2016. június 14., kedd

Virágos Magyarországért




Május 31-én zárult le a nevezés a 2016-os Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyre. Az idén huszonharmadik alkalommal meghirdetett felhívásra 281 település jelentkezett, így a résztvevők száma a tavalyi megmérettetéshez képest egyharmadával nőtt.
A Virágos Magyarországért verseny immár több mint két évtizede Magyarország legsikeresebb környezetszépítő versenye, amelyet a Magyar Turisztikai Ügynökség saját projektjeként kezel, biztosítva annak jogi, szervezeti és finanszírozási kereteit. A versenyt több minisztérium, az Országgyűlés több bizottsága és számos civil szervezet is támogatja. Az országos mellett ma már helyi - városi, megyei, régiós - versenyeket is rendeznek, amelyek évente közel hárommillió embert mozgósítanak a kulturált, rendezett, tiszta, virággal díszített környezet megteremtése, megőrzése érdekében.
A Virágos Magyarországért versenynek minden évben kiemelt témája van. Az idei évben azt a hazai éttermet keresik, amely kiemelt figyelmet szentel környezetének gondozottságára, virágosítására.
A turisztikai régiók közül Budapestről és környékéről 32, Nyugat-Dunántúlról 50, Közép-Dunántúlról 28, Balatonról 29, Dél-Dunántúlról 43, Észak-Magyarországról 36, Észak-Alföldről 26, Dél-Alföldről 30, míg a Tisza-tavi régióból 7 nevezés érkezett. A megyéket tekintve a legtöbb jelentkezés (25) Veszprémből futott be. A nevezésekkel együtt a települések írásos bemutatkozó anyagot és képeket is küldtek, melyek hamarosan megtalálhatók lesznek a mozgalom megújult honlapján, a http://viragosmagyarorszag.itthon.hu-n.
A területi zsűrik 2016 nyarán keresik fel a benevezett településeket, amelyeket különböző bírálati szempontok - többek között a zöldfelületek minősége és rendezettsége, környezetvédelem, fenntarthatóság, turisztikai látnivalók - szerint értékelnek, de figyelembe veszik az önkormányzatok és a helyi lakosság részvételét is a környezet szépítésében. A zsűrizésben részt vesznek a Magyar Turisztikai Ügynökség Regionális Marketing Igazgatóságai is, ezzel is erősítve a turisztikai szempontok érvényesülését.
A helyszínbejárások után a verseny kiírói, Szervező Bizottsága és Értékelő Bizottsága nevezi meg 2016 legvirágosabb városát és falvát, amelyek 2017-ben képviselhetik Magyarországot az Európai Virágos Városok és Falvak versenyén.
Tavaly Siófok és Balatongyörök indult az európai versenyen, ahol Balatongyörök aranyérmet, Siófok pedig ezüstérmet és a legszebb főtér különdíját nyerte el. Ebben az évben Mosonmagyaróvár és Dunakiliti készül az európai megmérettetésre, amelyre a Virágos Magyarországért Szervező Bizottság és a Magyar Turisztikai Ügynökség segítségével zajlik a folyamatos felkészülés a tavaly novemberi díjátadó óta.
A nemzetközi zsűri július 1-4 között keresi fel a két települést. 
 

Nincsenek megjegyzések: