2017. február 20., hétfő

Kovács Nóri: Teremtés című kisfilmjét 2017. január 29-én, az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatták be
A nagy érdeklődésre való tekintettel 2017. február 25-én a Duna Palotában ráadás bemutatót tartanak. A bemutató után a szerző részleteket énekel a Nimród regéje című műből, az őstörténetünket feldolgozó szimfonikus-népi operából.

Kovács Nóri, a Népművészet Ifjú Mestere díjjal kitüntetett és Nemzeti Értékként elismert előadóművész, dalszerző operájának első dalára készítette a filmet, amely a magyarság eredetéről szól.
„Egy hiánypótló mű a magyarság eredetéről, hunor-magyar őstörténetünkről, az összetartozásról, a becsületről és hősiességről". (Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár)

Teremtés
Az opera első dalát képi világban is megjelenítő történet a világ teremtésével kezdődik, amikor Isten egy csillagból gyúrt almát ejt a világ közepére, ami a magyar pásztorhagyományok szerint a Kárpát-medence. Az aranyalma magja gyökeret ereszt, és kinő belőle az életfa, amely a földet és a mennyet összekapcsolja. Erre fészkel a turulmadár, a magyarok védő madara. Ennek a fának a tövében születik meg Nimród.
A filmet rendezte: Kovács Nóri és Balázs Sándor
Főszereplő:
Mónus József László - többszörös világrekorder tradicionális távlövő íjász
Koszta Zoltán - Nemzeti Értékként elismert bőrdíszműves, hagyományőrző íjász

„Fontosnak tartom, hogy mi, magyarok, megismerve ősi és hősi múltunkat, büszkék lehessünk magyarságunkra, összekapcsoljon határon túli testvéreinkkel a történelem.
Művem szimbólumrendszerében alapvető értékeket közvetítettem: hazaszeretet, Isten szeretete, dicső múlt, hőseink tisztelete, becsületesség, az adott szó ereje, a nagyságban is alázat, összetartozás. A koncertet és a filmet szeretettel ajánlom Mindazoknak, akikkel együtt dobban a szívem!" - Kovács Nóri

Azért oly szép ez a világ,
Mert a szíve Kárpátország.
Míg a szívünk együtt dobban,
Isten vigyáz ránk e honban.
Egy az Isten, egy a hitünk,
Egy a múltunk, egy a vérünk.
Áldd meg, Isten, szép nemzetünk!
Áldd meg, Isten, nagy nemzetünk!

Nimród regéje koncert
A dalok nagy részét a népzenei és néphagyományunkban fellelhető saját gyűjtéseiből, regéinkből merítette, valamint alapos kutatómunka után 13 dalban írta meg.
A két felvonásos népi és szimfonikus hangszerekre komponált műből legkedvesebb részletei csendülnek fel szóló koncertjén.
Zeneszerző: Kovács Nóri
Szöveg: Kovács Nóri
Hangszerelte: Oláh Dezső

2017. február 25. (szombat), 15:00
Kovács Nóri: Teremtés
Nimród regéje koncert
Duna Palota
Budapest, Zrínyi u. 5.

http://dunapalota.hu
http://www.kovacsnori.com


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: