2014. május 23., péntek

Molnár Ferenc 1909-es Liliom című darabja a Tháliában




.
Molnár Ferenc 1909-es Liliom című darabja 2014. június 14.-én mutatkozik be a Thália Színházban Béres Attila rendezésével, címszerepben Csányi Sándorral, Shell Judit és Udvaros Dorottya szereplésével.

Béres Attila és Csányi Sándor főiskolás koruk óta ismerik egymást. „Tizenhét éve, főiskolásként, egy Teleki téri kis lakásban kezdtünk először beszélgetni Csányi Sándorral a Liliom színre viteléről - mondta el a darab rendezője. Hozzátette, azóta is foglalkoztatja az örök érvényű mű.

Egy hintáslegény és egy cselédlány története. Találkoznak a ligetbe, ahol a hintáslegény felmond a hintánál, a cselédlány felmond, ahol szolgált, és elkezdenek együtt élni. Nincs munka, nincs pénz, nincs lehetőség, kölcsön kenyérből élnek. Liliom annyira gyűlöli magát, hogy nem képes gondoskodni arról akit szeret, hogy megüti a szeretett nőt, de ez a szerelem ezen is túlmegy.  Ez a történet annyira gyönyörűen van megírva, hogy valahogy a végén nagyon szereted ezt az embert, az erőszakosságával, az önpusztításával, a szégyenével, a nyomorával együtt - fogalmazott Csányi Sándor, aki Liliom szerepét alakítja.

Udvaros Dorottya, aki Muskátné szerepe mögé bújik, kiemelte: nagy álma volt egy Molnár Ferenc darabban játszani. "Én nem tudom, hogy hogy történt ez, de már kezdtem szomorúan le is mondani erről, és akkor egyszer csak megjött ez a felkérés".  A színésznő nem először dolgozik együtt Béres Attilával, rendezésében dolgozott Pécsett a Nem félünk a farkastól című előadásban, amelyet nagyon szeretett játszani. "Remélem, hogy ugyanolyan, vagy még nagyobb sikerünk lesz, mert a feltételek adottak". -mondta el Udvaros Dorottya.

Schell Judit, aki a női főszerepet alakítja a műben elmondta: régebben sokat foglalkozott a művel, most viszont támadási felületnek érezte a 18 éves lány alakítását. „Ahogy újra elolvastam a darabot és elkezdődtek a próbák, rájöttem, hogy Julika ugyanolyan kortalan, mint a Liliom. A Julika szájából elhangzó mondatok, az a tartás, méltóság, amelyet képvisel, egy mai 18 évesre nem jellemző, sokkal érettebb, letisztultabb gondolkodású nőre utal"- idézte fel a színésznő".

A nagyszerű színész trióson kívül több neves színész: Molnár Piroska, Fodor Annamária, Vida Péter, Pindroch Csaba, Hunyadkürti István, Molnár Gusztáv, Mózes András és Bánovits Vivianne is színpadra lép.

Molnár Ferenc az altató mese című írásban így fogalmazott: „Ez a mese arra való, hogy özvegyasszonyok altassák el vele kisgyermekeiket, vagy jó gyerekek altassák el vele öreg és fáradt szüleiket. A mesét szép csöndben, folyékonyan kell mondani, az elejét élénken, mintha igaz volna. A végét pedig már lassabban és halkan, hogy mire vége szakad, aludjék el az, akinek mesélték". Molnár meséjéből végül színmű lett, „külvárosi legenda 7 képben"


Forrás: Zelei Violetta Anna - EuroAsra

Nincsenek megjegyzések: