2017. február 19., vasárnap

Madridban mutatkoznak be a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria remekművei
Folytatódik a Szépművészeti Múzeum és a Nemzeti Galéria anyagából válogatott külföldi kiállítások sora, London, Párizs, Róma és Milánó után most egy újabb európai kulturális metropolisz kiemelkedő jelentőségű múzeuma, a madridi Remekművek Budapestről. A reneszánsztól az avantgárdig című tárlatnak, amellyel a világhírű madridi múzeum a megnyitásának 25. évfordulóját ünnepli.
Esterházy Madonna)
Thyssen-Bornemisza Múzeum ad otthont a
A VI. Fülöp spanyol király és Áder János köztársasági elnök jelenlétében pénteken megnyíló, 90 műtárgyat bemutató kiállítás május 28-ig lesz látható a spanyol fővárosban.   A mostani kiállításon a madridi közönség a 16. századtól egészen a 20. századig kap áttekintést a művészeti korszakokról, többek között Raffaello, Dürer, Leonardo, Velázquez, Rubens, Goya, Murillo, Canaletto, Manet, Monet, Cézanne és Gauguin műveinek segítségével. A látogatók a nemzetközi művészettörténet nagy mesterei mellett találkozhatnak a magyar festők kiemelkedő alkotásaival is, többek között Munkácsy, Szinyei Merse Pál, Rippl-Rónai, Vaszary és Bortnyik remekműveivel.
A kiállítás nyolc külön szekcióban mutatja be a csaknem 90 művet. Önálló kiállításrész mutatja be a 19. századi (többek között Munkácsy, Szinyei Merse Pál és Rippl-Rónai alkotásait), illetve a 20. századi magyar művészetet (pl. Perlrott-Csaba Vilmos, Ziffer Sándor műveit vagy a Nyolcak művészei közül Orbán Dezső és Czigány Dezső képeit) külön rész foglalkozik az itáliai és spanyol barokk művészettel, önálló szekciót kaptak a 18. századi alkotások, mint pl. Canaletto, Tiepolo, Goya művei.
Kiemelt helyen szerepelnek a régi szobor gyűjtemény Messerschmidt büsztjei és medalionjai, melyek külön kurátori kérésre kerülnek bemutatásra, hiszen spanyol gyűjteményben egyáltalán nem szerepelnek művek a mestertől. A Maiano mesternek tulajdonított középkori Mátyás és Beatrix relief kettőse, mely széles körben ismert Magyarországon, azonban nemzetközi kiállítás-sorozat alkalmával először vendégeskedik külföldi Remekművek kiállításon, szintén kiemelt helyen szerepelnek a tárlaton.
A holland és flandriai barokk művészet, köztük Rubens, van Dyck, Jordaens képei, az északi reneszánsz mesterei, mint Dürer, és az itáliai reneszánsz, amelyet többek között Leonardo da Vinci és Raffaello munkái képviselnek, szintén külön egységet kaptak a kiállításon.   A részben magyar gyökerű család gyűjteményére épülő múzeum nem csak a családi szál miatt  kötődik Budapesthez. A mostani bemutató egy olyan együttműködés része, amelynek alapjai 1985-ig nyúlnak vissza, abban az évben ugyanis Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza műgyűjteményének 47 kiemelkedő darabját mutatta be a Magyar Nemzeti Galéria.
De ezen túl is számos szállal kapcsolódódik a két ország, közös hagyományaink és közös történetünk egyik legszebb példája a kiállítás Liszt Ferenc-portréja. Munkácsy Mihály 1886-ban, röviddel Liszt halála előtt alkotta meg a nagy zeneművész utolsó arcképét, ezzel a képmással most Liszt is újra visszatér a madridi palotába, ahol 1844 októberében adott koncertet.
A Szépművészeti Múzeum szervezésében az elmúlt években több jelentős nyugat-európai múzeumban és kiállítóhelyen is bemutatkozhattak önálló kiállításon a budapesti múzeum műtárgyai, illetve a magyar képzőművészet jeles alkotásai. A londoni Royal Academy of Arts-ban, a bécsi Kunstforumban, a római Modern Művészeti Nemzeti Galériában, a párizsi Musée d'Orsay-ban és a Musée du Luxembourgban, valamint a milánói Palazzo Reáléban így összesen több százezren találkozhattak a magyarországi remekművekkel. 
A kiállítás kiváló példája annak, hogy a Szépművészeti Múzeum anyagának minősége és sokrétűsége alkalmas arra, hogy egységes és magas színvonalon, számos remekművel reprezentálja az elmúlt ötszáz év képzőművészetét.  

Remekművek Budapestről. A reneszánsztól az avantgárdig


Museo Thyssen-Bornemisza, Madrid
2017. február 17. – május 28.
 


A kiállítás kurátorai: Guillermo Solana, a Thyssen-Bornemisza Múzeum gyűjteményi igazgatója és Mar Borobia, a régi mesterek gyűjtemény vezetője   http://www.museothyssen.org/en/thyssen/home  


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: