2017. február 5., vasárnap

Bánk bán a neten




Ismét internetes színháztörténeti vetélkedőt hirdet a Nemzeti Színház. Az elmúlt két esztendő sikere után ismét, idén harmadszor is meghirdette Nemzetiszínháztörténeti vetélkedőjét a Nemzeti Színház.

A vetélkedőre négyfős, 10-11-edikes (13 évfolyamos iskolák esetében 12-edikes diákokat is) csapatokat vár a teátrum, akik felkészítő tanárukkal együtt február 26-ig jelentkezhetnek a  nemzetiszinhaz.hu/vetelkedo  oldalon. A vetélkedő témája a Bánk bán színházi története.

Tavaly több mint 100 csapat jelentkezett a versenyre, melyek közül három, kizárólag interneten zajló forduló után a legjobb hat került a Nemzeti Színházban tartott döntőbe. A tavalyi győztes a fővárosi Fazekas Gimnázium Nightingale nevű csapata volt. Al-Farman Petra, a csapat egyik tagja az idei verseny zsűrijébe is bekerült. A zsűri tagjai még Söptei Andrea Jászai Mari-díjas színésznő, A. Szabó Magda, a Nemzeti Színház stratégiai igazgatója, Rácz József, a Nemzeti Színház társulatának tagja és Mészáros Martin, a Kaposvári Egyetem színészhallgatója. A színész zsűritagok maguk is játszanak majd a Nemzeti Színházban idén nyár elején bemutatandó Bánk bánban.

Az internetes fordulókon a csapatoknak kreatív feladatokat kell majd megoldaniuk (filmet forgatni, plakátot tervezni, prezentációt készíteni stb.), a Nemzeti Színház és a Bánk bán történetével kapcsolatban. A megoldott feladatokat a vetélkedő honlapjára kell feltölteni. A három forduló során legjobb teljesítményt nyújtó csapatok közül hat kerül be a június 2-diki döntőbe, melyet a Nemzeti Színházban rendeznek meg. A döntőbe került csapatok tableteket, könyvutalványokat, színházbérleteket nyerhetnek, a győztes csapat iskolájába pedig egy napra kitelepül a Nemzeti Színház előadásokkal, rendhagyó iskolai órákkal, jelmezbemutatóval, beszédórával, olvasópróbával és a diákokkal vívott focimeccsel.

A vetélkedőre február 26-ig jelentkezhetnek a csapatok a nemzetiszinhaz.hu/vetelkedo oldalon található űrlap kitöltésével.
Az első internetes forduló másnap, február 27-én kezdődik.

„A Nemzeti Színház nagy hangsúlyt helyez a diákoknak szervezett programokra, múlt pénteken például több, mint 200 diák vett részt az Ádámok és Évák című rendezvényünkön, ahol a diákcsapatok XVIII. századi iskoladrámákat elevenítettek fel.
A Nemzetiszínháztörténeti vetélkedőben a színdarab értelmezést illetve a színháztörténeti ismereteket összekapcsoljuk az információtechnológia eszközeivel. Abban hiszünk, hogy a modern informatikai eszközök használata segíti a hazai színháztörténet megismerését, valamint a színházi irodalom megértését, felhasználását és népszerűsítését. E cél szolgálatába állítjuk az idén harmadszor megrendezett vetélkedőnket.
A Nemzeti Színház szeretettel várja a diákcsapatokat a vetélkedőre és szép élményeket, jó versenyzést kíván!"

https://nemzetiszinhaz.hu
 

Nincsenek megjegyzések: