2009. október 2., péntek

Lakberendezés Távol-Keleten


Az európai ízléshez szokott szemnek felüdülést jelent szembesülni a távol-keleti, egyedi megjelenésű berendezési tárgyakkal. A Távol-Kelet immár mindannyiunk számára „közel” van, legyen az kínai, japán, malajziai vagy thaiföldi (sziámi) bútorkülönlegesség.

A Távol-Kelet éghajlata, szokásai, társadalmi élete eltér a mi életstílusunktól. Talán ez az, ami olyannyira érdekessé teszi számunkra. Gondoljunk csak a jellegzetes anyagokra, melyek ezt az életstílust közvetítik számunkra. Ilyenek például a rattan, a tengerifű, bambusznádból készült bútordarabok is.
Megfigyelhető, hogy ezek a bútorok formájukat tekintve már igazodtak az európai kényelmi igényekhez, követelményekhez. Hiszen nehezen tudnánk elképzelni, hogy a földön fekve aludjunk, szék helyett sámlin üljünk vagy szekrények helyett, ládákba pakoljunk. Pusztán az anyagminőség viszont már elég ahhoz, hogy hangulatában közvetítsék számunkra a távol-keleti környezetet. Bárhogy is festik, pácolják e bútordarabokat, könnyed, légies volta változatlan marad. Tovább fokozhatjuk az ázsiai hatást, ha a kiegészítőket is stílszerűen választjuk meg. Például, ha a dísztárgyak között szerepel néhány porcelán, füstölő, buddhista kegytárgy stb.

A teljesség igénye nélkül, szenteljünk egy kis figyelmet a japán lakáskultúrának, életszemléletnek. Ezt a szemléletet, szellemiséget áthatja a zen filozófia. A zen a buddhizmus egyik ága, melyet elsősorban Japánban gyakorolnak. Gyökerei Buddha tanításáig nyúlnak vissza, de hatással volt rá a taoista és a konfucianista filozófia is, mely kínai befolyásra utal. A zen egyszerűség híve, fontosnak tartja, hogy a felesleges dolgokat hagyjuk magunk mögött. A szellem szabadsága a legfontosabb. A letisztult környezetben - kevés és egyszerű vonalvezetésű bútordarab között - a szellem szabad áramlását nem befolyásolják zavaró tényezők. Egyszerűség, csend és rend…
Ez a szemlélet – mai felgyorsult, globalizált világunkban – egyre több embernek szimpatikus és egyre népszerűbbé válik. S erős párhuzam figyelhető meg a minimalista irányvonal és a zen filozófiával áthatott japán lakáskultúra között.

Forrás: Szépzöld

Nincsenek megjegyzések: