2017. február 19., vasárnap

Enyedi Ildikó új filmjével nyílik a 3. Magyar Filmhét
Bő egy héttel a nagysikerű berlini világpremier után, február 26-án, vasárnap Enyedi Ildikó Testről és Lélekről című filmjével nyílik a 3. Magyar Filmhét az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A filmes mustra vetítésein február 27. és március 5. között az ország 11 városában kedvezményes jegyárakkal várják a nézőket. Idén a nevezett alkotások közül a Filmakadémia tagjaitól legtöbb szavazatot kapott 5-5 filmalkotás versenyez 23 kategóriában. A Filmhéten megemlékeznek a 100 éve született Fábri Zoltánról is. A Magyar Filmhetet a Magyar Filmakadémia Egyesület a Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa támogatásával rendezi meg.

Mi lenne, ha egy nap találkoznál valakivel, aki éjjelente ugyanazt álmodja, mint te?
Vagy pontosabban: kiderülne, hogy már régóta ugyanabban a világban találkoztok éjszakánként.
Örülnél neki?
Vagy megijednél?
Esetleg romantikusnak találnád?

Február 26-án, vasárnap Enyedi Ildikó Testről és Lélekről című, a 67. Berlinale versenyprogramjában szereplő filmjével  nyílik a 3. Magyar Filmhét az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A már most nagy nemzetközi visszhangot kiváltott filmet premier előtt több városban is vetítik majd a Magyar Filmhét ideje alatt.

A Magyar Filmhétre a 2016. január 1.-.december 31. között moziban és televízióban bemutatott filmeket lehetett regisztrálni. A benevezett filmekből a Magyar Filmakadémia Egyesület tagjai titkos szavazással jelölték ki az 5-5 legjobb alkotást, amelyeket 5 kategóriában (nagyjátékfilm, kisjátékfim, TV-játékfilm, animációs film, dokumentumfilm) vetítenek majd a Magyar Filmhéten.

A filmes mustrán megemlékeznek majd a 100 éve született Fábri Zoltánról is. A magyar filmtörténet egyik legnagyobb alakja kezdetben képzőművésznek, majd színésznek készült. Első filmjét, a Vihart 1952-ben készítette, és már következő alkotásával, az 1954-ben készült Életjellel megkapta a Karlovy Vary-i fesztivál "Munkadíját". Nagy nemzetközi ismertséget szerzett az 1956-ban elkészült Hannibál tanár úr című filmmel, de a legnagyobb sikert a Sarkadi Imre novellájából készült Körhinta hozta a számára, melyért Arany Pálmára jelölték Cannes-ban. Színészként mindössze két filmben játszott 1969-ban. Mészáros Márta Holdudvar című munkájában kisebb epizódszereplőként látjuk, Bacsó Péter Tanú című filmjében viszont Dániel Zoltán megformálásával alkotott maradandót. A háromszoros Kossuth-díjas rendezőtől az 1968-ban készült A Pál utcai fiúk című klasszikust vetítik majd a Magyar Filmhéten.

Idén első alkalommal az Art Mozi Egyesület is csatlakozott a Magyar Filmhéthez, így a budapesti rendezvénnyel egy időben 10 vidéki nagyvárosban - Debrecen - Apolló mozi, Kaposvár - Szivárvány Kultúrapalota, Miskolc - Művészetek Háza, Nyíregyháza - Krúdy Gyula Art mozi, Pécs - Apolló mozi, Székesfehérvár - Barátság mozi, Szeged - Belvárosi mozi, Szolnok - Tisza mozi, Szombathely - Agora-Savaria Filmszínház, Szentendre - P'art mozi - kedvezményes jegyárakkal várják a nézőket. Budapesten 800 Ft-ért válthatóak majd jegyek, a vidéki mozik pedig egyedi jegyáron kínálják a filmeket.

http://filmhet.hu
https://www.facebook.com/magyarfilmhet

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: