hozzávalók:
- 500 gramm spenót (lehet mélyhűtött is)
- 1 csokor újhagyma
- 2 dl tejszín
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kiskanál margarin
- só, bors, szerecsendió
Elkészítése: a spenótleveleket dobd forrásban lévő vízbe, várj, amíg összeesnek, majd szűrd le őket úgy, hogy megtartod a főzővizet, és öblítsd le hideg vízzel. A lábos aljában a margarinon párold meg az apró karikákra vágott újhagymát és az áttört fokhagymát. Öntsd fel a spenót főzővizével, forrald fel, add hozzá a spenótleveleket, majd botmixerrel dolgozd el simára. Öntsd fel a tejszínnel, forrald fel újra, közben pedig ízesítsd sóval, borssal, szerecsendióval.
Spenóttal, aszalt paradicsommal és sajttal töltött pulykamell
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 + 1 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 6 db felkockázott aszalt paradicsom
- fél kg mélyhűtött/friss spenót
- fél teáskanál só
- fél teáskanál frissen őrölt fekete bors
- negyed teáskanál szárított kakukkfű
- 5 dkg kecskesajt
- 5 dkg krémsajt
- kb 1 kg pulykamell
- 4 dl húsleves (leveskockából is jó)
- fél citrom héja
- 2 evőkanál citromlé
- 2 evőkanál dijoni mustár
Elkészítése: melegíts fel 1 evőkanál olívaolajat egy közepes méretű serpenyőben. Add hozzá a fokhagymát, és pirítsd kb. 1 percig. Add hozzá az aszalt paradicsomot, a spenótot, a sót, a borsot és a kakukkfüvet. Pár perc alatt melegíts össze őket. Tedd át a keveréket egy közepes méretű tálba. Keverd hozzá a kecskesajtot és a krémsajtot. Tedd félre a tálat.
Vágj vastagabb, kb. kétujjnyi szeleteket a pulykamellből, és mindegyikbe vágj egy kis helyet a tölteléknek. Sózd és borsozd meg mindegyik darab húst kívülről. A vágás mentén töltsd meg őket egyenként a spenótos, aszalt paradicsomos keverékkel.
Egy tálkában keverd össze a citromhéjat és a mustárt a húslevessel és a citromlével.
Egy nagy serpenyőben melegíts fel kb. 1 evőkanál olívaolajat, és pirítsd meg a hússzeletek mindkét oldalát közepes lángon. Süsd középmagas hőfokon addig, az oldalait váltogatva, amíg szép aranyszínű nem lesz. Szedd ki őket egy tálba, és tartsd melegen.
A serpenyőbe öntsd bele a húsleveses keveréket, forrald fel, és kb. 8 perc főzéssel sűrítsd be a felére. Tálaláskor minden húsdarabra önts egy kanállal a mártásból.
Forrás: Ács Borbála - Ötvenentúl.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése