2019. március 5., kedd

Ahol a zene születik - A Pannon Filharmonikusok 2019/2020-as Aranyfedezet-évada




.

A Pannon Filharmonikusok Aranyfedezet címmel hirdeti meg a 2019/2020-as évad bérletes sorozatát a Müpában. Az országos szinten jegyzett pécsi zenekar koncertjei aranyfedezetet nyújtanak arra, hogy a közönség a koncertélményen túl valódi részesévé váljon a zene megszületésének.


Az öt hangverseny a teljes zenekari évad esszenciája lesz, amely programválasztásában az ismert darabokból és ritkaságokból is válogat, fiatal különleges tehetségekkel színesíti a hazai zenei palettát, és kiváló szólistákat új versenyművek bemutatására sarkall. A koncertek érzékeltetik az együttes vezető karmestereinek, Bogányi Tibornak és Gilbert Vargának két különböző, de egymást kiegészítő arcát. Újdonságként a zenekar Családi programot hirdet a bérletesek, gyermekeik és unokáik számára.

Az együttes fővárosi koncertsorozatának exkluzivitása a zenekar finomra hangolt válogatásában rejlik. A budapesti sorozat a pécsi teljes évad koncertjeinek legjavából áll. Olyan hangversenyekből, melyek a Pannon Filharmonikusok vezető karmesterei és muzsikusai számára a művészi önkifejezés lehetőségét rejtik magukban, és művészeti kihívást jelentenek. A koncertprogramba olyan újdonságokat és ritkán játszott darabokat is becsempésznek a repertoárba, mint Éduard Lalo Spanyol szimfóniája vagy az alig 24 évesen elhunyt Lili Boulanger műve. A szólóművek mindegyike virtuozitáson és a hangszeres tudáson túl nyitottságot és a kultúrák közti párbeszéd képességét igényli az előadóktól. Kelemen Barnabás Sibelius versenyművét játssza első alkalommal a Müpában, a japán Mayu Kishima első alkalommal lép fel Magyarországon, és egy számára új, spanyol művet játszik.

„Sok fiatal művésszel ismerkedtem meg és nagyon elbűvöltek játékukkal.” – fogalmaz a zenekar egyik bérletese, joggal, hiszen az együttesnek számos tehetség bemutatása köszönhető az elmúlt 15 évben a Müpa színpadán. A budapesti koncert-étlapon a zenekar sorozata egy különleges, karakteres ízekkel teli, izgalmas menüt jelent, amellyel kitűnik az átlagos programajánlatok sorából és hűen tükrözi a pécsiek lendületes és nívós munkáját.

Az októberi nyitókoncerten Gilbert Varga vezető karmester meghívására a japán Mayu Kishima érkezik Budapestre. A legendás Rostropovichnak köszönhetően világhírre szert tevő fiatal művész először lép a magyar közönség elé. A kultúrák találkozását jelentő hangversenyen a spanyol virtust idéző virtuóz, színpompás és drámai hegedűjátékban a feltüzelt szenvedélyek visszafogásának is tanúi lehetünk. Gilbert Varga a sorozatban összesen három hangversenyen dirigál. A második, novemberi koncert szólistája a fiatal üstökösként számontartott kiváló operaénekes, Ludwig Mittelhammer. A Vándorutak című esten a szerelem útjaira vezetnek a zeneszerzők, ahol Mittelhammernek köszönhetően a dalok mélyére merülhetünk, hogy az énekes ars poetikáját idézve valami újat tárjon elénk a színpadon a zene mélyéből. A sorozat májusi záró, Varázslatos meséket bemutató koncerten Gilbert Varga fiatalkori kamarapartnerét, a Londonban élő Frankl Péter zongoraművészt hívta haza Mozart c-moll zongoraversenyének előadására.

„Beszélek angolul, németül, franciául, egy kicsit olaszul, spanyolul és magyarul is, de ha valaki megkérdezi, melyik az anyanyelvem, azt kell mondanom, hogy a zene.” – fogalmazott Gilbert Varga a számos kultúra képviselőjét összekovácsoló három koncert dirigense.

A koncertsorozat további két hangversenyét Bogányi Tibor különleges szólista- és műsorválasztású hangversenye teszi teljessé. Januárban a tavalyi évad meghatározó Bruckner előadásai után Bogányi Tibor mindkét koncertjén a finn zene egyik leghitelesebb magyar képviselőjeként Sibelius világába kalauzolja el a közönséget, segítségül hívva Kelemen Barnabás hegedűjátékát és a finn zenekultúra iránti fogékonyságát. A márciusi négy kürtre és zenekarra írt lendületes és szenvedélyes Schumann versenymű előadásában Zempléni Szabolcs, hazánk legkiválóbb kürtösének vezetésével a Pannon Filharmonikusok művészeit köszönthetjük kamarapartnerként a színpadon, míg végül a koncertet záró Gustav Holst művén keresztül megtudhatjuk mit is jelent valójában, amikor Bogányi Tibor vezető karmester így fogalmaz: „…a jó zene az univerzum szabályait követi…”.

Az októberben induló sorozatra – bár még távolinak tűnik –, a bérletvásárlás időszaka már tavasszal, március 1-jével megkezdődik. Az együttes arra is fel kívánja hívni a figyelmet, hogy a komolyzene koncertsorozat formájában nem csupán egymástól független előadások csokrát jelenti, hanem az előadók, közönség és produkciók koncerteken átívelő kapcsolata új minőséget teremt. A zenekar a Családi programmal segíti a bérleteseit abban, hogy a közös koncertélmények támogatásával együtt erősítsék a fiatalabb generációkban a kötődést a zenéhez, a családhoz és a kultúrához egyaránt.

A Pannon Filharmonikusok Aranyfedezet évadára már vásárolhatók és hosszabbíthatók a bérletek. A zenekar budapesti Pannon-sorozatának műsorfüzete online is elérhető, mely a koncertek leírása, a cikkek és interjúk mellett a bérletvásárlásról is tartalmaz bővebb információt. (https://indd.adobe.com/view/3db4b150-53a5-4436-bea0-144fc01321e9)

Nincsenek megjegyzések: