2017. október 28., szombat

Hungarian FolkEmbassy: Ördögharapás
.

Klasszikus népzene lemezbemutató koncert és népzenei karaoke. A Hungarian FolkEmbassy zenekar 2017. október 30-án mutatja be Ördögharapás című lemezüket az Uránia Nemzeti Filmszínházban A lemezbemutató koncert és népzenei karaoke vendégei között szerepel Sebestyén Márta, a zenekar fővédnöke, Hetényi Milán, az együttes állandó közreműködője, Hideg Anna, Kubinyi Júlia és Rácz József.


Ördögharapás – klasszikus népzene címmel jelenik meg a Hungarian FolkEmbassy kislemeze a Philidor Intézet, a Fonó Budai Zeneház stratégiai partnerének gondozásában. A hanghordozón szereplő dallamfüzér arra a kihívásra kínál választ, hogy eredeti, táncot vagy éneket kiszolgáló szerepéből kiemelve, koncertkörülmények között, hogyan lehet visszaadni a feldolgozatlan népzene szépségét és mélységét. A dallamokat Soós András fűzte össze a következő vidékek és községek zenéjéből: Szilágyság, Ördöngösfüzes, Budatelke, Szék, Máramaros. A kétrészes koncert első felében ezeket ismerheti meg a közönség, valamint a 19. századi magyar romantika cigányzenéjét és erdélyi román prímás játékát idézik meg.
A zenekar ezzel az összeállítással mutatja be saját ars poeticáját arról, hogyan lehet eredeti funkciójától megfosztva, a színpadon bemutatni az autentikus zenei hagyományokat.

A zenekar novemberben Kubinyi Júliával Kelet-Ázsiában turnézik. A népzene kedvelői az ott bemutatott műsorból is ízelítőt kapnak, valamint három korábbi koncertjük repertoárjából is válogatnak meghívott vendégelőadóikkal, akik között szerepel a Hungarian FolkEmbassy fővédnöke, Sebestyén Márta is:
- „El kell menni, nincs mit tenni…” – a Nagy Háború a népdalok alulnézetéből
Hogyan érintette a Nagy Háború azokat, akik a bőrüket vitték a vásárba? Akik otthon hagyták a szeretőjüket, édesanyjukat – Hideg Anna Néni, Ördöngösüzesi nótafa dalaival.
- „Népdalok a kornak” – Arany János népzenében továbbélő versei
Arany János organikusan népdallá folklorizálódott versei Dávodról, Szatmárból, Székről, Kalotaszegről.
- „Felsütött a nap az égre” – népzenei karaoke;
válogatás a táncházmozgalom legszebb népdalaiból, közösségi éneklés formájában.

A Hungarian FolkEmbassy tagjai:
Hetényi Milán – ének (állandó közreműködő)
Soós András – hegedű, művészeti vezető
Rosonczy-Kovács Mihály – hegedű, zenekarvezető
Orsós Tamás – brácsák
Hegedűs Luca – cimbalom, kontra
Hanusz Zoltán – bőgő

Közreműködik:
Sebestyén Márta – ének
Hideg Anna – ének
Kubinyi Júlia – ének
Rácz József – próza

  1. október 30. (hétfő), 19:00
Hungarian FolkEmbassy: Ördögharapás
Uránia Nemzeti Filmszínház

www.urania-nf.hu
www.folkembassy.hu
www.philidorinstitute.orwww.philidorinstitute.org

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: