2016. június 22., szerda

Írói fogások - új időszaki kiállítás a PIM-ben
Új időszaki kiállítás a PIM-ben. A Petőfi Irodalmi Múzeum új időszaki kiállításában az étkezés szerepe az irodalomban kerül terítékre.„Nem történik benne semmi, csak az, hogy egy ember megeszik egy halat" - mondta Krúdy Szindbád című írását átolvasva egy nyomdász. Valóban csak ennyiről szólna Krúdy és a magyar irodalom többi, evéssel kapcsolatos műve? Mi mindent jelenthet egy étel, egy étkezés az irodalmi szövegben? Segít-e egy regény megértésében, ha tudjuk, hogy mit vacsorázott a főhős?

„A sokszínű magyar irodalom gasztronómiai gazdagságát olyan kiemelt témákon keresztül mutatjuk be, mint például az étkezés és a szakralitás vagy az ételek és a nemzeti identitás viszonya - tájékoztatott Brávácz Alexandra kommunikációs referens. Az étel élvezete vagy az evésben rejlő erotika, de akár furcsaságok bekebelezése is gyakran felbukkan az irodalmi szövegekben. Ugyanakkor kiállításunkban nem hagyjuk figyelmen kívül a magyar irodalomban oly sokszor és sokak által leírt éhezést és koplalást sem; József Attila, Nagy Lajos, Móricz, Kassák műveiből vagy épp a szociográfiai irodalomból merítve képet kapunk a nélkülözésről is.

Recepteket kínálunk főművekhez és főételekhez. Képzeletbeli étlapunkon minden megtalálható az előételektől a desszertekig, Krúdy odakozmált kispörköltjétől Kosztolányi vegetáriánus étrendjén át Esterházy gulyásáig, vagy Jókai gurmé fogásaitól Ady édesanyjának süteményreceptjéig. Találkozhatunk a nagy és tehetséges evő Berda Józseffel vagy a sokszor fogyókúrázó Csukás Istvánnal. Szakácsaink között szerepel Petri György, Bächer Iván, Cserna-Szabó András és Fehér Béla.

Bemutatjuk az irodalmi értékű szakácskönyveket: Emma asszony receptgyűjteményét, Móra Ferencné és Polcz Alaine könyveit. Kiállítunk néhány olyan fontos szépirodalmi munkát is, melyek erősen magukon viselik az elmúlt évtizedben bekövetkezett gasztroforradalom nyomát. Csokonai Vitéz Mihály étkezési jegyzetei, József Attila éhezéséről szóló megrázó levele, Jókai regényrészletének, Nagy Lajos, Móra Ferenc és Móricz novelláinak, Berda József versének kézirata mellett kiállítjuk Kosztolányiné diétás füzetét, Lénárd Sándor szakácskönyvének kéziratát, Lesznai Anna süteményes receptfüzeteit, Ady édesanyjának konyhai jegyzeteit és Petri egyik menülapját is.

Könyvek, kéziratok, fotók és szövegidézetek mellett most olyan tárgyakat is láthat a látogató, ami még nem került tárlóba, sok közülük ugyanis mostanáig személyes használati tárgy volt, az író konyhaszekrényében állt, a fiókjában lapult, vagy ünnepi asztalát díszítette. Gyerekkori emlékek, családi kötődések, személyes történetek adják ezen tárgyak igazi értékét. Most beleshetünk Krúdy leveses táljába -, és nem csak képletesen. A kiállításban az írói relikviáknak egy sajátos, korábban aligha látható válogatását is megtálaljuk: klasszikus és kortárs íróink konyhai eszközei, edények, tányérok, evőeszközök, poharak sokasága került a vitrinekbe."

De aki meg szeretné tudni, hogy mi volt Petőfi vagy Karinthy kedvenc étele, kíváncsi arra, hogy milyen diétát követett Kosztolányi, recepteket szemezgetne Ady Lőrincné gyűjteményéből, vagy belenézne Petri György szakácskönyv-tervezetébe - az sem fog csalódni. Interaktív játékok segítségével bárki kifőzhet egy jó mondatot, vagy feltálalhatja a legmagyarosabb vasárnapi menüt.

A kiállításban magyar irodalmi szövegek segítségével reflektálnak napjaink gasztroőrületére, megmutatják, hogy nemcsak az evés öröme vagy az étel hiánya az örök jelenség, de a róla való beszéd is.

Haspókoknak és könyvfalóknak egyaránt ajánljuk!

Megtekinthető 2017. március 31-ig

2016. június 23. 18 óra - Megnyitó
Írói fogások - terítéken az irodalom
Köszöntőt mond: E. Csorba Csilla, PIM főigazgató
Megnyitja: Szécsi Noémi író és Kiss Imre, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója
Közreműködik: Dés András zenész, a kiállítás tematikájához illő „hangszereken"
Petőfi Irodalmi Múzeum
Budapest, Károlyi u. 16.

www.pim.hu

EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: