2015. május 6., szerda

2015. május 9. Táncház Napja




Idén negyedszerre rendezik meg a Táncház Napját az első táncház évfordulóján országon belül és határainkon túl, hogy népszerűsítsék a negyvenhárom éve elindult, a modern város kereteihez a néptáncot és a népzenét - és ezzel együtt szép lassan népi kultúránk egészét -adaptált mozgalmat. Idén először átadják a Halmos Béla-vándordíjat és emlékérmet is. 



Az első budapesti táncházat 1972. május 6-án négy budapesti táncegyüttes (a házigazda Bihari, a Bartók, a Vasas és a Vadrózsák) részvételével a Liszt Ferenc Téri Könyvklubban (ma az Írók Boltja része) rendezték meg három budapesti fiatal táncos (Foltin Jolán, Lelkes Lajos és Stoller Antal) kezdeményezésére, akiket Széken szerzett friss élményeiket kívánták megosztani táncos társaikkal.

Ennek apropóján rendezik meg 2012 óta minden évben május elején a Táncház Napját, amit az első táncház negyven éves évfordulóján civil kezdeményezésre rendezték meg a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület kezdeményezésére. A cél az volt, hogy ezen a napon a táncházmozgalomban résztvevő zenészek, táncosok, kézművesek megmutassák országnak-világnak a táncház örömét, népi kultúránk XXI. században is megélhető módjait, szórakozási formáit.

Halmos Béla az egyesület elnöke, aki a legelső budapesti táncház prímása is volt teljes mellszélességgel állt a kezdeményezés élére, az első két alkalom az ő közreműködése és házigazdáskodása mellett valósult meg. A két éve hirtelen elhunyt legendás népzenész és kutató emlékére idén két díjat is átadnak a Zeneakadémián aznap este rendezett Táncház Napi gálaműsoron, ahol a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének Elfeledett Székelyföld műsorát mutatják be. Egy arra méltó magyarországi, ám határon túli kapcsolatokkal rendelkező, 40 év alatti fiatal prímás Halmos Béla egykori hegedűjét veheti át vándordíjként a szakmai kuratórium - Árendás Péter, az LFZE népzene tanszék és a Hagyományok Háza, Liber Endre, a Hangvető Kiadó, Pál István Szalonna, a Magyar Állami Népi Együttes prímása, Szűcs Sándor a HHBK és Virágvölgyi Márta, a Táncház Egyesület képviseletében - döntése alapján. A díj a hegedű egy éves használata és egy koncert lehetőség a Hagyományok Házában. A Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület Halmos Béla-emlékérmet készíttetett Kiss B. György éremkészítővel. Halmos Béla portréját ábrázoló bronzérem odaítélésével a közösségi, szervező munkát végzőkre szeretnék felhívni a figyelmet, hisz nélkülük - ahogy zenészek és táncosok nélkül sem - nem valósultak volna meg a táncházmozgalom eredményei, ma a táncház-módszer nem szerepelne az UNESCO szellemi kulturális örökség legjobb gyakorlatok listáján.

A központi rendezvényt idén is az emblematikus Liszt Ferenc téren tartják, az Ady szobor előtt kialakított táncplaccon élő zenére - ahogy illik - tanítanak például dunántúli, mezőségi, zoboralji, moldvai és szerb táncokat szakavatott tánctanárok segítségével. A kicsiket délelőtt énekes-táncos játékokkal, mondókákkal várják a hűs fák alatt, egész nap alkalom nyílik a kézműves-hagyományainkba is belekóstolni, de a tánctól megfáradva énektanulásra vagy mesehallgatásra is nyílik lehetőség - nemcsak kiskorúaknak. Délután 3-kor még van szerencsénk első kézből meghallgatni az első táncházakról szóló emlékeket, hiszen moderált beszélgetésre hívták a szervezők az egykori résztvevőket és szervezőket az egyik közeli kávézóba.

Közreműködő zenekarok többek közt: Borfolk zenekar, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének hallgatói, Nagy Albert és bandája, Babra zenekar Falkafolk, T'Rakija, Bontsál Banda. A rendezvény házigazdái Szente János és Kubinyi Júlia.
A Táncház Napja világüzenetét idén két legendás koreográfus, Novák Ferenc Tata, az első táncház házigazda együttesének, a Bihari együttesnek egykori vezetője és Timár Sándor, a táncházat széles körben elterjesztő Bartók együttes egykori vezetője mondják el. A videoüzenetet a Táncház Napja minden helyszínére előzetesen elküldik, a központi rendezvényen pedig az első táncház emlékére állított emléktábla megkoszorúzásakor élőben is elhangzik délután fél 3-kor.

És aki aznap nincs Budapesten? Szerencsére az ország számos pontján, sőt határainkon túl is - így többek között Bécsben, Máramarosszigeten, Zalaegerszegen vagy épp Debrecenben - lehet számítani Táncház Napi rendezvényekre, de online is figyelemmel követhető a központi helyszín programfolyama.
Vidéki helyszínek:
A Táncház Egyesület szervezésében Debrecen, Jászberény, Székesfehérvár, Szekszárd, Zalaegerszeg kerül sor táncház napi rendezvényre, de tudomásunk van önként csatlakozó helyszínekről is, így többek között Bécsben, Gátéron, Tatabányán és Máramarosszigeten is.
A Táncház Napja tudatosan az önkéntességre épít, ezen az egy napon a közreműködő zenészek, tánctanárok, kézművesek, mesélők, szervezők önkéntes munkával mutatják meg a nagyvilágnak milyen örömforrás a táncház, mire fontos a népi kultúra szeretete, használata a XXI. század embere számára is.

2015. május 9.
Táncház Napja

http://www.hagyomanyokhaza.hu/oldal/11959
https://www.facebook.com/nephagyomanyma

Lantai József - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: