2015. május 10., vasárnap

A Mentők napja Magyarországon




1887. május 10-én alakult meg Budapesten az Önkéntes Mentőegyesület Kresz Géza fővárosi kerületorvos kezdeményezésére. A mentés ügye 1948-ig a társadalmi egyesületek kezében maradt, akkor jött létre az Országos Mentőszolgálat és ez által a mentés állami feladattá vált. Napjainkban az Országos Mentőszolgálat irányítja a különböző mentőszervezetek működését, szakembereket képez, valamint országszerte oktatja az oxyológiát, azaz a mentéstant. Május 10-ét a szolgálat születésnapjává nyilvánították, ekkor ünnepeljük A MENTŐK NAPJÁT MAGYARORSZÁGON. Ezen a napon kitüntetéseket, pénzjutalmakat adnak át az életmentésben élenjáró orvosoknak, mentősöknek, egészségügyi dolgozóknak.


Az Országos Mentőszolgálat egységes állami egészségügyi intézmény, melynek feladata az életmentés, a sürgős ellátás biztosítása. Az OMSZ az életmentésen kívül (104-es segélyhívások) alapfeladatként kizárólag „mentő” és „őrzött” betegszállításokat végez, azaz olyan feladatokat, ahol a beteg állapota miatt sürgős segítségre van szükség, illetve ahol útközben is beavatkozások, vizsgálatok szükségesek. Az Országos Mentőszolgálat 1948-as megalakulása óta egységes szervezetként működik. Az ország 230 mentőállomásán 7000 mentődolgozó tevékenykedik. Mentőegységeink az elmúlt évben közel 1 millió beteget láttak el és ez idő alatt mentőgépkocsijaink több mint 33 millió kilométert tettek meg.

Főbb mentéstörténeti dátumok:

1887 - Önkéntes Budapesti Mentőegyesület

1948. május 10. Országos Mentőszolgálat

1954 -  Első rohamkocsi

1958 - Légi Betegszállító Csoport megalakulása

1963 -  Első sikeres, tartós eredményű reanimáció

1998-2010 -  Gyermekroham-kocsi, mentőorvosi-kocsik, KIM, mentőmotor, Tömeges Baleseti Egység, MICU, mentőrobogó, új mentőhelikopterek, stb.

Forrás: Országos Mentőszolgálat


Nincsenek megjegyzések: