2017. október 7., szombat

Színházi ajánló: Gogol vígjátéka, a Háztűznéző




.
Radnai Annamária fordító és dramaturg modern nyelvezettel ismét élővé tette Gogol színdarabját, amelyet 1832-ben írt Kérők címmel, majd 1841-ben újraírt Háztűznéző címmel. A korabeli kritikák miatt mi már nem érzékeljük a változtatás okait, csak azt, hogy a darab remekmű. Az alcím szerint: „Teljességgel valószínűtlen történet két részben”. Szerintünk csöppet sem valószínűtlen, inkább nagyon is valószínű, hogy egy harminc éve lányságát őrző, tipegő csecsemőként viselkedő kisasszony (Jordán Adél) éppúgy fél a házasságtól, mint a lusta, önző hivatalnok (Fekete Ernő). Hiába igyekszik a házasságközvetítő (Fullajtár Andrea) és a lány nagynénje (Szirtes Ági), meg a barát (Rajkai Zoltán), hogy mindketten révbe érjenek, a főhős képtelen a hősies megadásra… a férfias szerep vállalására.

A házasságközvetítő mindent megtesz, hogy a legszebb „tájképet” fesse a középszerű vőlegényjelöltek rangjáról, a jövendő menyasszony rózsás anyagi helyzetéről. A kérők elszivárognak, mi pedig jókat nevetünk.
Ascher Tamás rendezésében, Khell Zsolt szellemes díszleteivel, Szakács Györgyi jelmezeivel és a ragyogó színészi alakításokkal biztos sikert fog aratni ez az előadás a Katona József Szinház Nagyszinpadán ahol október 7-én Gogol Háztűznéző című komédiájának premierjére kerül sor,

Dobi Ildikó - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: