2015. május 16., szombat

A Magyar Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki Duba Gyulát




A József Attila-díjas, érdemes művész az egyetemes magyar irodalmat gazdagító, jelentős prózaírói életműve elismeréseként vehette át a magas állami kitüntetést Magyarország pozsonyi nagykövetségén. 



Czimbalmosné Molnár Éva, nagykövet a kitüntetettet a felvidéki magyar kortárs prózaíró nemzedék egyik legtermékenyebb és legtehetségesebb írójának nevezte. „Ha egy mondattal kellene jellemeznem, akkor Fónod Zoltán irodalomtörténész szavai jutnak az eszembe: a magyar sors, a magyar szülőföld hűségese, makacs krónikása ő" – mondta a nagykövet.
Duba Gyula beszédében hangsúlyozta: „Az ember soha nincs tisztában azzal, hogy mit ér az, amit egész életében csinál". Majd hozzáfűzte az, hogy immár „az irodalom hadseregének tisztje lett", szokatlan, ugyanakkor kitüntető érzés.


Duba Gyula 1930 június 8-án született Hontfüzesgyarmaton. Tanulmányait a lévai állami gimnáziumban, majd a kassai Gépészeti Szakközépiskolában és a Szlovák Műszaki Egyetem Gépészeti szakán végezte Pozsonyban. Szakmai karrierjét a Hét című hetilapban kezdte, majd az Irodalmi Szemle munkatársa volt, később pedig a Madách Könyv- és Lapkiadó főszerkesztőjeként tevékenykedett. A kilencvenes évektől szabadfoglalkozású író, többtucat kötet szerzője, 2005 óta a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának rendes tagja.

Díjak: Madách Imre-díj (1967, 1970, 1975, 1983), Érdemes Művész (1983), Posonium-életműdíj (2001), József Attila-díj (2004), a Magyar Köztársaság Csillagrendje (1990), A Szlovák Köztársaság Ezüstplakettje (1990), Szabó Zoltán-díj (2002), A Magyar Érdemrend tisztikeresztje (2015) 


Forrás: MTI, ujszo.com 

Nincsenek megjegyzések: