.
Télen és tavasszal születik a nyári test – szokás mondani. Ahhoz, hogy idén sikerrel formálódjunk a strandszezonra, érdemes betartani néhány alapvető étkezési tanácsot. A Gallicoop szakértői szerint fontos, hogy a mindennapi szénhidrát egy részét jó minőségű fehérjével helyettesítsük, és kerüljük a tiltólistás termékeket.
Hogy miért? Miért ellenség a kenyér és a cukor?
Az elhízás
egyik fő oka a finomított szénhidrátban gazdag ételek mértéktelen
fogyasztása. A fehér kenyér a túlzott szénhidrátmennyiség mellett
rengeteg adalékanyagot is tartalmaz, ami méreganyagként csapódik le a
szervezetben, s raktározódik el a zsírsejtek közé. A fehér kenyér lassan
laktat, kalóriaadagolásban viszont annál gyorsabb. Számos reménytelenül
küszködőnél a kenyér elhagyása gyors fogyáshoz és energikussághoz
vezet. Hasonló a helyzet a cukorral, ami elsősorban kalóriadús mivolta, s
a hormonrendszerre gyakorolt negatív hatása miatt tiltólistás. A cukor
zavart okoz a szervezet finomra hangolt hormonháztartásában. Ez a korral
előrehaladva az optimális anyagcseréért felelős pajzsmirigy
kimerüléséhez vezet, ami egyenes út az elhízáshoz. Emiatt kell
hanyagolni a két tiltólistás anyagot.
Miért kerüljük a méreganyagokat?
Hosszútávon
elhízáshoz vezetnek a feleslegesen elfogyasztott adalékanyagok,
méreganyagok és az alkohol is. A máj nem képes mindennel megküzdeni,
ezért a le nem bontott méreganyagokat a szervezet a zsírsejtek közé
száműzi. A zsír védi a szerveket a méreganyagok pusztító hatásától,
ezért a szervezet jobban fog ragaszkodni a hájhoz, ha több méreg
található a szervezetben. Ezektől masszázzsal, szaunával, izzadással
szabadulhatunk meg, de a legjobb, ha eleve csökkentjük fogyasztásukat. S
hogy mi hemzseg feldolgozhatatlan mérgektől? Az Üdítők, az
energiaitalok, a cigaretták, tartósított élelmiszerek, chipsek és
társaik. A méreganyagok igénybe veszik a májat, ami szintén táplálkozik
pajzsmirigy hormonokból, minek következtében az anyagcseréhez kevesebb
pajzsmirigy hormon marad, s lassul az emésztés.
Miért fogyasszunk több fehérjét?
A fogyókúrás
étrend minimum negyedét kell kitennie a fehérjebevitelnek. A fehérjék
legfontosabb feladata az izomépítés, emellett nem tudnak zsírrá
alakulni, viszont ugyanolyan laktatóak – ha nem laktatóbbak –, mint a
zsírrá alakuló szénhidrát. A legideálisabb fehérjeforrás a grillezett
pulykahús, hiszen zsírban szegény, teljes értékű fehérje. A Gallicoop
termékei minőségi húsok, melyeket sikerrel alkalmazhatunk a kilókkal
folytatott harcok során. A pulyka végtelenül variálható, változatosan
fűszerezhető, ezáltal nem lehet megunni még egy monoton diétában sem.
Emellett biztosíthatjuk a fehérjét hal, sajt, joghurt formájában, de
választhatunk a hüvelyesek közül is: a bab, a zöldborsó, a szója és a
lencse szintén kiváló fehérjeforrás.
Gallicoop receptajánló:
Spenótos pulykás rizottó
Hozzávalók 4 főre:
2 gerezd
fokhagyma, 40 dkg Gallicoop pulykamell, 10 dkg vaj, ízlés szerint
fehérbors, 25 dkg rizottórizs (arborio vagy más kerekszemű rizs), 1
liter húsleves vagy alaplé (kockából is lehet), 1 db salotta hagyma, 1
dl száraz fehérbor, 8 dkg parmezán, 25 dkg spenót, 1 csokor bazsalikom,
ízlés szerint só
Egy evőkanál
vajon megpirítjuk a hagymát, fokhagymát, nagy lángon hozzáadjuk a rizst,
és a fehérbort. Felöntjük egy merőkanál húslevessel, a főzőlapot
alacsonyra vesszük és gyakori kavargatás (lyukacsos fakanállal!) mellett
főzzük a rizst. Folyamatosan kavargatjuk és apránként hozzáadjuk a
levest. A rizsnek „al dente”-nek kell maradnia, ezt rizstől függően kb.
20 perc alatt érjük el. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a vajat,
parmezánt. Ha nem elég krémes, tehetünk hozzá még kevés húslevest vagy
forró vizet. A húst felkockázzuk. Egy serpenyőben kevés olajon
megpirítjuk, félretesszük. Az alaposan megmosott, felcsíkozott spenótot
pici vajon megpároljuk egy serpenyőben néhány perc alatt. A rizottót a
spenót feltéttel, és a húskockákkal tálaljuk.
Cukkinis pulykamelltekercs
Hozzávalók:
1 kg cukkini, 1
marék vörös áfonya, 1 csokor zöldhagyma, 8 vékony szelet Gallicoop
pulykamellfilé, néhány ág rozmaring, só, bors, olívaolaj
A húsokat
kiterítjük, mindkét oldalukat sózzuk, borsozzuk. Zöldséghámozóval vékony
csíkokat vágunk a megmosott, szárazra törölt cukkiniből, és beborítjuk
vele a húsokat. Rozmaringlevelet csipkedünk rá és szorosan feltekerjük,
majd olívaolajjal megkenjük, és alufóliába csomagoljuk, két végét
összetekerjük, mint egy szaloncukrot. Tepsire tesszük, és 180 fokos
sütőben 25 perc alatt megsütjük.
A maradék
cukkinit felkockázzuk, a zöldhagymát felkarikázzuk. Kevés olívaolajon
megpirítjuk a zöldhagymát, majd nagy lángon a cukkinit is pár perc
alatt, végül hozzádobjuk az áfonyát, ha szükséges kevés vizet
löttyintünk alá. A karikára vágott hústekercset az áfonyás cukkinivel
tálaljuk.
Olívakrémmel töltött pulykamellrolád (lásd a fotón)
Hozzávalók:
4 szelet
Gallicoop pulykamellfilé, 10 dkg magozott, fekete olajbogyó, olívaolaj,
só, bors. A salátához: 6 szem paradicsom, 1-2 kígyóuborka, 2 evőkanál
magozott, fekete olajbogyó, olívaolaj, vörösborecet, só, bors
Az olajbogyót
robotgépbe tesszük és pépesítjük annyi olívaolajjal, hogy kenhető
pasztát kapjunk. A hússzeleteket enyhén kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk,
megkenjük az olajbogyópasztával és feltekerjük. Hústűvel vagy
fogpiszkálóval rögzítjük a tekercseket. Serpenyőben, kevés olívaolajon
minden oldalon megsütjük, kb. 15 perc alatt. Közben összeállítjuk a
salátát: a zöldségeket feldaraboljuk, az olajat az ecettel simára
keverjük, sózzuk, borsozzuk, és összeforgatjuk. A hústekercseket
salátával és kenyérrel tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése