2019. március 4., hétfő

Egy hónap múlva kezdődik a 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál!




Valerij Gergijev, a Mariinszkij Zenekar és Mariinszkij Színház Balettegyüttese. Jordi Savall, a Ballett Theater Basel együttese, Snétberger Ferenc és Judith Hill. A GoGo Penguin, a Mitsoura, Joseph Calleja és a BANDALOOP. Baráti Kristóf és a Kodály Filharmonikusok Debrecen, Emanuel Gat, a L.E.J., Janos Acs és a Concerto Budapest. Kirill Gerstein és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az Eric Whitacre Singers, Ji, és az Artus – Goda Gábor Társulata. 2019-ben április 5. és 22. között, 18 napon át ismét Európa pezsgő kulturális fővárosa lesz Budapest: a 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál a komolyzenei koncertek mellett táncpremierekkel, színházi bemutatókkal, crossover produkciókkal, nagyszabású kiállításokkal, sokszínű jazz-, világ- és könnyűzenei programmal teszi felejthetetlenné a tavaszt!


Európa egyik legfontosabb összművészeti seregszemléje, a Budapesti Tavaszi Fesztivál minden esztendőben meghatározott tematika köré épül, kiemelt figyelmet szentelve világhírű zenei géniuszunk, Liszt Ferenc életművének, és minden évben reflektorfénybe helyezve egy-egy ország kulturális gazdagságát. 2019-ben az orosz kultúra kiemelkedő művei és művészei állnak majd a középpontban. A fesztivál nyitókoncertje is egy orosz kapcsolódású komolyzenei szenzáció: Muszorgszkij második és egyben utolsó befejezettnek tekinthető operáját, a Hovanscsinát a Magyar Rádió Művészeti Együttesei a zeneszerzői szándékhoz hű változatban, Bojti János különleges rekonstrukciójában szólaltatják meg Kovács János vezényletével. A fesztivál záróhétvégéjén Budapestre látogat a világ egyik legkiválóbb karmestere, Valerij Gergijev, és a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a Jolántát, Csajkovszkij utolsó, eredeti formájában egyfelvonásos operáját vezényli a Mariinszkij Zenekar élén. Ráadásul a sokak által rajongva csodált karmester ragadja magához a pálcát az Erkel Színházban is, amikor a fesztivál zárónapján a Mariinszkij Színház Balettegyüttese Prokofjev varázslatos balettmeséjével, a Hamupipőkével áll színpadra.
E kettő között sorban követik egymást az orosz kapcsolódású programok: érkezik a Moszkvai Csajkovszkij Zenekar, Jurij Basmet és a Moszkvai Szólisták, orosz komponisták művei csendülnek fel Mocsári Károly és Kocsis Krisztián zongorakoncertjén, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar az orosz tematikához illeszkedve többek között Muszorgszkij-művekkel készül, az est szólistája Ránki Dezső zongoraművész. Stravinsky kompozíciói is felcsendülnek Baráti Kristóf hegedűművész és a Kodály Filharmonikusok Debrecen közös estjén, melyre a fesztivál egyik legkülönlegesebb helyszínén, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es terminálján kerül sor. A Budapest Art Week kiállításain pedig olyan elismert orosz alkotók munkáival is találkozhatunk – együttműködve a moszkvai Garage Múzeum kurátorával –, akiket Magyarországon még nem láthatott a közönség.

Liszt Ferenc alakja és művészete minden évben kulcsfontosságú szerepet tölt be a fesztiválon. Április 11-én a Faust-szimfóniával áll színpadra Ric Furmann, Hamar Zsolt és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Liszt-dalokkal kápráztatja el a közönséget Kolonits Klára és Zsoldos Bálint a BMC Koncerttermében, és Liszt-műsorral készül a Philharmonia Chor Stuttgart is. Április 16-án Liszt Orfeusza és 1. (Esz-dúr) zongoraversenye csendül fel Ránki Fülöp zongoraművész és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara előadásában.

A jazzkedvelők igazi ínyencségekből válogathatnak ebben az évben: a Magyar Jazz Ünnepén, a hazai jazzélet egyik legrangosabb eseményén olyan kiváló formációk követik egymást, mint az Oláh Dezső Trió, a Hajdu Klára Quartet, a Varga Bendegúz Quintet, a Révész Richárd Latin Trió és a Budapest Jazz Orchestra. Snétberger Ferenc szólókoncertje és a Párizsban élő zseniális magyar bőgős zenekara, a Szandai Mátyás Quartet is páratlan élményeket ígér. A bossa nova koronázatlan királynője, a brazil származású, New Yorkban született Bebel Gilberto dupla koncerttel örvendezteti meg hazai rajongóit, az észt zongorista, Kristjan Randalu pedig a legendás amerikai szaxofonossal, David Liebmannal értelmezi újra az Egy kiállítás képei című Muszorgszkij-remekművet.

A Prince által felfedezett souldíva, Judith Hill új albumával érkezik, 7 év után különleges látványvilágú koncerttel tér vissza az összetéveszthetetlen hangú Miczura Mónika „Mitsou”, a UNITED IN SOUND: Cosmic Forces of Oneness című esten a modern afrikai zene hazai képviseletének meghatározó formációja, az Àbáse napjaink legizgalmasabb afrikai muzsikusait – köztük Etuk Ubong jazztrombitást és a kologo mesterét, Stevo Atambirét – hozza el egyenesen Ghánából és Nigériából. Először lép fel hazánkban a francia L.E.J., és több kiváló hazai formáció is lemezbemutatóval készül a fesztiválra: a Mōrk legénysége az A38 Hajón, Hrutka Róbert és Nagy Dániel Viktor zenekara, a Wigama Lekko pedig az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be új albumát.
A táncművészet rajongói nem csupán annak örülhetnek, hogy a Mariinszkij Színház Balettegyüttese a társulat egyik legsikeresebb és több mint másfél évtizede repertoáron tartott balettelőadásával érkezik, de annak is, hogy Richard Wherlock brit koreográfus és a Ballett Theater Basel lenyűgöző, Tevje című balettje is Budapestre látogat. Visszatérnek hazánkba a vertikális tánc úttörői, azaz az amerikai BANDALOOP, SUNNY című koreográfiáját hozza el Emanuel Gat, a Nemzeti Táncszínházban pedig A Szél kapuja címmel készül premierre az Artus – Goda Gábor társulata.
A tavalyi nagy sikerű debütálás után idén is visszatér a Zsabó Fesztivál, amely ezúttal az orosz és más szláv nyelvű régiók barokk kultúráját és régizenéjét helyezi középpontba: jön a Hof-Musici Baroque Ensemble, Dobozy Borbála csembalóművész a 18. századi, billentyűs hangszerre írt zene egyik legavatottabb tolmácsolójaként cseh mesterek műveit játssza, és itt lesz az orosz régizene egyik legnagyobb hatású muzsikusa, Alekszej Ljubimov, valamint a Concerto Armonico is. A fesztivál két és fél hetében kamarazenei csemegék és nagyzenekari különlegességek követik egymást: cigányzene és jazz által inspirált Ravel-kompozíciók és az orosz tematika jegyében egy pompás szonáta Prokofjevtől – mindez április 13-án, két fantasztikus muzsikussal, Oláh Vilmossal és Balog Józseffel. A magyar származású, több mint négy évtizede külföldön dolgozó világhírű karmester, Janos Acs pedig Leoncavallo Requiemjének nagyzenekari változatát dirigálja majd a fesztiválon, mely átirat először hangzik el koncertteremben.
Április 5-től hamisítatlan fesziválhangulat tölti be az egész várost: a nyitóhétvégén a hagyományoknak megfelelően fesztiválnyitó promenád köszönti a tavaszt. Az Akvárium Tavasz Teraszon a fesztivál teljes ideje alatt a hazai könnyűzenei élet legkülönbözőbb stílusú előadói, együttesei adnak ingyenes akusztikus koncerteket, érkezik a hamburgi techno-rezesbanda, a Meute és az amerikai dalszerző-énekes, Laura Gibson, de a fesztiválon ünnepli 1. születésnapját a Sztalker Csoport zsebkönyvprojektje, a POKET is.

A kulturális tavasz 2019-ben is a Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitónapján, azaz április 5-én kezdődik, és 18 napon át várja kihagyhatatlan programokkal a közönséget.

A fesztivál programjaira a jegyek a Müpa és a BFTK jegyértékesítési pontjain, illetve a www.btf.hu  honlapon vásárolhatók meg.
 

Nincsenek megjegyzések: