2019. március 26., kedd

1911. március 26-án született Tennessee Williams
"Mindannyian magányos rabságra vagyunk ítélve, saját bőrünkben, életfogytig."
A legtipikusabb Williams drámák cselekménye déli környezetben játszódik, álomjáró alakjainak zaklatott élete illúzióvesztéssel, traumákkal, patologikus megnyilvánulásokkal terhes. Egy interjúban meg is jegyezte: "mindig is vonzódtam ahhoz, hogy olyan alakokat alkossak, akikben van valami nyomorék. Azt hiszem, különben is könnyebben tudok azonosulni az olyan jellemekkel, akik a hisztéria szélére sodródtak, akik megrettentek az élettől, akik kétségbeesetten igyekeznek utat találni a másik emberhez..."
Az író első két színpadi sikere mindmáig a legolvasottabb és legszívesebben előadott két darabja: az Üvegfigurák (1944) és A vágy villamosa (1947). Az első úgynevezett memory play, azaz visszaemlékezés dráma, mely Williamsnek agy Hollywoodban írt - és visszautasított - szövegkönyvéből terebélyesedett nagy drámává. Mi a vágy? Williams szavaival "a vágy az emberi társaság óhajtásában, a minden embert kísértő magányosságtól való megszabadulás akarásában gyökerezik".
A New Orleans francia negyedében játszódó színdarab, A vágy villamosa is ábrándképekről és illúziókról szól. Egy Mississippi állambeli ültetvényes család történetét mutatja be a Macska a forró bádogtetőn (1955), mely Williams harmadik legsikeresebb darabja. Ebben két fivér és azok feleségei küzdenek - hazugságokkal, élő és beígért unokákkal, leszámoló vallomásokkal - a súlyosan beteg apa kegyeiért és a vagyonért. 1957-ben egy korábbi darabját - Angyalok csatája (1940) - dolgozta át és adta ki Orpheusz alászáll címen.
Az Orpheusz mítosz előképét felhasználó déli kisvárosi történetben a titokzatos és karizmatikus Val Xavier-t (xavier=megmentő) a kisváros provincializmusa jelképesen megfojtja. New Orleans a színhelye az egyik legmegdöbbentőbb és legkomorabb, Múlt nyáron hirtelen (1958) című drámájának, melyben Violet Venable egy pszichiáterrel beszélgetve emlékezik. Tiszteletet parancsoló életművet hagyott hátra: kiadott munkái közel negyven kötetben jelentek meg.
Húsz egész estét betöltő drámát fejezett be, emellett regények, versek, novellák, szövegkönyvek, esszék és tanulmányok szerzője. Visszaemlékezései (Memoirs) 1975-ben láttak napvilágot.
 

Nincsenek megjegyzések: