2019. március 27., szerda

David Lynch útvesztőjében - Az Uránia vetítéssorozata a Budapesti Tavaszi Fesztiválon
.

David Lynch útvesztőjében címmel az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Budapesti Tavaszi Fesztivál vetítéssorozattal kapcsolódik a BUDAPESTI FOTÓFESZTIVÁL keretében a Műcsarnokban rendezett David Lynch: Small Stories / Kis történetek című fotókiállításhoz.


A sokoldalú alkotóművész filmjei közül a Radírfej, a Veszett a világ, a Twin Peaks – Tűz, jöjj velem! és a Lost Highway lesz látható a sorozatban az Uránia mozivásznán április 5. és április 14. között. Bevezetőként a rendező első nagyjátékfilmjét, az 1977-es, fekete-fehér Radírfejet vetítik április 5-én. Ez a film - amely egy fiatal apa története, aki álomvilágba menekül mutáns gyermeke látványa és kínzó sírása elől - szürreális álomképeivel, erős vizualitásával, sötét tónusaival és sajátos humorával már felvillantja az életmű alapjegyeit. A főszerepben látható Jack Nance később majdnem minden Lynch-filmben feltűnt, utolsó filmszerepe a mostani sorozatban is vetített Lost Highway volt.

Az 1990-es Cannes-i Filmfesztivál fődíját kiérdemlő és mára kultuszfilmmé vált Veszett a világ vetítésére április 8-án kerül sor. A műfajok között lavírozó, kulturális utalásokban gazdag történet főhőse a Nicolas Cage által zseniálisan alakított Sailor és a Laura Dern által megformált Lula - tulajdonképpen egy Elvis - és egy Marilyn Monroe-karakter, akik maguk lehetnének a nagy amerikai álom, ha a lány anyja nem küldene bérgyilkosokat utánuk.

Április 11-én jön a Twin Peaks – Tűz, jöjj velem! a televíziós sorozatok történetében mérföldkőnek számító Twin Peaks a kilencvenes évek elején egy csapásra tömegek előtt nyitotta meg David Lynch szürreális világának kapuit. Az eredeti két évadhoz kapcsolódóan, 1992-ben készült el a sorozatban vetítésre kerülő mozifilm, amely a Laura Palmer halála körüli nyomozás előzményeit dolgozza fel, elmesélve a lány életének utolsó napjait.

Az 1997-es Lost Highway április 14-én talán az előzőeknél is intenzívebben teszi próbára nézőjét a talányos történet értelmezésében. Főhőse Fred, a Bill Pullman által alakított középkorú szaxofonista, akit felesége megölésével vádolnak, halálra ítélnek, de egy nap eltűnik a zárkájából, s valaki mást találnak a helyén. A film forgatókönyvírója az a Barry Gifford volt, aki a Veszett a világ alapjául szolgáló regényt írta.

Az Uránia és a Műcsarnok kölcsönös kedvezményt biztosít a sorozat illetve a fotókiállítás látogatóinak. Kedvezményesen vásárolhatnak mozijegyet a sorozatra a filmszínház pénztárában mindazok, akik a Műcsarnok kiállítására szóló jegyüket bemutatják, hasonlóképpen a Lynch-filmek valamelyik vetítésére szóló belépővel a Műcsarnokba látogatók is 20 % kedvezményt kapnak a múzeum pénztáránál.

2019. április 5-14.
David Lynch útvesztőjében
Uránia Nemzeti Filmszínház

Április 5. 20:30 – Radírfej
Április 8. 20:00 - Veszett a világ
Április 11. 20:00 - Twin Peaks – Tűz, jöjj velem!
Április 14. 20:30 - Lost Highway -Útvesztőben


Nincsenek megjegyzések: