2017. október 15., vasárnap

1917. október 15-én halt meg Mata Hari




Az egzotikus táncosnő egy év alatt lett a világ leghíresebb kémnője. 

 

Mata Hari, a 20. század elejének egyik leghíresebb táncosnője, kurtizánja – és kémje – Margaretha Geertruida Zelle néven született Hollandiában. 19 éves volt, mikor egy Holland Kelet-Indiában élő katonatiszt, Rudolf MacLeod hirdetését olvasta egy újságban, aki feleséget keresett magának. A 21 évnyi korkülönbség ellenére összeházasodtak, két gyermekük született – azonban a 9 évig tartó, nem éppen problémamentes házasság után útjaik elváltak, Mata Hari pedig Párizsba költözött. Itt egy francia diplomata szeretője lett, aki támogatta azon ötletében, hogy táncosként tartsa el magát.
Már fiatalon rájött arra, hogy nőiessége lehet a kulcs egy jobb élethez, az önfenntartáshoz. A különösen csinos, katonafeleségből lett egzotikus kelet szirénje – lenge öltözetben lejtette „templomi tánc”-át. Hamar nagyon népszerű lett a párizsi szalonokban, ahol keresetét a meghódított férfiak támogatásával egészítette ki.
Közeledve a negyvenhez egyre több lett a fiatal táncosnő, Mata Hari fénye halványulni kezdett. 1916-ban, az első világháború küszöbén kereste fel Georges Ladoux francia kapitány, aki tudta, hogy Mata Hari hódolói körében több fontos személyiség (többek között német katonai tiszt) is volt, akiktől a nő információkat szerezhetett a francia hírszerzés számára.
Mata Hari bele is egyezett, hogy a francia kormánynak dolgozzon. A németek azonban rájöttek, hogy a nő a francia hírszerzésnek dolgozik, csellel felültették – s elérték, hogy a francia kormány bizalma meginogjon benne, s megvádolják, kettős kémként a németeknek dolgozik. Hogy mi is az igazság, a mai napig vita tárgyát képezi.
Mata Harit 1917. február 13-án tartóztatták le a francia hatóságok kémkedés vádjával. A nőnek esélye sem volt, hogy tisztázza magát. A hosszú kihallgatást és tárgyalássorozatot egy mindössze 45 perces döntéshozatal zárta le: bűnösnek mondták ki, s fegyver általi halálra ítélték. Még ez év október 15-én kivégezték. Igen valószerűtlen vég jutott az egzotikus táncos és kurtizán életét élő nőnek, akinek a neve ma már egyet jelent a szeretőitől titkokat szerző szirénnel.
Továbbra is titkok övezik Mata Hari életét és vélt kettős ügynöki tevékenységét, története még ma is felkelti az emberek kíváncsiságát.. Életét számtalan életrajzban és filmes portréban megörökítették, többek között az 1931-ben bemutatott Mata Hari című filmben is, Greta Garbo és Ramon Navarro főszereplésével.

Forrás: József Attila Könyvtár, Dunaújváros
 

Nincsenek megjegyzések: