2016. június 14., kedd

Abeer Nehme a Szent István Bazilikában
Az ortodox Pünkösd alkalmából 2016. június 19-én, vasárnap 20.00 órakor a Szent Efrém Férfikar közkívánatra a világhírű libanoni énekesnővel, Abeer Nehmével ad koncertet a Szent István Bazilikában. Az Orientale lumen - Kelet világossága sorozat utolsó eseményén - melyen Szokolay Dongó Balázs is fellép - egyházi művek és népdalok egyaránt felcsendülnek majd. Orientale lumen - Kelet világossága. Szent II. János Pál enciklikájának címét kölcsönözte mottóul a Szent Efrém Férfikar a budapesti Szent István Bazilikában 2011-ben elindított hangversenysorozatához, mely mára Budapest egyik legkedveltebb egyházzenei eseményévé nőtte ki magát. A sorozat utolsó eseményén 2016. június 19-én, az ortodox Pünkösd alkalmából a Szent Efrém Férfikar a világhírű libanoni énekesnővel, Abeer Nehmével ad koncertet a Szent István Bazilikában.

Abeer Nehme a fiatal közel-keleti énekes generáció egyik legkiemelkedőbb tagja.
A 35 éves hölgy roppant sokoldalú, énekesi pályája mellett zeneszerző, zenetudósként is kutat, sőt, dokumentumfilm-sorozatot is forgatott a világ számos részén Indiától Afrikán át Magyarországig. Először 2014-ben járt hazánkban a Szent Efrém Férfikar meghívására. Művészi éneke és elragadó személyisége nemcsak a férfikart nyűgözte le, hanem a közönségtől is olyan visszajelzéseket kaptak, hogy újra szeretnék őt hallani. Ezért döntött úgy Bubnó Tamás, a Férfikar alapítója és művészeti vezetője, hogy az idei pünkösdi koncertre közkívánatra ismét elhívja a gyönyörű libanoni énekesnőt. 

A Szent Efrém Férfikar 2002-ben alakult meg, s az utóbbi években Magyarország egyik legnépszerűbb vokális együttesévé vált. Az együttes névadójáról, Szír Szent Efrémről (306-373) - akit már kortársai a „Szentlélek hárfája" megtisztelő címmel illettek - feljegyezték, hogy énekei, himnuszai sok embert vezettek vissza az „igaz útra". A Szent Efrém Férfikar fő célja a bizánci rítusú keresztény világ vokális örökségének kutatása, bemutatása és népszerűsítése, a bizánci zene szépségének és misztériumának megismertetése elsősorban a magyar, valamint az európai közönséggel. Ugyancsak nagy hangsúlyt helyez az európai kortárs zene új kompozícióinak megszólaltatására és a magyar férfikari hagyomány (Liszt, Bartók, Kodály, Ligeti) ápolására.

Június 19-én ősi keresztény zenéket - arámi, grúz, kopt, örmény, szláv, szír, bizánci, krétai imák szövegeire - játszanak együtt, de hallhatók lesznek majd magyar és szárd altatódalok is.

Szokolay Dongó Balázs is csatlakozik hozzájuk fúvóshangszereivel, a koncert végén pedig természetesen - most már hagyomány - a közönség is énekel majd!

Jegyek - felnőtt: 3500 Ft, Kedvezményes (diák/nyugdíjas) 2500 Ft - a Jegymesteren és a helyszínen is kaphatók.

http://szentefrem.hu
http://www.abeernehme.com
https://www.facebook.com/szentefrem/?fref=ts
https://www.youtube.com/watch?v=7zSEKCeVahM

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: