2014. május 16., péntek

Hétévente változunk




Valóban igaz, hogy hétévente változunk?

A hetes számnak a mitológiában és a vallásos hagyományokban ősidők óta mágikus jelentést tulajdonítanak. Sok biológus és orvos vélekedik úgy, hogy az élőlények testi- és lelki folyamatai egyaránt hétéves ritmusban bonyolódnak.

A szerelmesek a hetedik mennyországban érzik magukat. Hófehérkét hét törpével hozta össze a sors. A szivárványban hét szín látható, és James Bond sem véletlenül lett 007-es ügynök. Sőt, Istennek is hét napra volt szüksége, hogy megteremtse a világot.


A hetes számnak a mitológiában és a vallásos hagyományokban ősidők óta mágikus jelentést tulajdonítanak. Sok biológus és orvos vélekedik úgy, hogy az élőlények testi- és lelki folyamatai egyaránt hétéves ritmusban bonyolódnak. A természettudósok, pszichológusok és filozófusok arra a megállapításra jutottak, hogy hétévenként mindenki egy fejlődési egységet él át.

Mintha az életet több kis életre lehetne felosztani. Az emberre - korának megfelelően - bizonyos feladatok hárulnak, nehéz szakaszokat kell átvészelnie, hogy aztán a következő ciklusban sikereket érhessen el.

A modern orvostudomány megdöbbentő felfedezésre jutott: az ember genetikailag programozott, hétnapos ritmus szerint él. Ez idő alatt változik a bőr hőmérséklete, a szívverés és a vérnyomás. A szervezet szövetei minden hetedik évben megújulnak. A Föld élőlényei nemcsak a térbeli adottságokhoz alkalmazkodtak, hat rájuk az éjszaka és a nappal, illetve az évszakok váltakozása, sőt az árapály-jelenség is.

A legtöbb ember nem tulajdonít jelentőséget a hétéves ciklus befolyásának, pedig szembetűnő aktivitás figyelhető meg az egyes periódusokban. Hétéves korban esnek ki a tejfogak, s nőnek ki a maradók. Ez idő alatt a gyermek csecsemőből iskolássá fejlődik. Nagyjából 14 évesen éri el a pubertáskort: a lányoknál megkezdődik a menstruáció, a fiúk férfiasabbak lesznek. 21 évesen befejeződik a tinédzser-kor, az ember felnőtté válik. 28 évesen eléri a teljes testi-lelki érettséget, ebben az életkorban házasodnak és vállalnak gyermeket a legtöbben. 35 évesen többnyire a családé a főszerep, míg 42 éves korban újra visszatér a karrier iránt érzett fokozott érdeklődés. Körülbelül a hetedik ciklus után - 49 évesen - veszi kezdetét a férfi/női klimax, majd 56 évesen az emberek önmagukkal kezdenek el mélyebben foglalkozni.

Már az ókori görögök is hétéves szakaszokra osztották fel az életet. Hippokratész tanítása szerint "a hetes szám uralja a betegségeket és mindent, ami a testben pusztulással kapcsolatos".

Gyógyszeres kezelés nélkül a betegségek is hét szakaszban zajlanak: a hetedik, a tizennegyedik és a huszonegyedik nap a legveszélyesebb - állítják az orvosok. És ki ne tudná, hogy gyógyszerrel vagy anélkül minden megfázás nagyjából hét napig tart? Egy új tudományág, a kronobiológia kutatói bebizonyították, hogy minden cselekedet a genetikailag belénk programozott testritmussal van összefüggésben. Igaz, a növényekkel és az állatokkal ellentétben az ember egy ideig ellen tud szegülni személyes bioritmusának, a szervezet azonban bizonyos idő elteltével lépést tart vele.


mok.hu nyomán

Nincsenek megjegyzések: