2015. május 4., hétfő

Májusi programok




Egyre kevesebb ruha, így egyre kevesebb csomag is az, amit egy rendezvényre magunkkal kell vinni. Talán ez sokaknak nem szempont, engem egyenesen feldob ez a hír. Az már kicsit feszélyez, hogy ismét olyan szuper programok lesznek, melyekből nehezen fogunk tudni választani. Vagy egyszerűen kiveszünk egy hónap szabadságot, és mindent végigjárunk. 

Az örök szerelem hétvégéje; május 8-9.; Fonyód; www.fonyod.hu; A fonyódi Kripta Villa kultikus zarándokhellyé vált, az örök szerelmet és az emlékekhez való hűséget hirdetve. A szóbeszéd szerint „a ház alagsorában, a kriptában most is álmodik Magdus és Ödön. Az álom azért álom, mert soha nem vált valóra. A legenda úgy tartja, ha kedveseddel a nászágy fölött megfogjátok egymás kezét, örök szerelmet nyerhettek, biztosítva ezzel a közös, boldog jövőt.

Fenyővirágzás Fesztivál; május 7-10.; Balatonfenyves; www.balatonfenyvesen.hu; Fenyővirágzás Fesztivál és Balatonfenyves függetlenségének ünneplése. A fenyőfa virágzásához kötődő többnapos fesztivál és a község önállóvá válásának ünneplése egy rendezvény keretében, sztárvendégekkel.

EMU 6 napos Ultramarathon World Trophy; május 6-12.; Balatonfüred; www.vaszaryvilla.hu; Az EMU (korábbi nevén Unixsport), Magyarország vezető és a világ legeredményesebb ultrafutó klubja, 2000-ben alakult Pécsett, a hazai ultrafutók összefogásának eredményeképpen. Ultrafutóink között Európa- és világbajnokot, Európa- és világcsúcstartót, valamint országos bajnokokat és országos csúcstartókat üdvözölhetünk.

Valóra Váltott Egészség; május 6-9.; Balatongyörök; www.balatongyorok.hu; Az egészségmegőrzéssel kapcsolatos ismeretterjesztő előadásokra és foglalkozásokra invitálják az érdeklődőket, ahol a legújabb természetgyógyász módszerekkel ismerkedhetnek meg. Az előadások mellett erdei gyalogtúrákat és nordicwalking-túrákat is kínálnak a részvevőknek.

Szürkebarát túra - Bortriatlon I.; május 9-10.; Badacsonyi Borvidék; www.badacsony.com; A Bortriatlon első állomása. Szürkebarát kóstoló minden résztvevő pincében, sok-sok különleges borral, nyereményjátékkal és egyéb meglepetésekkel.

Tavasz virágmező túra; május 9.; Kornyi-tó parkoló; www.bfnp.hu; A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja az érdeklődőket egy tavaszi kirándulásra. Május a hazai orchideák (kosborok) hava. Szerencsés esetben több orchidea fajjal is találkozhat a túrázó ezen a 4-5 órás, gyakorlatilag sík terepen vezetetett 5-6 km hosszú kiránduláson. Távcső hasznos lehet, hisz a sztyepprét felett számos madárfaj kerülhet a szem elé, és ha a sors úgy hozza még a magyar szürkemarha gulya látványában is gyönyörködhet az érdeklődő. A túra a Káli-medence belső részén halad, körbepillantva az elmúlt évmilliók geológiai csodáin.

Kultkikötő piknik; május 9.; Balatonföldvár; www.kultkikoto.hu; Az idén 10. születésnapját ünneplő KULTKIKÖTŐ - Balatonföldvári Szabadtéri Színház egész napos piknikkel csatlakozik a Nyitott Balaton programsorozathoz.  A programból: kulináris kalandok, színház és manufaktúra, muzsika és mozgókép, felbecsülhetetlen értékű nyeremények (szigorúan csak azoknak, akik vetélkednek, kvízeznek).

Madarak és Fák napja; május 10.; Gyenesdiás; www.bfnp.hu; A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja az érdeklődőket egy túrára a Keszthelyi-hegységbe. A Gyenesdiástól északra fekvő Nagy Messzelátó-hegyet és a Négyszögű-hegyet körbejárva, a Vári-völgy agárkosboros rétjén keresztül halad a túra a BfNPI természetvédelmi őre vezetésével.
A túra hossza: 12 km, Szintkülönbség: 200 m (a túrán mindenki a saját felelősségére vesz részt) Időpont: 2015. május 10. Helyszín: Gyenesdiás, Nagymező, GPS: 46,783099°  17,294551°, Ingyenes

II.Concours d' Elegance veterán autó szépségverseny; május 15-16.; Balatonfüred; www.vaszaryvilla.hu; A hazai veteránautós élet egyik meghatározó eseménye, a tavasszal megrendezésre kerülő LotusRetro Veteránautó Szépségverseny és Luxusautó Kiállítás.

Vitorlabontó Ünnepség és Évadnyitó Vitorlásverseny; május 16.; Balatonfüred; www.hunsail.hu; A balatonfüredi évadnyitó Vitorlabontó Ünnepség a vitorlás szezon hivatalos megnyitása, több mint 77 éves múltra tekint vissza. Az ünnepség a Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekarának térzenéjével kezdődik, majd az ünnepi beszéd után felvonják a központi vitorlás hajóra a nemzeti lobogót, megkoszorúzzák a Balatont, a felsorakozott vitorlás hajókon megtörténik a vitorlabontás, mellyel hivatalosan is megkezdődik a vitorlás szezon. A verseny megtekintésére a hajókikötőből nézőhajó indul. A rendezvényhez a Concours d' Elegance veterán autós szépségverseny is kapcsolódik a Vitorlás téren.

Országos FengShui és Ezoterikus Találkozó; május 16-17.; Fonyód; www.fonyod.hu; A FengShui Galéria által szervezett találkozón országosan ismert és elismert ezoterikus és fengshui szakemberek előadásai, bemutatók lesznek láthatók, hallhatók, amelyeket különböző szórakoztató kísérőprogramok színesítenek.

Fonyódi Piac Feszt; május 23.; www.fonyod.hu; Fonyódon található a Balaton déli partjának legnagyobb piaca, amely az év minden szerdai és szombati napján működik. A Fonyód város szívében elhelyezkedő, mintegy 3 hektáros terület mint idegenforgalmi látványosság is jelentős, mivel lehetőséget nyújt nemcsak az állandó lakosoknak, de a pihenni vágyó üdülő vendégeknek is a napi cikkek, használt cikkek és élelmiszerek beszerzésére. A Fonyódi Piac Nyugat-Európában is ismert és közkedvelt turisztikai látványosság, mely több évtizedes múltra tekint vissza. Az évek múlásával bőséges kínálat alakult ki, ahol népművészeti, iparművészeti termékek, használati- és dísztárgyak mellett nagy választékban kaphatók zöldségek, gyümölcsök, növények, méz, antikvár és használt könyvek, festmények, egyéb régiségek és kisállatok (kutyák, macskák). A piac könnyen megközelíthető, mert a 7-es főút mellett, annak közelében helyezkedik el. A gépjárművel érkező vásárlók részére parkoló biztosított, mely a vásárlást, a kellemes piaci nézelődést kedvezőbbé, kényelmesebbé teszi.

Tavaszi Zsongás; május 23-24.; Balatonalmádi; www.balaton-almadi.hu; A Balatonalmádi Turisztikai Egyesület a város vonzáskörzetébe tartozó településekkel közösen összefogva újdonságokban gazdag, lendületes rendezvénnyel indítja a nyári szezont.
Almádin innen és túl változatos sporteseményeken és versenyeken vehetnek részt a vállalkozó kedvűek. A két napos eseménysorozat alatt a szervezők színes színpadi programokkal, gyermek játszóházzal, kézműves- és kirakodóvásárral, gasztronómiai remekekkel és Almádi pecsenyével várják a kedves vendégeket.

Pünkösdi Borpiknik; május 23-24.; Csopak; www.csopak.hu; Idén 3. alkalommal kerül megrendezésre a Csopaki strandon a Pünkösdi Borpiknik. Nemcsak finom csopaki borok várják a csopaki strand látogatóit, hanem szombaton egy egész napos vigassággal megválasztásra kerül Csopak Pünkösdi Királyfija is. Számos próbán kell keresztül menniük a jelentkező legényeknek (kik lehetnek csopakiak vagy akár nyaraló ifjak), a strand egész területén zajló viadalokon mérik össze erejüket és tudásukat, hogy elnyerjék a Pünkösdi Királyfi címet, majd este mulatsággal zárul a nap. Vasárnap és hétfőn táncbemutatók, egészségnap, kézműves játszóház, vidám koncertek és gyermekműsorok várják azokat, akik a pünkösdi hétvégén a csopaki strandot választják.

Várfesztivál; május 23-25.; Szigliget; www.szigliget.hu; A pünkösdi hosszúhétvégére háromnapos programsorozattal készülünk Szigligeten. A Várfesztivál szombat délelőttől egészen hétfő estig várja a látogatókat. Az alsó várban kialakított színpadon fegyver és harcászati bemutatók, korhű zenéket, táncokat felelevenítő művészek és egyéb zenés-táncos műsorok szórakoztatják a közönséget. Szakértők segítségével bárki kipróbálhatja a magyarokra jellemző fegyvereket. A gyerekeknek bábszínházi előadásokkal, solymászbemutatóval kedveskedünk, és amennyiben teljesítik a Várkapitány próbatételeit, a szigligeti vár apródjává is válhatnak erre a hétvégére.

Májusi szöszmötölés - Bagoly éve a Levendula Házban; május 23.; Tihany; www.bfnp.hu; A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja kézműves foglalkozásra az érdeklődőket Tihanyba, a Levendula Ház Látogatóközpontba.  Az év során meghirdetésre kerülő kézműves foglakozásokat a védett éjszakai ragadozó madarak, a baglyok ihlették.  A látogatók ezen a napon baglyosdobozt készíthetnek. A foglalkozáson a látogatók részére a részvétel ingyenes.
Helyszín: Levendula Ház Látogatóközpont, Tihany Major u. 67.

Városi gyermeknap és Majális; május 30.; Fonyód; www.fonyod.hu; Fonyódon a Fonyódi Gyermeknap és Majális rendezvény a nyári programok nyitányaként a Vigadó téren szervezett zenés műsor keretében látja vendégül a gyermekeket és kísérőiket. Interaktív játszóház, táncbemutató, rajzverseny, kvízverseny szórakoztatja a Gyermeknap és Majális résztvevőit.

Csipke Világkiállítás; Kiskunhalas, Csipke Ház; május 8-25. www.halasicsipke.hu; Az 1902-ben életre keltett halasi csipke - immár évszázados értékeivel - Magyarország és bátran mondhatjuk, a nagyvilág méltó büszkesége. A halasi csipkevarrás élő hagyománya 2010 szeptemberében felkerült a Magyar Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére, így a magyar kultúra védett szellemi örökségének hivatalosan is része lett. 2015. május 8-tól Lengyelország lesz a Halasi Csipke vendége. Lengyel csipkevarrók hozzák el alkotásaikat, és kiállítás keretében mutatják be munkásságukat. Május 9-én bárki megcsodálhatja a csipkekészítés technikáit a bemutatókon. Május közepén egy világhírű művésznő érkezik Halasra, aki különleges technikával egy halasi tömbház tűzfalát festi meg, Halasi Csipke motívummal. Az egyedi attrakció készítését közel 1 héten át láthatják majd az arrajárók, a felfestett csipkecsoda pedig sok-sok éven át hirdeti a világhírű Halasi Csipke szépségét.

Szegedi Borfesztivál; május 15-25.; www.szegediborfesztival.hu; A Szeged Napja Ünnepségsorozat a pezsgő szegedi fesztiválnyár nyitórendezvénye. A tíz napos gasztro-kulturális rendezvény a napfény városának legfontosabb ünnepévé nőtte ki magát. Az ünnepségsorozat keretén belül május 16-án nyitja meg kapuit a XX. Szegedi Borfesztivál, mely a vidék legnagyobb érdeklődésre számot tartó és a legtöbb borászt felvonultató borünnepe. A Klauzál téri Gasztroudvar idén is a hagyományos magyar ízek kedvelőinek kínál bőséges választékot. A második hétvégére a Hungarikumokat bemutató Dugonics téri Kincs-térrel és a Hídivásárral teljesedik ki a belvárosi fesztiválhangulat. 11 nap, 120 borász, 200 kézműves, 250 program.

Hajdúszoboszlói Grillétel- és Sörfesztivál & Harley Davidson Gastroride; május22-24.; Hajdúszoboszló, Szent István Park; www.hajduszoboszlo.com; A tavasz első gasztronómiai fesztiválján Hajdúszoboszlón a grillezett ételek és a kiváló sörök a főszereplők. A jó idő beköszöntével megrendezett gasztronómiai eseményen grillezett, szabad tűzön készült ételeket és azokhoz illő ízletes söröket, sörkülönlegességeket kóstolhatnak meg az ínyencek.       

Régi idők tere; május 22-24.; Szolnok, Kossuth tér; www.szolnok.hu, www.szvf.hu; A rendezvény célja a néphagyományok ápolásán túl, a régi kulturális értékek felelevenítése és megőrzése, a térség turisztikai kínálatának növelése. Az  elsősorban a hétvégére Szolnokra látogató kirándulókat, kisgyermekes családokat megcélzó, két napos programkínálat a század eleji város, akkor még igencsak a népi kultúrával átitatott hangulatát idézi. Az apróbbak szórakoztatásáról népi játszóház, csúzlizda, szekrényjátékok, bodéjátékok, körhinta és számtalan kézműves gondoskodik. Fotószínház szórakoztatja egész nap a nagyérdeműt. Többek között lesz kosárfonás, gyöngyékszer készítés, fafaragás, üvegfúvás, ólomöntés, agyagozás, csuhéfonás. A tanyaudvaron régi, feledésbe merült használati tárgyakkal, házkörüli eszközökkel ismerkedhetnek meg a látogatók. Megnyitja kapuit a Régiségek vására, ahol mindenki találhat kedvére valót. Újra repül a sólyom a belvárosban, szól az üllő a kovács kalapácsa alatt és olvad az üveg az üvegfújó kezében. Az éhes és szomjas vendégeket a térre felépített fogadó helyben sütött étkeivel, és remek kávéházával várja. A vásári forgatagban találkozhatunk mutatványosokkal, zsonglőrökkel, cirkuszi társulattal és gólyalábasokkal.                                                                                                                             
Pünkösdi Sokadalom; május 23.; Hajdúszoboszló, Szabadtéri Színpad; www.hajduszoboszlo.hu; A rendezvénnyel a néptáncot szerető gyerekeknek teremtenek bemutatkozási lehetőséget és olyan közösségi alkalmat, ahol azonos érdeklődésű fiatalok találkozhatnak egymással.
A Szabó László Alapfokú Művészeti Iskola idén 13. alkalommal rendezi meg a Pünkösdi sokadalom néptánctalálkozót. A találkozóra az Észak-alföldi régióból és a határon túlról is érkeznek csoportok. A fellépők várható száma kb. 700 fő, 20 csoport. A tánccsoportok a közönség előtt a tájegységükre jellemző táncokat mutatnak be. A táncokat élő népzenei kíséret mellett láthatják az érdeklődők, az idei évben a Bakator Zenekar fog zenélni. A műsor számait szakmai zsűri értékeli -ezt egyénileg kérhetik a csoportok. A programot pünkösdi királyné választás illetve táncház zárja.                                                 

XXIII. Szolnoki Országos Néptáncfesztivál; május 29-31.; Szolnok, Aba-Novák Agóra Kulturális Központ, www.agoraszolnok.hu; A fesztivál célja a korábbi alkalmak hagyományait követve, a néptáncegyüttesek, az alkotók számára művészeti fórumot biztosítani, és új alkotások létrejöttét ösztönözni. Támogatni az egyéni művészi alkotás minél szélesebb kiteljesedését, tekintettel a XXI. század elejének megkerülhetetlen elvárásaira. Teret adni a színpadi néptáncművészetet megújítani szándékozó, bátor kezdeményezéseknek. A fesztiválon szereplő műveknek kiindulásukban a folklórra kell támaszkodniuk.  A művek elbírálásának szempontja a művészi érték.

Pünkösd a Szépasszonyvölgyben; május 23-25; www.ekmk.eu, Egri Kulturális és Művészeti Központ, Bartók Béla tér 6. családi programok, borgasztronómia, művészet és bor piknik: művészek és borászok beszélgetése a szépasszonyvölgyi parkban, beszélgetésvezető Réz András, könnyűzenei-egyházzenei koncertek.

Kazári Laska Fesztivál és Tócsni Parti - Kazár, Ófalu; május 30.; http://laskafesztival.kazar.hu;  A népművészet és folklór területén rendkívül gazdag hagyományokkal rendelkező Kazár az idén is megrendezi a Kazári Laska Fesztivált és Tócsni Partit. A Kazárra látogató vendégeket népi zenekarok, és hagyományőrző csoportok szórakoztatják. Több helyen lesz laska-és tócsni kóstoló, hozzá lehet jutni az ételek receptjéhez. Aki még nem evett, megkóstolhatja, aki még nem sütött megpróbálhatja, és megtanulhatja, a receptjét hazaviheti, és otthon is megsütheti családjának.

Forgórózsa Fesztivál; május 9-10. Tatabánya, Vértes Agórája; http://www.csutri.hu/; A Forgórózsa Fesztiválok célja, hogy a Kárpát-medencében élő magyarság archaikus népikultúráját bemutassa, minden évben más-más tájegységet kiemelve. A korábban egy napos, mára már két napossá fejlődött fesztivál legfontosabb programja, hogy az adott tájegységből meghívott idős hagyományőrzőkkel találkozhassanak az érdeklődők, megtekinthessék műsorukat, a még élő hagyományaikat, népviseletüket, közvetlen környezetükből bemutatásra kerülő, féltve őrzött népművészetüket. Minden egyéb program a fesztiválon kizárólag népi-, népművészeti vonatkozású, a folklór, a tárgyalkotó népművészet témaköreiből.
Történelmi íjász találkozó; május 17.; Sümeg, Vár és Aréna; www.sumegvar.hu; Minden kedves érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.




VII. Tatai Patara - A nagy durranás - Tata ; május 22-24.; www.tataipatara.hu; Valóságos történelmi eseményre építve kerül megrendezésre a török kori történelmi fesztivál, mely autentikus hátteréül a tatai vár szolgál. A fesztivál során sor kerül várbéli koszorúzásra, kardcsörtető mustrára, díszlövésekkel színesített fáklyás felvonulásra, és a látványos csatákban több száz állig felfegyverzett török és keresztény vitéz küzd majd meg igazáért.

8. Tour de Tisza-tó és Tisza-tavi Bringatlon; május 9.;  www.futanet.hu; Aki szeret bringázni, pattanjon nyeregbe, és kerülje meg a Tisza-tavat a 65 kilométeres távon, vagy járja be Tiszafüred környékét a 15 kilométeres túrán. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a rövidebb távot a családosoknak, kisgyermekeseknek ajánljuk, míg a hosszabbra a rendszeresen kerékpározókat várjuk. A verseny és a túra forgalomtól mentes pályán, illetve kerékpárúton halad, így biztonságban gyönyörködhet a tájban.
A Tisza-tavi Bringatlon egy olyan váltóverseny, amikor minden részt vevő csapatnak garantáltan két kerékkel kevesebb van. A 2-3-4 fős csapatok létszámuknál pontosan eggyel kevesebb bringával rendelkeznek. Együtt rajtolva vágnak neki Poroszlóról az 57 km-es távnak, és a tiszafüredi célvonalon is együtt haladnak át. Akinek nem jutott bringa, annak futnia kell, nem utazhat még vázon sem. Az a résztvevőkre van bízva, hogy mikor cserélnek a táv során és az is az Ő döntésük, hogy a váltó tagjai mennyit futnak és bringáznak.

Tisza-tavi Fogathajtó és Lovas Ügyességi Verseny; május 18.; Poroszló, Rendezvénytér; www.ttoc.hu; Felidézve a poroszlói lovas hagyományokat fantasztikusan látványos egész napos program várja az érdeklődőket. Indulás és nevezés fogathajtó és egyéni ügyességi kategóriákban.

Gyermeknap; május 31.; Poroszló, Tisza-tavi Ökocentrum; www.ttoc.hu; Ez a nap a gyerekeké.! Minden, mi szem-szájnak ingere: kisállat simogató, játékos programok, foglalkoztatók, ugrálóvár....



Tóth Tibor és Németh Krisztina

Nincsenek megjegyzések: