2016. június 1., szerda

Júniusi programok




Éééésssss.....elérkezett a nyár. Egyre több a szabadidőnk (már akinek), és egyre több a program is. Olyannyira, hogy lehetetlen az összeset összeszedni, egy töredékét viszont bemutatunk.

Bor-Könyv-Jazz 87. Ünnepi Könyvhét és 14. Gyermekkönyv napok, június 2-5, Balatonfüred, www.vaszaryvilla.hu; A fesztivál helyszíne a Balatonfüred reformkori városrésze, ahol megtalálható a Vaszary Villa, Jókai Mór villája, a Horváth ház. Az irodalom és a kultúra beivódott ezek közé a falak közé.

Keszthely Város Napja, június 3-5., www.keszthely.hu, A rendezvény három napja alatt szabadtéri szórakoztató és színpadi rendezvények, koncertek kerülnek megrendezésre a város Fő terén. A rendezvényekkel párhuzamosan, és részben azt követően, a vasárnapi napon, Balaton-parti központi helyszínnel tervezik megrendezni a szervezők a Keszthelyi Triathlont.

Kárpát-medencei Halfőzőverseny, június 4., Balatonszárszó, www.balatonszarszo.hu, A Balaton mellett is szeretik a halászlevet, passzírozott módon főzik. Az alaplevet lehetőleg többféle halból készítik, a nagyobb halak feje és a csontos részei kerülnek bele, de fontos, hogy kerüljön bele balatoni keszeg is bőségesen. Az átpasszírozott lében főzik aztán halászlébe a kétujjnyi balatoni pontyszeleteket...

Kéknyelű Virágzás Ünnepe - Bortriatlon II., június 4-5., Badacsonyi Borvidék, www.badacsony.com, A Kéknyelű szőlő Badacsony legősibb és egyben legnemesebb fajtája. A szőlőgazdák és a borbarátok annyira büszkék a szőlőre, hogy minden évben megünneplik virágzását. A pincékben egész hétvégén borkóstolókkal és kulturális programokkal várják a látogatókat. A program a Bortriatlon második állomása, így ha részt vesz a Kéknyelű felfedezőúton és összegyűj három különböző bélyeget kitűzőt, ha hat bélyeget akkor  pedig egy palack bort kap ajándékba.

Környezetvédelmi Világnap - Látogatás a Diás-szigetre, június 4., Keszthely-Fenékpuszta, www.bfnp.hu, A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja az érdeklődőket a Környezetvédelmi Világnap alkalmából hirdetett programra, a Diás-szigetre. A Fekete István emlékhely és a Matula kunyhó ezen a napon a felnőtt látogatók számára is kedvezményes jeggyel látogatható és előzetes jelentkezés nem szükséges. Találkozó: Fenékpuszta, Vönöczky Schnek Jakab Kutatóház. GPS: 46°700841'; 17°23867 Időpont: 10.00 óra és 13.00 óra

Háromlábú fesztivál - Bográcsos ételek főzőversenye, június 4., Balatongyörök, www.balatongyorok.hu, A bográcsban főzés nem csak az étel elkészítését jelenti, hanem igazi szórakozás is. A jó társaság és a közös élmény adja meg a bográcsban készült étel valódi utánozhatatlan aromáját. A rendezvényen ízletes pörköltek, gulyások és más finomságok rotyognak majd a bográcsokban.
Geofoglalkozás csoportoknak a Lóczy-barlangnál, június 8., Balatonfüred, www.bfnp.hu, A Nemzeti Parkok Hete és az Európai Geoparkok Hete alkalmából a balatonfüredi Lóczy-barlangnál szervezett nyílt napon iskolai és óvodás csoportokat egyaránt várunk. A látványos mészkőrétegeket és oldási formákat, borsóköveket is rejtő Lóczy-barlang mélyének meglátogatása izgalmas, hűs időtöltés. A barlangban tett séta után a bejáratnál a kisebbeket barlangokról, karsztos területek élővilágáról szóló geomesével és játékos foglalkozással szórakoztatják. Minden korosztály számára érdekes színes képek és kirakók segítségével megidézik a térség földtani múltjának legizgalmasabb fejezeteit. A nagyobbak interaktív tevékenységeken keresztül megismerkedhetnek a Bakony-Balaton Geopark változatos kőzeteivel. A kőzetcseppentés és kőzetkarcolás, alkalmat ad arra, hogy közvetlenül fedezzék fel a kőzetek jellegzetes tulajdonságait. A barlangot belépőjegy váltásával látogathatják, a felszíni foglalkozások ingyenesek.

17. Harley-Davidson Open Road Fest,  június 8-12., Alsóörs, www.openroadfest.hu; Mindenkiben van egy kis Harley, bennünk is, benned is! Hiszen a Harley nem csak egy motor, hanem egy életérzés: a szabadság maga, egy csöpp lázadás, egy igazi barátság, egy őszinte mosoly, egy óriási üvöltés... a Harley élmény és felfedezés.
A fesztivál ideje napja alatt több 35 - hazai és külföldi világsztárokat felvonultató - koncert és sok-sok egyéb program várja az érdeklődőket.

I. Nemzetközi Veterán Járműtalálkozó és Kiállítás, június 10-12., Balatonfenyves, Fenyves Yacht Club, www.balatonfenyvesen.hu, „Földön, vízen, levegőben Balatonfenyvesen!"
Kuriózumként kerül megrendezésre a veterán járműtalálkozó. Az ország minden szegletéből, sőt, határon túlról is érkeznek szárazföldi, vízi és légi közlekedésre alkalmas korosabbnál korosabb járművek, melyeket tulajdonosaik szívesen bemutatnak, megmutatnak az érdeklődő nagyközönségnek.
Megtekinthetőek lesznek az elmúlt korszak különféle közlekedési eszközei, többek között a velocipéd (a kerékpár őse), autók, motorok, hajók, veterán vasúti járművek.
A rendezvény alatt lehetőség nyílik sétahajózásra az idén 103 esztendős Jókaival, vitorlázásra a kereken 60 éves Főnix két árbócos hajóval, egy hőlégballon néhány percre a magasba emel, hogy madártávlatból is megcsodálhassa a Balaton gyönyörű látványát.
Szombaton délelőtt vitorlásverseny, délután veterán légi parádé, este koncert és tűzijáték tekinthető meg. Makettkiállítás és számos színes kísérőprogram várja a járművek szerelmeseit.

Levendula Fesztivál, június 20-26., Tihany, www.tihany.hu, A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság minden nap 10:00 órától 20:00 óráig várja a tihanyi bekötőút mellett fekvő levendula-ültetvényen az érdeklődőket, akik a virágzó levendulamező szemet gyönyörködtető látványa mellett a szedés élményét is szeretnék átélni. A résztvevők arató táskát a helyszínen tudnak vásárolni. Előzetes regisztráció nem szükséges. Virágzástól függően a szervezők a változtatás lehetőségét fenntartják.

Surf Beach Fesztivál, június 22-26., Balatonfűzfő, www.beachfeszt.hu, A Surf Beach Fesztivál célja, hogy népszerűsítse a Balatont, a balatoni sportokat, kikapcsolódási, szórakozási lehetőségeket. A nappal zajló sport és kulturális programokat kora este, naplementében kezdődő bulik vezetik át az éjszakába, hogy hazai és külföldi élvonalbeli lemezlovasok közreműködésével a csillagos ég alatt bulizhassunk hajnalig.

XXIV. Szent Iván - éji tűzgyújtás, június 23., Vonyarcvashegy, www.vonyarcvashegy.hu, A Balaton-parton meggyújtott máglya fénye teszi titokzatossá az estét, melyet különböző műsorszámok színesítenek. Június 24. Szent Iván napja, a nyári napforduló ünnepe, a szertartásos tűzgyújtás egyik jeles napja. A napfordulókat már a keresztény egyház létrejötte előtt megünnepelték Egyiptomban és néhány közel-keleti népnél, ezzel a Nap évenkénti megújulását kívánták mágikus úton elősegíteni. A Szent Iván név a bizánci egyház kultikus befolyására emlékeztet.

Népzene és néptánc találkozó, június 25., Ábrahámhegy, www.abrahamhegy.hu, „Ábrahámhegy Kulturális Örökségének Megőrzéséért" Alapítvány és Ábrahámhegy Község Önkormányzata szeretettel vár minden érdeklődőt, ábrahámhegyi és környékbeli lakost, üdülőt, a László-napi búcsú rendezvényére, népzene és néptánc estjére és az azt követő táncházba. Program: Hazai és határon túli népzene és néptánc csoportok bemutatkozása.

Gitárfesztivál, június 25-30.  , Balatonfüred, www.balatongitar.hu, Egy hétig szól a gitár a Balatonon. A Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivált számtalan hazai és külföldi fellépővel, így aki változatosságra vágyik a többnapos strandolás után, négy helyszínen élvezheti a virtuóz vagy éppen romantikus, élő gitárzenét.

Múzeumok éjszakája, június 25., Keszthely, www.keszthely.hu, A városban található nagy számú múzeum és magángyűjtemény miatt ez az éjszaka szinte nem is elegendő arra, hogy mindet meglátogassa az érdeklődő. A szervezők városnéző kisvonattal próbálnak 2016-ban is segíteni a gyors közlekedésben a tárlatokon kívül még számtalan egyéb programlehetőséget is kínáló rendezvényhelyszínek között. A rendezvénnyel párhuzamosan a belvárosban hagyományos borfesztivál zajlik nagy sikerrel évről évre.

Nyitott Pincék Napja - Egy hétvége a rómaiak nyomában, június 25., Balatongyörök, www.balatongyorok.hu, 2016-ban is szeretettel várnak minden borkedvelőt és kirándulni vágyót a már hagyományosan megrendezésre kerülő Nyitott Pincék Napján.

Keszthelyfeszt,  június 30. - július 3., www.keszthelyfest.hu, A harmadik alkalommal megrendezésre kerülő többnapos zenei fesztivál alapkoncepciója, hogy egy hosszú hétvége alatt a városba látogató turisták valamennyi korosztálya színvonalas szórakozási lehetőségekkel találkozhasson a város több helyszínén. A helyszíneken különböző tematikájú rendezvények várják az érdeklődőket. A beltéri helyszínek a komolyzene kedvelőit és az idősebb korosztályt várják, míg a belvárosban a borházak mellett utcazenészek, folklórprogramok szórakoztatják majd a közönséget. A Balaton-part a nagykoncerteknek, a gyermek-, és sportprogramoknak ad helyet. A programok egy része díjmentesen, illetve kedvezményesen látogatható.

János Vitéz Mesefesztivál, június 4., Ráckeve, Vadkacsa Szabadstrand, www.tourinform.rackeve.hu, Él egy legenda, mely szerint Petőfi Sándor a János vitéz alakját élő személyről, a ráckevei Horváth N. Jánosról mintázta. A legenda köztudatban tartása fontos hagyományőrző feladat. A rendezvény a huszár hagyományok és ételek köré épül. Lesz mesemondó- és verbunkverseny, különféle csapatversenyek, „kőleves" készítés, Művészetek utcája, kézműveskedés, „Balabán túra" kenuval, sétahajózás, kirakodó vásár.

ARBOFESZT, jùnius 4., Gödöllői Erdészeti Arborétum, www.facebook.com/ArboFeszt, A programok között családoknak szervezett erdei szabadulós játék, peszketáriánus főzőverseny, öko szemléletű gyerekprogramok, közösségépítő játékok, mozgás és táncfoglalkozások, előadások, pódiumbeszélgetések szerepelnek. A völgyszínpadon koncertekkel köszönthetjük a nyarat.

Borvidékek Hétvégéje, Június 11., Monor, Strázsa-hegyi Pincefalu, www.borvidekekhetvegeje.hu, A Monori Pincefalu és a Monor Környéki Strázsa Borrend rendezvénye Közép-Európa legnagyobb összefüggő pincefalujában hozza össze egymással a bort kínálókat és a bort szeretőket a Kárpát-medence minden részéből. Sokszínű, ingyenes kulturális programok, jó hangulat, és 22 történelmi borvidék legjobb borai várják a látogatót. Helyi és környékbeli népzenekarok mellett ingyenes koncertet ad a Vivat Bacchus és a hazai fesztiválszezon egyik nagy kedvence a PASO zenekar.

Koronázási Hétvége, Június 11-12., Gödöllői Királyi Kastély, www.kiralyikastely.hu, A gödöllői Grassalkovich-kastély 1867-ben, koronázási ajándékként került Erzsébet királyné és I. Ferenc József használatába. Erre - a kastély életébe jelentős változást hozó - eseményre emlékeznek minden évben a koronázási szertartás felelevenítésével, kellemes kikapcsolódást kínáló hétvégi családi programokkal. Az estét legnépszerűbb operettek válogatása zárja.

Kőrösi Möggyfesztivál, június 24-25., www.moggyfesztival.hu, Nagykőrösön, Arany János városában még mindig páratlanul finom ízű meggy terem. Az ízes falatok és italok fogyasztása közben színes programcsokor: főzőverseny, bor-, pálinka-, szörp és ételbemutatók, elismert hazai fellépők teszik még kerekebbé ezt a napot. A főtérre érkező vendégeket Ízek és Régi mesterségek utcája, a színpadi programok mellett termelői piac, meggy, meggybor, meggysör, meggypálinka, meggyszörp vásár várja egész nap.

Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé, június 15 - 18., Békéscsaba, Városi Sportcsarnok, www.csabaisorfesztival.hu, A békéscsabai Városi Sportcsarnok zöldövezetében elterülő rendezvény céljai között szerepel a kulturált sörfogyasztás megteremtése és népszerűsítése, Békéscsaba város idegenforgalmi kínálatának bővítése, Békés megye és Békéscsaba nevezetességeinek, látványosságainak minél szélesebb körben való megismertetése, a nemzetközi kapcsolatok erősítése, valamint a magyar gasztronómiai hagyományok ápolása.

II. Országos Tojás Sokadalom, június 17-19., Kecskemét, Főtér, www.tojasfeszt.hu, A tojás világnapjához kapcsolódó nagyszabású kulturális rendezvény. A rendezvény célja a tojásfogyasztás népszerűsítése, a tojás marketingjének erősítése, mely fontos szerepet vállal a tojással kapcsolatosan kialakult tévhitek eloszlatásában és a tojás az egészséges táplálkozásban elfoglalt fontos rangjának visszaállításában.

X. Nyílzápor és Íjásztalálkozó, június 18., Ópusztaszer, Nemzeti Történeti Emlékpark, http://www.opusztaszer.hu/esemenyek/1080-x-nyilzapor-es-ijasztalalkozo, A világ legnagyobb íjász együttlövése nemzetközi viszonylatban is nagy érdeklődésnek örvend. Idén kilencedik alkalommal rendezik meg a „Nyílzáport", ahol a hagyományőrző íjászok Ópusztaszeren találkoznak, hogy nagyszabású, egyedülálló látványt nyújtó rendezvény formájában mutassák be tudásukat. A legnagyobb íjászseregszemle csúcspontját idén is a páratlan nyílzápor együttlövés alkotja majd.

11. Tiszavirág Fesztivál, Szolnok, június 15-19., www.tiszaviragfesztival.hu, Az igényes zene és a minőségi borok rendezvénye - borgasztronómiai kiállítás, színházi előadások, mozi, élő zenei koncertek hazai és nemzetközi előadókkal, kézműves vásár, hajótúra, zöldsátor és gyerek sziget várja a fiatalokat, felnőtteket, családosokat. Szerencsés esetben egy különleges természeti jelenség, a tiszavirág-rajzás is megfigyelhető.       

III. Fotós Maraton - Salgótarján, Salgóbánya, Somoskőújfalu, Június 3-6., www.fotosmaraton.hu, A Medvesi Fotós Maraton 48 órás fotós rendezvény, amelyre mindazokat várják, aki szeretik a szép tájakat, szeretnek új vidékeket fölfedezni és fotózni.                                                                                                     
Matyó Fesztiválhét - Mezőkövesd, Kavicsos-tó és Szabadidőpark, Június 20-26., www.mezokovesd.hu, Június végén van a város napja, melynek alkalmából egész hetes program sorozattal készül Mezőkövesd. A gazdag programkínálatban többek közt főzőverseny, élő koncertek is szerepelnek. A programok sorát tűzijáték zárja.                                                                                                            

Múzeumok Éjszakája - Eger, vár, Június 26., www.egrivar.hu, Egyetlen éjszaka során betekintést nyújtunk Eger és Magyarország ezeréves történelmébe. Tudományos, ismeretterjesztő és múzeumpedagógiai programokon népszerűsítik kutatási eredményeiket, bepillantást engednek múzeumi műhelytitkaikba. Katonai hagyományőrzők fegyverbemutatókkal, életképekkel teszik kézzelfoghatóvá az elmúlt évszázadok hétköznapjait, elevenítik meg többek között 1552 eseményeit. A zenei, táncos produkciókkal, gasztronómiai különlegességekkel, kulturális, összművészeti bemutatókkal izgalmas történelmi forgataggá változik az Egri Vár.                                              

17. Tatai Sokadalom, Tatai Angolkert, június 17- 19., www.tataisokadalom.hu, A magyar népi kultúra bemutatását és megőrzését szolgáló fesztivál autentikus néptánc műsorokkal, népzenei koncertekkel, táncházakkal, kézműves vásárral, gyermekelőadásokkal és játszókkal várja az ide látogatókat.

Víz, Zene, Virág Fesztivál, június 24-26., Tata - a vár és az Esterházy-kastély környéke, Építők parkja, www.vizzenevirag.hu, A család minden tagja egész nap kulturált szórakozást talál, a generációk együtt szórakozhatnak. Hazai és külföldi zenekarok lépnek fel több színpadon, felhangzanak a jól ismert pop-rock, jazz és dixieland, valamint népzenei slágerek, de a fiatalokat electro party arena is várja. Napközben változatos víziversenyek, virágkiállítás, játszóház, légibemutató, tűzijáték, kirakódóvásár, szórakoztatják az idelátogatókat. A gyermekeket ingyenes Szipi-Sziget Vidámpark várja.

Nyári Zenei Estek rendezvényei, Június 26.-augusztus 21-ig vasárnaponként 18 órától, www.lambergkastely.hu, A hagyományos, népszerű programsorozatban szinte minden műfajban /fúvószene, jazz, magyar és külföldi népzene, kamarazene stb./ élvezetes koncertekkel, szóló előadók és együttesek fellépéseivel várják a zene- és tánckedvelőket a kastélypark Zenepavilonjában. Rossz idő esetén a koncerteket Régi mozi épületében (Mór, Lovarda u. 5.) tartják meg.

Szőlős Pákozd Gasztro Találkozója, június 25., www.pakozd.hu, Ahol a bor, az étel és a jókedv találkozik... A határon túli magyar borok találkozója és a halételfőző verseny egész napos programokkal, finom borokkal, hagyományos ízekkel, helyi- és kézműves termékekkel invitál. A kicsiket játszóház, a felnőtteket kulturális együttesek műsora, majd könnyűzenei koncertek várják, a napot pedig Charlie koncertje zárja.

Cigánymeggy Fesztivál - Agárdi Pálinkafőzde, június 25., agardi.hu, Az egész napos vígasság során a Pálinkafőzde termékei mellett zenei programokkal, különleges gasztronómiai kínálattal és kemencés finomságokkal várják vendégeiket.

Nóta és operettműsor a Berekfürdői Termál- és Strandfürdőben, június 04, www.berekfurdo.hu, A strandfürdő vendégei nóta- és operett dallamok kíséretében élvezhetik kiváló termálvizet. A rendezvény érvényes strandbelépővel látogatható.

Bereki Ügyes Kezek Kiállítás, június 13- július 31., www.berekfurdo.hu, A kiállításon a helyiek egyedülálló kézimunkái, alkotásai tekinthetők meg. A kiállítás ingyenes.

Ősi Magyar Ételek Fesztiválja, június 18., Újlőrincfalva, www.ujlorincfalva.hu, A rendezvény célja a régi, honfoglalás kori, vagy azt megelőző idők Magyar ételeinek, az akkori fűszerek használatával, főzési-sütési szokásainak megismerésével. Zsűrizés mellett a leginkább hagyományokra törekvő csapatok díjazása, egy jó hangulatú nap keretében. Ismerkedés a rovás írással.

XVIII. Birkafőző Fesztivál, június 25, Karcag, Kossuth téri park és Múzeum park, www.karcag.hu, Júniusban Karcagon, birkaétkek az asztalon. Birkafőzőverseny és népi ételek főzőversenye. Szombaton a hagyományos birkafőző versenyen, igazi hagyományos birkapörkölttel, hagyományőrző programokkal, népművészeti kirakodóvásárral, kézműves élelmiszerek vásárával várják a vendégeket.


Tóth Tibor és Németh Krisztina - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: