2017. február 7., kedd

Magyar Állami Népi Együttes: Apám ablakából az ég
A Budai Vigadó felújítása miatt a Hagyományok Háza és a Magyar Állami Népi Együttes előadásait a MOM Kulturális Központban, a Fonó Budai Zeneházban, a Marczibányi Téri Művelődési Központban láthatják, de találkozhatnak műsoraikkal a Művészetek Palotájában, a Bethlen Téri Színházban és a Nemzeti Színházban is.

2017. február 10-én a MOM Művelődési Központban látható a Magyar Állami Népi Együttes: Apám ablakából az ég című műsora.

„Az Apám ablakából az ég című előadás az élet egyik legfontosabb titkába nyújt betekintést: hogyan igyekszünk férfivá válni, hogyan történik meg mindez küzdelmesen, mégis észrevétlenül. Egy gyerek nézi az apját a biztonságot adó anyai ölelésből - ez a kezdőpont, erről a kedves helyről indul a „táncos kaland". Ha azt mondjuk: „élet", mindannyian másra gondolunk, épp úgy, mint amikor azt mondjuk: „apa". Ezért a mi előadásunk nem több és nem kevesebb, mint hogy - egy visszaemlékezésen keresztül - közös élményként megfogalmazza, hogy végül mind ugyanarra gondoljunk: apánkra. A nő ugyanúgy része történetünknek, mint a férfi - hiszen nincs borsó a héja nélkül, és nem akad levél fa nélkül. Egyszerre kacsintunk a múltba és a jelenbe.
Az Apám ablakából az ég sokféle színpadi és hétköznapi eszközzel vezet végig egy képzelt történeten, nemcsak tánccal és zenével, hanem a bábszínház, a film és az élőszó eszközeivel is, járva a számunkra - és a nézők számára - kijelölt úton.
Ez nem egy „hagyományos" táncelőadás, sem muzsikájában, sem tánclépéseiben, de minden egyes mozzanata a régi gyökerekből táplálkozik, a múlt őszinte tiszteletével rajzolja meg és ábrázolja - saját dalokkal, mozdulatokkal, sajátos formanyelvvel - egy apa-fíú kapcsolat sokdimenziós érzelmi kötődéseit. A darab egyben köszönet is: hogy elmondhassuk, milyen jó járni elődeink útján, hogy elmesélhessük, milyen hihetetlen nyomokat hagytak maguk után. Az előadásban megfér a fájdalom a szépséggel, a sírás a jókedvvel - ahol elférünk saját magunkkal békében.
Egy gyerek nézi az apját, aki egy képre mered épp, ami csak csüng a falon - a képen talán egyikünk, talán másikunk les egy gyereket az ablakon át, aki az apját nézi épp..."

Közreműködnek:
Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara, vendég: Szabó Balázs Bandája
Szólót énekelnek: Bognár Szilvia mv., Szoboszlai Balázs
Bábművész: Makra Viktória 
Zeneszerző: Szabó Balázs
Koreográfusok: Ágfalvi György, Kökény Richárd, Mihályi Gábor
Jelmeztervező: Szűcs Edit
Díszlet- és bábtervező: Mátravölgyi Ákos
Kisfilm: Birinyi Tamás (A filmbéli fiú: Ottlik Ádám)
Rendező: Szabó Balázs
Zenekarvezető: Radics Ferenc
Tánckarvezető: Kökény Richárd
Művészeti vezető: Pál István Szalonna
Együttesvezető: Mihályi Gábor

2017. február 10. 19:00
Magyar Állami Népi Együttes: Apám ablakából az ég
MOM Művelődési Központ


http://www.hagyomanyokhaza.hu
 

Nincsenek megjegyzések: