2016. június 28., kedd

1889. június 27-én tartotta első előadását a Wulff Cirkusz






„Különösen tetszettek a zenész-clownok és Zampa kisasszony. ”


A Nemzet 1889. június. 28-ai számában így írt a megnyitó eseményről:

„Wulff-circus társulata ma este tartotta bemutató előadását az állatkert új, csinosan és practicusan épített vascircusában. A közönség, mely már hasonló mutatványokat rég nem látott, zsúfolásig megtöltötte a nézőtért és egyforma zajossággal megtapsolta az ismertebb mutatványokat is, valamint az újakat.

Általában constatálható, hogy amit mutattak, azt ügyesen, csinosan, érdekesen producálták. Különösen tetszettek a zenész-clownok és Zampa kisasszony. A mi kisebb rendetlenség ma tapasztalható volt (a kijáratok rossz megvilágítása, jegyek nehézkes elárusitása stb.), az a kezdet nehézségeinek és annak tulajdonítható, hogy maga az igazgató hirtelen beteg lett.

A társulat tagjai, kik között több franczia és olasz van, általában fiatalok, s különösen azzal lepik meg a közönséget, hogy mutatványaik ép oly kecsesek, mint vakmerőek. Az kétségtelen, hogy a circus jövedelmes estéknek néz eléje, aminek bizony nagy kárát fogja vallani a két magyar színkör.”

„A Wulff-cirkusz előadásai olyan sikert arattak, hogy előtérbe került az állandó cirkusz. Hosszas tárgyalások után 1889 tavaszán szerződést köt a főváros, az Állatkert igazgatójának közreműködésével a cirkusz épületének felépítésére. Wulff Ede erre a célra az akkor újszerű vasvázas megoldást találta célszerűnek (…) ezzel a korabeli cirkuszokat sokszor veszélyeztető tűzvészt kívánta megelőzni.”

(forrás: Szekeres József: A Fővárosi Nagycirkusz története. Színháztud.-i Intézet, 1966, 13.o.)

Miután 1895-ben Wulff elutazott, a hátrahagyott, általa megteremtett állandó cirkuszt több igazgató is sikerrel vezette. 1904-től 1934-ig Beketow Mátyás irányította a Beketow Cirkuszt; 1935-1944 között Fényes Fővárosi Cirkusz lett a neve, Fényes György vezetésével.

A II. világháború alatt megsérült az épület, de hamar helyreállították. Az 1950-es évek során a cirkuszt államosították.

A Népszava 1966. március 15-i számában tudósítottak a régi cirkuszépület bontásának megkezdéséről, így az ország egyetlen kő cirkuszépülete néhány nap leforgása alatt eltűnt a Városligetből. Az újbóli megnyitásra 1971. január 14-én került sor, este fél nyolc órakor ünnepi díszelőadás keretében megnyitotta kapuit az új Fővárosi Nagycirkusz.


Forrás: József Attila Könyvtár - Dunaújváros
 

Nincsenek megjegyzések: