2017. február 11., szombat

Közeleg a házasság világnapja
A házasság világnapja február 12-én arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy igenis léteznek még jól működő frigyek, amelyek egy erős család alapját képezik. A boldog házasságon nyugvó egészséges család pedig a társadalom fontos bázisát adja. Mivel az esküvő után sokak életében rögtön előtérbe kerül a gyermekvállalás kérdése is, ezért megnézzük, hogyan érdemes felkészülnie a pároknak életük következő nagy eseményére, a gyermekáldásra.


 
Már évtizedek óta minden év február második vasárnapján, idén február 12-én ünnepeljük a házasság világnapját. A megemlékezés fő célja bemutatni, hogy családban élni jó, a gyermekek felnevelése az áldozatok mellett rengeteg örömöt is jelent, illetve a társadalom alapját a kiegyensúlyozott házasságon nyugvó egészséges család képezi.
A 2015-ös KSH adatok szerint növekedett az előző évhez képest a házasságkötések és a gyermekvállalások száma is: 190 újszülöttel több látott napvilágot és 7437-tel több frigy köttetett. A mézeshetek és a közös jövő tervezgetése közben azonban nem szabad elfeledkezni a tudatos családalapításról sem: a leendő gyermek egészsége érdekében érdemes már időben felkészülni a fogantatásra.

„Dr. Czeizel Endre nevéhez fűződik az Optimális Családtervezési Szolgáltatás kidolgozása, amelyet szakmai körökben, világszinten nagy elismertség övez, és követendő módszernek tartják a gyermek fogantatásának optimális eléréséhez, bizonyos fejlődési rendellenességek és várandósság alatti komplikációk megelőzéséhez. A három fő lépésből álló program természetesen Intézetünkben is elérhető" - mondja Merhala Zoltán, a Czeizel Intézet vezetője, akit 25 éves munkakapcsolat köt Czeizel professzorhoz.

„Elsőként a leendő szülők egy komplex családtervezési alkalmassági vizsgálaton vesznek részt, hogy feltérképezzék az esetlegesen fennálló egészségügyi problémákat. Ennek során a családban korábban előforduló genetikai betegségeket, a nő terhességi- és a férfi biológiai alkalmasságát, a szexuális úton terjedő problémákat, a pszichoszexuális zavarokat és a magzatra is veszélyt jelentő fertőzéseket vizsgálják" - magyarázza a Czeizel Intézet vezetője.

Az alkalmassági vizsgálatot követő második lépés a fogamzásra felkészülő három hónapos időszak, amikor a családot tervező nő ciklusának pontos mérése és fogantatás optimális idejének kitűzése a cél. „A rendszeresen szedett gyógyszerek ügyében egyeztetni kell az illetékes szakorvossal, a fogamzásgátló tabletta alkalmazását pedig abba kell hagyni és helyettesíteni más eszközökkel. Fontos a magzatvédő vitamin szedésének a megkezdése annak érdekében, hogy hasznosíthassuk annak fejlődési rendellenességek megelőzésére irányuló hatását" - tette hozzá Merhala Zoltán.

„Harmadik lépésként már csak a fogamzás optimális időpontjára, illetve a várandósság minél korábbi igazolására kell koncentrálni, mivel a fejlődési rendellenességek kialakulásának szempontjából az első három hónap a legkritikusabb időszak - éppen az, ami után kezdődik általában a várandósgondozás. A Czeizel doktor által vezetett Családtervezési Szolgáltatásban több tízezer családtervező pár vett részt és a program keretében született gyermekek esetében, felére volt csökkenthető a koraszületés, a fejlődési rendellenességek, illetve az értelmi fogyatékosság kialakulásnak aránya" - mondta el a Czeizel Intézet vezetője.


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: