2017. október 1., vasárnap

IV. Henrik – próba az Örkényben




.

William Shakespeare zsenialitása abban rejlik, hogy akár évszázadok múlva, minden kor számára van aktuális mondanivalója, mert hősei általános emberi tulajdonságokat hordoznak. Ahhoz pedig, hogy bármely kor nézője/olvasója/hallgatója be is fogadja, jó rendezőre, kiváló színészekre és remek kortárs műfordítóra van szüksége a színháznak.

Az Örkény Színházban most a fenti feltételek mindegyike összejött: Nádasdy Ádám Shakespeare humorát visszaadó, kitűnő fordítása, a kétrészes darab egy estén való bemutatása, Mácsai Pál finomságokra ügyelő, érzékeny rendezése és a kiváló színészek összjátéka – pedig csak néhány jelenetet láthattunk a próbán!
Mácsai Pál rendezőként a színpadkép egyszerűségét magyarázta a közönség számára, hiszen a világ legnagyobb drámaírójának művei a Globe Színház homokos porondján, díszletek nélkül, gyertyalángnál is a nézők kedvenceivé válhattak. Shakespeare társulata mindössze 10-12 színészből állt, tehát egy-egy színész több szerepet játszott, akár férfi, akár nő volt az illető.
A szerző, Shakespeare (1564-1616) 1587-ben állt be vándorszínésznek. Akkor Londonban már három színház működött – szegényes körülmények között. Nem az udvarhoz közelállókat, hanem a köznépet szórakoztatták a külvárosban. Shakespeare sokat tanult Marlowe mintáján. Előbb jó színész lett, azután remekműveket írt. 1590-től már nyomtatásban megjelentek királydrámái és komédiái, ezután vált népszerűvé. Marlowe-t 1594-ben egy kocsmában leszúrták, ezért Shakespeare inkább tartózkodott a politikától. 1597-ben házat vásárolt szülővárosában, Stratfordban. 1608-tól nagyobb jövedelmet biztosított neki a Royal Society tagsága. Ennek ellenére 1610-ben visszament szülőhelyére a feleségéhez és a gyermekeihez. Még megtudhatta, hogy 1613-ban leégett a fából eszkábált Globe Színház. 1616-ban, 52. születésnapján hunyt el. Végrendeletében felsorolta minden ingóságát és ingatlanát, csak a műveit nem. Hét királydrámája közül az ötödik a IV. Henrik volt. Ezen kívül számtalan vígjátékot, tragédiát és egyéb színművet írt. A legtöbbet ma is játsszák a világ színpadain.
A IV. Henrik 1598-ban jelent meg a II. Richard folytatásaként. Az angolok ma is nemzeti drámájukként tartják számon. Henrik (született 1367-ben) uralkodása 1399-1413-ig tartott. Az első Lancaster-házi király volt. Shakespeare a 15. századi Holmshed krónikában olvashatta a történetét, miszerint 1368-ban II. Richárd (az unokatestvére) Franciaországba száműzte, mert a hatalmát féltette tőle. 1399-ben hazatért, és csapataival egész Angliát meghódította. Henry Percy gróf árulása miatt foglyul ejtette, majd valószínűleg megölette II. Richárdot. 1400-ban elvesztette a háborút a skót király ellen. 1403-ban viszont győzött Henry Percy és ellen. IV. Henrik napjait továbbra is skót és walesi felkelések, belső viszályok nehezítették meg. Percy, Glendower és a yorki érsek lázadtak ellene. Barátai között tudhatta a lump Falstaffot, ellenségei között pedig ott volt a saját fia, a későbbi V. Henrik. 1413-ban keresztes hadjáratra készülődött, de a Westminster Apátságban utolérte a halál.
A shakespeare-i kis társulat tagjai (Darvas Ferenc m.v., Dóra Béla, Csuja Imre, Ficza István, Herczeg Tamás m.v., Jéger Zsombor, Kaszás Gergő m.v., Kókai Tünde, Máthé Zsolt, Nagy Zsolt, Novkov Máté, Polgár Csaba, Pogány Judit, Takács Nóra Diána, Vajda Milán, Znamenák István, Zsigmond Emőke) élvezetes alakítást nyújtanak Izsák Lili mininál-díszletei között.
A bemutató 2017. október 14-én lesz.

Dobi Ildikó - EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: