2015. május 29., péntek

Bölcske, Szent András-kastély





Régebben Szakáts-kastélynak hívták. Egykori parkja megmaradt területén szabadon álló, L alaprajzú, rövidebb szárnyán földszintes, hosszabb szárnyán emeletes, részben alápincézett, kontyolt nyeregtetős kastély. A hosszabbik szárny K-i homlokzatán óriás pilaszterekkel tagolt, timpanonnal lezárt közép rizalit, kapuval. NY-i homlokzatán timpanonnal lezárt közép rizalit, pilaszteres keretelésű kapuval. Mindkét szárny kéttraktusos, síkmennyezetes helyiségekkel. Részben 19. századi nyílászárók. Feltehetően földszintes, tornácos-oldalfolyosós, klasszicista kúria (1860 körül a Nagy család tulajdona) bővítésével és átépítésével emelte 1873-ban a Szakáts család. A 20. században átalakítva.A kastélytól ÉNy-ra kisméretű, romantikus stílusú kápolna (hrsz.: 0419/4), DK-i, oromzatos homlokzata felett kőoszlopos baldachin alkotta huszártoronnyal, félköríves záródású szentéllyel, a szentély felől kontyolt nyeregtetővel, mindkét oldalon nyeregtetős bővítményekkel. Kapuja felett címer. A belsőben historizáló, kazettás famennyezet, a bejárati oldalon fakarzat, az egykori oltár alatt kripta.


5 ok, amiért érdemes Bölcskére látogatni



Magyarország közismert turistacélpontjai mellett számos eldugott, ám értékei miatt kiemelendő település található. Ezek egyike Bölcske, amely Tolna megye északkeleti részén, a Duna közvetlen közelségében vár látogatóira. Íme 5 ok, amiért mindenképpen ajánlatos a hangulatos település felé venni az irányt!

1. Bölcske, a Tolnai Borvidék bástyája
A hangzatos jelzőt a több mint 500 pincét és présházát magába foglaló pincefalujának köszönhetően érdemelte ki, ahol jobbnál jobb nedűk csábítják kóstolásra az odatévedőket. A szépen gondozott szőlőültetvények által körülölelt pincék a bölcskei turizmus fő mozgatórugói, hiszen számos esemény kapcsolódik hozzájuk, mint pl. borfesztiválok és -versenyek, programdús falunapok és gasztrofesztiválok.

2. Ahol az ínyenc húsféléket is megünneplik
Nyaranta tartják a galamb- és nyúlételek gasztrofesztiválját, amelyet évről évre egyre nagyobb érdeklődés kísér. A helyi borászok alkalomhoz válogatott boraival karöltve kínált ételek igazi ínyencségek, amelyeket mindenképpen érdemes megízlelni.

3. Beszél a múlt
A Duna medréből kerültek elő római kori leletek az első magyarországi víz alatti régészeti feltárás során. A folyóban egy erőd maradványaira bukkantak, amelyhez a Gellért-hegy környékén élt kelta Eraviscus törzs központi szentélyéből származó oltárköveket is felhasználtak. Ezeket a történelmi emlékeket a bölcskei Kőtár őrzi, de a régmúlt iránt érdeklődők egy helytörténeti és régészeti magángyűjteménynél is múlathatják az időt.

4. Természetközeli élmények
A Bölcskei Tátorjános Természetvédelmi Terület az országban szinte egyedülálló, tátorján nevű növényről kapta nevét. Gazdag növényvilága mellett faunája is figyelemreméltó, hiszen több mint 100 madár- és számos különleges lepkefajt is fel lehet fedezni a környéken. Túrázásra kiválóan alkalmas környezet ez, a Duna-part pedig közkedvelt horgászhelyszín gazdag halállománnyal.

5. Vár a felújított Szent András Kastély
Néhány évvel ezelőtt magánkézbe került a Bölcske-Szentandráspusztán található Szent András Kastély (korábban Szakáts-kastély), amely új tulajdonosa irányítása alatt teljes körű felújításon esett át. A klasszicista stílusú kúria eredeti formáját megtartva zajlott a rekonstrukció, emellett pedig vendégházak épültek körülötte. Zöldellő parkerdő és békés tavak várják a kellemes környezetre vágyókat, a kastély pedig nemcsak szállóvendégeknek ideális, hanem esküvői és tréninghelyszínként is funkcionál a jövőben.


Források: Kastélyok.com, EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: