2016. június 2., csütörtök

Budapesti Borbár Túra először
Ilyen még nem volt: Borbár Túra Budapesten! A Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai együttműködésével kerül megrendezésre 2016. június 8-án az első Budapesti Borbár Túra. Ezen az estén budapesti borbárok látják vendégül a huszonkét magyar borvidéket, kedvezményes kóstolást és találkozási lehetőséget kínálva a borászoknak és a borfogyasztóknak egyaránt.„A magyar gasztronómia szerves része a gazdag, de sokak által még kevéssé ismert hazai borkultúra. A Budapesti Borbár Túra alkalmával egyfelől szeretnénk felhívni a figyelmet a színvonalas és széles borpalettával rendelkező borbárokra, másfelől célunk a hazai borturizmus népszerűsítése oly módon, hogy a csatlakozó borbárok egy-egy borvidéknek adnak otthont egy este erejéig. A kedvezménnyel kínált borvidéki borokon túl meghívott borászok, valamint turisztikai és gasztronómiai kiadványok segítenek megismerni a 22 magyar borvidéket és kedvet ébreszteni a borvidékre tett utazáshoz" - mondta el Szűcs-Balás Vera, az MTÜ Budapest-Közép-Dunavidék régió marketingmenedzsere.
 A 2010-es évek elején indult el a budapesti borbárok forradalma. Ezt megelőzően inkább éttermekben, egy hagyományos ebéd vagy vacsora keretében fogyaszthattak otthonukon kívül minőségi borokat az emberek. A borbárok megnyitása után azonban már be lehetett ülni akár csak egy pohár borra is munka után, színház vagy buli előtt. A borbárok hamarosan divatos, pezsgő helyszínekké váltak, ahol a minőségi italok fogyasztása iránti igény találkozott az egyre sokszínűbb és népszerűbb hazai borkultúra felé megnyilvánuló érdeklődéssel.
A borbárok elterjedésében azok a főként fiatal, tudatos borfogyasztók is fontos szerepet töltöttek be, akik értékelték, hogy ezeken a helyeken az adott borhoz illő pohárból, megfelelő fogyasztási hőmérsékleten tudnak kóstolni. Különlegességnek számít, hogy a népszerű és befutott borászatok mellett kevéssé ismert, feltörekvő nívós pincészetek szortimentje is megtalálható ezeken a helyeken. Mivel a borok kis mennyiségben is rendelhetők, a borkedvelők megkóstolhatnak akár több fajta bort is ugyanattól a termelőtől, ugyanarról a borvidékről vagy akár ugyanabból a szőlőfajtából is, egymáshoz hasonlíthatják a különböző évjáratokat, borkészítési filozófiákat, termőterületeket.
Mára már több mint húsz borbár működik a fővárosban, amelyeket mind kicsit más elképzelések mentén alakítottak ki, így eltérnek a borkínálatuk összeállításában, a gasztronómiai palettájukban és a belső terükben, hangulatukban is. Az első Budapesti Borbár Túrán a borkedvelők huszonkét helyszínt járhatnak végig. Akik június 8-án részt vesznek a Magyar Turisztikai Ügynökség közreműködésével szervezett eseményen, különleges élményben lesz részük. Minden egyes borbár vendégül lát egy-egy borvidéket, amelyet a területről érkező neves borászok képviselnek. A borászoktól megtudhatják a vidékre vonatkozó tudnivalókat, a rájuk jellemző borkultúra érdekességeit, sőt az aktuális vidék legalább három borát huszonkét százalék kedvezménnyel kóstolhatják meg az érdeklődők. A program célja, hogy minél többen kedvet kapjanak a nyári és őszi boros kalandtúrához, hazánk neves borvidékeinek felfedezéséhez, bebarangolásához.
Az esemény honlapja: http://itthon.hu/budapesti-borbar-tura
Az esemény Facebook-oldala: https://www.facebook.com/events/1729129450685265/  EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: