2019. március 17., vasárnap

Megnyílt Az Inkák Aranya kiállítás
.

Megnyitotta kapuit Az Inkák Aranya kiállítás, amely egy távoli, letűnt civilizáció több ezer éves történetét mutatja be. A tárlat anyagának jelentős része a világhírű perui Aranymúzeumból érkezett, de megtekinthetőek a hazai gyűjteményekből származó eredeti kerámiák és textilek is. A produkció egyik különlegessége a virtuális valóság részlege, Közép-Európa egyik legnagyobb virtuális játékközpontját telepíti ki a Play VR, amellyel a gyerekek játszhatnak és „bejárhatóvá” válik a például a Machu Picchu is.


Az inkák misztikus birodalma egykoron Közép-Amerikától Dél-Amerika déli részéig nyúlt, több ezer kilométeren keresztül alattvalók millió lesték az uralkodó parancsait. Az inkák világa magába foglalta az Andok vonulatait, a végtelen partszakaszokat, a csontszáraz sivatagokat és egészen az Amazonasig terjedt. Bár sem a kereket, sem az írásbeliséget nem ismerték a mai formájában, az inkák egy jól működő államgépezetet hoztak létre, kultúrájuk évszázadokon át virágzott a spanyolok érkezéséig.

E letűnt civilizáció tagjai a Naptól származtatták magukat, amelyet az arany szimbolizált, és a végzetüket is a nemesfém csillogása okozta. A hódító európaiakat valósággal megbabonázta a rengeteg aranytárgy látványa és a mesés El Dorado keresése közben pusztulást hoztak a büszke és erős civilizációra. A csillogó vagyon átokká vált az inkák számára.

A kiállítás összértéke meghaladja a 3 milliárd forintot, számos aranytárgy egymagában is több mint 100 millió forint ér. A tárlat nemcsak az inka civilizációt, hanem annak elődjeit is bemutatja, így egyes leletek életkora meghaladja a 2600 évet. Az aranykincsek nagy részét sírokban találták, halotti maszkok, ékszerek, kegytárgyak, kések őrzik az inka művészek tudásának örökségét.

A perui leleteket kiegészítik a magyar gyűjteményekben megbúvó textil és kerámia emlékek. Néhány darab egy magyar gyűjtő spanyolországi kollekciójából került elő, amelyeket ő maga hozott el Budapestre autóval a Europcar segítségével.

A megnyitón tiszteletét tette többek között Árpa Attila, Juhász Árpád, Görgényi Fruzsina, Köllő Babett, Győrfi Pál, Kustánczi Lia, Horváth Cintia, Miskovits Marci, a házigazda szerepét pedig Kulcsár Edina és Azurák Csaba látták el.
„Gyerekkorom óta kalandornak tartom magam, keveredik bennem a történész, a régész, a kincskereső. Amikor meghallom azt, hogy az „inkák misztikus aranya”, rögtön feléled bennem a kis Thomas Crown: hogyan lehetne ellopni ezeket? Persze tudom, hogy ez szinte lehetetlen, valóságos hadsereg védi az értékeket. A megnyitóra édesanyámmal érkeztem, ő a legnagyobb kiállítás rajongó a világon” - mondta Árpa Attila.
„Nehéz körülmények között nőttem fel, az arany ékszerekről még csak nem is álmodhattunk. Kevés tárgyhoz kötődöm érzelmileg, de van például egy ékszerem, amit nagy becsben tartok. Ez egy arany szívecske, az anyukám és a dédnagymamám fotójával. Bevallom, most egy kicsit elvakított a csillogás az aranyteremben és hihetetlen izgalmasnak találom az inkák világát” - nyilatkozta Kulcsár Edina.
„Ha aranyról van szó, mindenevő vagyok. Szeretem a gyűrűket, a karpereceket és mindent, ami sárgán csillog. Az aranyterem döbbenetes! A kiállítástól pedig kedvet kaptam, hogy ellátogassak Peruba” - mondta el Köllő Babett.

Az Inkák Aranya kiállítást ugyanaz a JVS Group Magyarország szervezi, amely korábban a Titanic, a BODY és A világ múmiái nagyszabású produkciókat is elhozta a fővárosba.
„Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy egy újabb látványos és exkluzív kiállítást mutathatunk be. Az inka birodalom a világ egyik legrejtélyesebb kultúrája, amely minden külső hatástól mentesen fejlődött évezredeken át. Hiszünk benne, hogy aki betér a kiállításra, feltöltődve és új tudással gyarapodva távozik. A jövőben is azon leszünk, hogy újabb és újabb kulturális szuperprodukciókat mutassunk be a magyar közönségnek” - mondta el Oláh Zsuzsanna, a JVS Group Magyarország Kft. marketing és kommunikációs igazgatója.

Komplex
Budapest, Király u. 26.Nincsenek megjegyzések: