2019. március 23., szombat

Viva la Viola! – Klasszikusok négy mélyhegedűre




.

Viva la Viola! címmel tart rendhagyó koncertet a Rádiózenekar brácsaművészeiből alakult kvartett az Uránia Nemzeti Filmszínházban március 28-án. Korábban nem volt olyan vállalkozás Magyarországon, hogy egy kizárólag brácsaművészekkel felálló kvartett ad elő kifejezetten négy brácsára komponált műveket és átiratokat.


Az esemény tehát hazai premier.
Az előadók, Bíró-Érsek Lilla, Madák Katalin, Fülöp Levente és Máté Győző azzal a céllal állnak ebben a formációban közönség elé, hogy bemutassák nagyszerű hangszerük igazi képességeit. A brácsa (más néven mélyhegedű, viola) hangterjedelme a látványosan magas és mély regiszterek közt helyezkedik el. Mintha elveszne a zenekari vonósok sűrűjében, de nélküle egyik zenemű sem teljes. Ideje hát, hogy önállóan is bemutatkozzon, és elkalauzoljon
bennünket a zenei világ különböző állomásaira. Így született meg a brácsakvartett gondolata, és vele együtt ez a koncert, amelyen néhány darabnál Fajd Gergő és Cseh Zoltán is közreműködik majd.

Az este során Bachtól a kortársakig ívelő zenei utazást járthatunk végig a négy mélyhegedű bársonyos „mezzoszoprán” hangján, Máté Győző rövid szöveges kommentárjaival. Az izgalmas válogatásban szerepelnek majd kifejezetten brácsára írt művek és más hangszerre, sőt zenekarra komponált darabok átiratai is, sok meglepetéssel. Bach Ciacconája például eredetileg szólóhegedűre íródott, a dallam azonban most – egy japán szerző átiratában - négy brácsa közt oszlik majd meg úgy, mintha egyetlen hangszer szólna. Telemann G-dúr concertója, amelyet szólóbrácsára és zenekarra írt a szerző, ezúttal (Fajd Gergő közreműködésével) öt brácsán szólal meg olymódon, hogy a brácsaszóló eredeti formájában marad, míg a zenekari részt négy violára írták át.

Händel, Csajkovszkij, Fitzenhagen, Massenet, Fauré művei mellett elhangzik a XX. század eleji Párizs bohém művészvilágában élt Erik Satie Jack in the box (Krampusz a dobozban) című kis remeklése egy amerikai szerző átiratában. Hogy a kortárs zenében a brácsa egyre fontosabb szerepet kap, ezt jelzik Christian Lowry és York Bowen elhangzó, kimondottan brácsakvartettre írt művei is. A fináléban Bartók hegedűduóiból is hallhatunk hármat, természetesen átiratban, amelyet a világhírű William Primrose brácsaművész készített, de különlegességként az előadásba egy „ütőgardonyt” is bevonnak majd.

Jegyek elővételben kaphatók az Uránia jegypénztárában és honlapján, a jegy.hu-n valamint az Interticket jegyirodáiban.

2018. március 28. 19:30
Viva la Viola! – Klasszikusok négy mélyhegedűre
Uránia Nemzeti Filmszínház

 

Nincsenek megjegyzések: