2017. október 17., kedd

IV. Henrik I-II. az Örkény Színházban




.

Shakespeare királydrámái között ez az ötödik, a II. Richard folytatása. Az angolok a kétrészes IV. Henriket tartják nemzeti drámájuknak, holott uralkodása kevéssé dicsőséges korszakot jelentett. Lázadások, összeesküvések, pártoskodások szaggatták szét Anglia földjét. Apák és fiúk árulása, a skótok és a wales-iek viszálya tarkítja a képet. A kocsmai csőcselék éppoly megbízhatatlan, mint a korrupt talpnyalók serege a király környezetében. A hatalmas káosz okozója és szenvedő alanya egyaránt IV. Henrik, aki ha nem hal meg másfél évtizedes uralkodás után (1399-1413), teljesen szétzüllik az ország. Elégedetlenek a szövevényes világban hercegek, grófok, elöljárók és a köznép is.

Az Örkény Színház társulata és a darab rendezője, Mácsai Pál, egy merész húzással a két részt egy estén mutatja be. A 2017-es modern fordítás a nagyszerű Nádasdy Ádámnak köszönhető. Így vált élvezhetővé a több mint háromórás, humort sem nélkülöző dráma. Shakespeare idejében, a Globe színházban szinte semmi díszlet nem volt – itt is csak egy kanapé, egy asztal és néhány összecsukható Ikea-szék van a színpadon - , valamint mindössze 10-12 színész állt rendelkezésre. Most ahhoz hasonlóan, egy-egy színész több szerepet játszik. Első pillanatban furcsa, hogy Henrik királyt és a részeges Falstaff lovagot ugyanaz a személy alakítja, ám hamar hozzászokunk. Az előadás hossza láthatólag nem zavarja a nézőt, mert Nádasdy szellemes szövegét és Mácsai sok ötlettel, humorral teli rendezését akár még tovább is élveznénk. A néző érti, miért hangzik el gitárzenére az „Az vagy nekem, mint testnek a kenyér…” kezdetű szonett, vagy a vélemény a hivatalos levélre: „szó, szó, szó…”. Említést tesznek egy vidéki drámaíróra, bizonyos Williamre.
Természetesen remek színészek is kellenek a csodálatosan pergő előadáshoz: Csuja Imre, Nagy Zsolt, Pogány Judit, Vajda Milán, Ficza István, Jéger Zsombor, Znamenák István, Kaszás Gergő, Kókai Tünde, Zsigmond Emőke, Novkov Máté, Takács Nóra Diána, Polgár Csaba és mások – olykor férfi, olykor női szerepekben. A zenét Darvas Ferenc, Herczeg Tamás, Kákonyi Árpád, a dalszövegeket Máthé Zsolt készítette. Izsák Lili minimál-díszletei között a szereplők Benedek Mari jellemzően fontos ruháit viselik. Mácsai Pál igazgató-rendező munkatársa Szabó Julcsi, a dramaturg Ari-Nagy Barbara.
A történetet itt nem vázoljuk, nézzük meg a darabot! Bonyolult korunkban éppúgy aktuális, mint valaha IV. Henrik, aztán jóval később Shakespeare hazájában.
További előadások idén: október 24, 28, november 8, 19, 26-án. 

Dobi Ildikó - EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: