2017. február 9., csütörtök

Eger és Szekszárd összefog a bikavérért




A két borvidék borászai együtt dolgoznak azért, hogy újrapozícionálják ezt a tradicionális magyar bortípust. Idén március 3-án rendezik meg Budapesten az Eger-Szekszárd Bikavér Párbajt, ahol a borászoktól személyesen is megtudhatjuk, hogy mit gondolnak a bikavér jelenéről és jövőjéről.
 A nemzetközi bortrendek azt mutatják, hogy a borkedvelők megunták már az ún. világfajtákat. Egy cabernet vagy egy chardonnay kevésbé kelti fel a rendszeres borfogyasztók érdeklődését, és inkább a kuriózumnak számító helyi bortípusokat, szőlőfajtákat keresik. Ez a piaci trend kifejezetten kedvező egy olyan vörös házasítás számára, mint a bikavér, amely kizárólag az Egri és a Szekszárdi borvidéken készíthető, ráadásul egy nemzetközileg kevésbé ismert fajta, a kékfrankos alkotja a bikavérek gerincét.

Honnan indult és merre tart a bikavér?
 A 19. században a bikavér még nem egy konkrét bortípusra utalt, akkor még a hosszú héjon áztatás miatt kapott mélyvörös színe miatt nevezték így. Ekkor a különböző szőlőfajtákat együtt szüretelték, és együtt is dolgozták fel. Csupán a filoxéravész után kezdték el a szőlőket fajtánként külön telepíteni, és az így megváltozott feldolgozásnak köszönhetően emelkedett a bikavér minősége. A szocializmus tömegtermelése azonban nagy károkat okozott ezen a téren, és ez még sokáig éreztette a hatását. Ezek ösztönözték arra a két borvidéket, hogy még a hatályban lévő bortörvénynél is szigorúbb termékleírásokat készítsenek, és így adják vissza a bikavér elmúlt évtizedekben megtépázott renoméját.
 Az egri és a szekszárdi bikavérek pont annyira hasonlóak, mint amennyire különbözőek. Az egységes összkép meghatározásának közös alapja volt, hogy kékfrankos szőlőfajtára épüljön a bor, és a minőségvédelem céljából mind szőlészeti, mind borászati technológia szempontjából szabályozzák a bikavér készítésének folyamatát. Azonban a fajták széles skálája és a lehetőség, hogy a borászatok megmutassák egyedi stílusukat, mégis kellően változatos borokat eredményez mindkét borvidékről. Szekszárdon tavaly már 50%-ra nőtt a kékfrankos és a kadarka összaránya a bikavérben, és Egerben is tervezik a Kárpát-medencei fajták arányának növelését a borban. Ez a folyamatos együttgondolkodás és összefogás a garancia arra, hogy a bikavérek végre a méltó helyükre kerülhessenek.
 Bikavér Párbaj és Bikavér Hetek
 Az idei immár az ötödik év, amikor Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj elnevezéssel a két borvidék összefog a közös bormárka építéséért. Március 3-án Budapesten, a Corinthia Hotel báltermében közel 30 pincészet mutatja be a két borvidéken vakkóstoló útján kiválasztott legszebb bikavéreket.
 De idén a két borvidék nem elégszik meg egyetlen estével, a márciusi Bikavér Hetek alatt számos olyan program lesz, ahol a középpontban természetesen a bikavér áll. Fine dining éttermekben lehet kóstolni pohárral bikavéreket, felkerülnek a borlapokra, és ételek mellé is ezeket ajánlják majd a sommelier-k. Borkóstolók, különböző események pincészeteknél és borbárokban - mind remek alkalom arra, hogy alaposan elmerüljünk a bikavérek világában.
 www.bikaver-parbaj.hu  
 www.facebook.com/bikaverparbaj
 www.facebook.com/events/250854452025913

A bikavér szabályozás - mit lehet Bikavérnek nevezni?

Eger

Borstílus: kékfrankosalapú házasítás, amely összetett fűszeres, gyümölcsös ízvilággal rendelkezik, tanninhangsúly nélkül. Legalább négy szőlőfajta házasítása, amelyek arányának meg kell haladnia az 5-5%-ot, ebből a kékfrankos 30-50%-os jelenléte kötelező.
Szőlőfajták: bíbor kadarka (csak classicus), blauburger, cabernet franc, cabernet sauvignon, kadarka, kékfrankos, menoire, merlot, portugieser, pinot noir, syrah, turán, zweigelt
Classicus Bikavér
minimum fél év hordós érlelés

Superior Bikavér
minimum egy év hordós érlelés
minimum fél év palackos érlelés

Grand Superior Bikavér
minimum tizenhat hónap hordós érlelés
minimum fél év palackos érlelés

Szekszárd

Borstílus: kékfrankos- és kadarkaalapú, legalább négytagú házasítás, amelynek aromavilágában a gyümölcsös és a hordós érlelésből származó jegyek jelennek meg. Határozott, harmonikus savérzet hoz létre elegáns összképet.
Szőlőfajták: minimum 45% kékfrankos, minimum 5% kadarka, maximum 40% cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, syrah, maximum 10% (prémiumnál nem) alibernet, bíbor kadarka, blauburger, malbec, menoire, mészikadar, pinot noir, portugieser, sagrantino, tannat, turán, virághegyi, zweigelt
Bikavér
minimum egy év fahordós érlelés

Prémium Bikavér
minimum egy év fahordós érlelés
a szüretet követő második év december 31-e után hozható forgalomba

A Bikavér Párbaj szponzorai: CEWI, Kávé Háza, Szigetközi Friss Víz
Médiatámogatók: Borravaló, Borsmenta, Jamie Magazin, Pécsi Borozó



Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: