2014. május 12., hétfő

Haydn nyomában (In Search of Haydn)


2014. május 16-án az Uránia Nemzeti Filmszínház bemutatja a Great Composers - Nagy zeneszerzők nyomában c. sorozat 3. részét: Haydn nyomában (In Search of Haydn). Kiemelkedő zeneszerzők életéről, Beethoven, Mozart, Haydn és Chopin munkásságáról készítette legújabb sorozatát Phil Grabsky brit rendező.

Phil Grabsky, akit a hazai közönség a nagy sikerű Leonardo Live és Exhibitions (Manet, Munch, Vermeer) filmek alkotójaként ismerhet, átfogó és izgalmas "koncert-dokumentumfilmeket" készített kiemelkedő zeneszerzők életéről és munkásságáról. A Beethoven,  Mozart,  Haydn és Chopin munkásságát bemutató alkotások mindegyikében hatvannál is több zenemű hangzik el egészben vagy részleteiben, kiváló muzsikusok tolmácsolásában. A filmek készítése során az átfogó kép érdekében közel száz interjú készült zenészekkel, zenetörténészekkel - mindazonáltal a filmek esszenciáját a zeneművek adják.  

Ez a rég várt „koncert-dokumentumfilm", Phil Grabsky biográfiai ihletettségű alkotása igazi vizuális és akusztikus ínyencség Haydn életéről, a világ legkitűnőbb zenészeinek interprátációival gazdagítva. Közreműködik többek közt Gianandrea Noseda, Sir Roger Norrington, The Orchestra of the 18th Century Frans Brüggen vezetésével, Christophe Rousset  és a Les Talens Lyriques, Ian Page és a Classical Opera Company, Ronald Brautigam, az Endellion String Quartet, Gautier Capuçon
Orchestre Philharmonique Royal de Liège Pablo Gonzálezszel ,
Marc-André Hamelin, Sophie Bevan, Wilke te Brummelstroete, Alison Balsom, Emanuel Ax, Rémy Baudet, Tim Blanning, Jonathan Impett, David Wyn Jones, Joseph Kalichstein, Bayan Northcott, Rupert Ridgewell, Dr. Walter Reicher
és Richard Wigmore.

„A zenebarátok örömére tisztelettel adózik minden idők kikerülhetetlen zeneszerzője előtt, akinek örökségét túlságosan is gyakran természetesnek veszünk" (Santa Fe New Mexican)

Joseph Haydn (1732-1809) a valaha élt legnagyobb zenei újító volt. Mozart és Beethoven mindig is feltekintett rá, inspirációt merített műveiből, ma viszont a koncerttermekben némileg háttérbe szorul, túlragyogják hagyatékának gazdagítói. Ahogy Schiff András nemrégiben rámutatott: „Sokkal jobban meg kellene becsülni! A valaha élt igazi zsenik közül sajnos őt tartják a legkevesebbre."


A Haydn-muzsika ma élő legismertebb művészeinek véleménye révén a filmnek sikerül helyreállítani a kibillent egyensúlyt Hayd megítélésével kapcsolatban, miközben rálátást kapunk a mester pályájára és magánéletére. Hayd élete átível a barokkon, egészen Napóleon bécsi megszállásáig. Túlélte ifjabb pályatársát, Mozartot. Egyike volt a legtermékenyebb alkotóknak. Több mint 100 szimfóniát komponált, 64 kvartettet, 16 ránk maradt operát, 51 zongoraszonátát, valamint A teremtés és Az évszakok című oratóriumokat.

Phil Grabsky a tőle már megszokott műfaj keretein belül mutatja be a zeneszerző életrajzát és zenéjét, ismét kronologikus sorrendben. A bensőséges és sok újat feltáró interjúkon, valamint Haydn személyes visszaemlékezésein keresztül nem csupán Haydn zenéjét ismerjük meg jobban, de jobban körvonalazódik korabeli fogadtatása is. A film leglényegét ezúttal is, akárcsak az előző Nagy zeneszerzők nyomában dokumentumfilmek esetében, a zeneművek és nagyszerű előadásuk adja, melyről a világ élvonalbeli művészei gondoskodnak.

2014. május 16. 19:00 - Bemutató

Ismétlés: 2014. máj. 25. 11:00, máj. 26. 19:00

Great Composers - Nagy zeneszerzők nyomában c. sorozat 3. rész

Haydn nyomában (In Search of Haydn)

Uránia Nemzeti Filmszínház

Rendező: Phil Grabsky

Narrátor: Juliet Stevenson

http://urania-nf.hu/


Forrás: EuroAstra Internet Magazin


Nincsenek megjegyzések: