2014. május 27., kedd

Új webkikötő gyerekeknek





www.bibianeten.hu

Napjainkban a gyerekek egyre korábban kezdik el használni az internetet és a modern technológiákat. Ők már nem is éltek olyan világban, amelyikben az internet, a számítógépek, tabletek és okostelefonok nem léteztek. Ügyesen maszatolnak a pici ujjak az érintőképernyőkön, a nagyobb gyerekek pedig rendszergazdát megszégyenítő jártassággal kezelik az otthoni gépparkot, de nem biztos, hogy tisztában vannak a világháló lehetséges
veszélyeivel is.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat - a Safer Internet Program magyarországi koordinátora - egy weboldalt hozott létre www.bibianeten.hu címmel, hogy segítségével a 4-8 éves gyerekek játékos formában ismerkedhessenek meg az internettel. Céljuk, hogy a világhálót érdekes történetek és játékok segítségével mutassák be nekik, szórakoztató és biztonságos formában. Bibi, a méhecske és barátai gondoskodnak arról, hogy a gyerekek tisztában legyenek a lehetséges veszélyekkel, és tudják, mit kell tenniük ilyen helyzetekben.
A „Safer Internet Program" (Biztonságosabb Internet Program) az Európai Unió által közvetített értékrenddel összhangban az internet és az új online technológiák használatának biztonságosabbá tételét szolgálja, különösen a gyermekek számára, illetve a jogellenes, valamint a káros tartalom elleni küzdelem hatékonyságát is biztosítja. A magyarországi konzorcium a gyermekek, szülők, tanárok és a döntéshozók felvilágosítását tűzte ki célul.
Az oldalon egy „Ki próbálja becsapni Bibit?" című kalandos történetet olvashatnak és hallgathatnak meg a gyerekek, melyben  Bibi és barátai a bölcs Sáska Professzor segítségével tanulják meg, hogy az interneten nem mindenki az, akinek mondja magát, ezért fő az óvatosság! A történet karakterei fekete-fehérben is megjelennek, hogy új színeket varázsoljanak rájuk a fiatal felhasználók. Elkészítették a magyar nyelvű gyermekbarát online tartalmak szubjektív gyűjteményét; azokat a weboldalakat és appokat sorolják itt fel, amelyek biztonságosan böngészhetők.
A bibianeten.hu a luxemburgi Safer Internet Központ jóvoltából készülhetett el magyarul, a luxemburgi weboldal mintájára. A tervek szerint közösen fejlesztik majd tovább a weboldalt az Insafe hálózat többi központjával együttműködve, így hamarosan újabb mesékkel is bővül majd a tartalom.
Az Insafe és az INHOPE az Európai Bizottság Safer Internet Programjának keretében együttműködik az internet és a mobil eszközök használatának - különösen a gyermekek, fiatalok, családok számára történő biztonságosabbá tétele, valamint a jogellenes tartalmak azonosítása és eltávolítása érdekében. Az Insafe vagy az INHOPE weboldalai közvetlenül is elérhetők: www.saferinternet.org  www.inhope.org
Bár a bibianeten.hu honlap kisgyermekek számára készült, és az itt található tartalmak és linkek is biztonságos környezetet nyújtanak számukra, rendkívül fontos, hogy a felnőttek is tisztában legyenek az internet lehetséges veszélyeivel, hogy mindig tudjanak válaszolni a gyerekek kérdéseire, és megfelelően reagáljanak a kényes helyzetekben. Nekik nyújt segítséget a www.saferinternet.hu
Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány: internet helpline, segélyvonal és online tanácsadás gyerekeknek:
www.kek-vonal.hu
NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.: a káros, illegális és jogsértő tartalmak bejelentésére szolgáló Biztonságosinternet Hotline üzemeltetője:
www.biztonsagosinternet.hu
www.gyermekmento.hu


Nincsenek megjegyzések: