2017. október 4., szerda

Paganini leghitelesebb tolmácsolója játszik vonósnégyesével a Zeneakadémián
.

Salvatore Accardo-t nemzedéke legnépszerűbb hegedűművészének tartják, bravúros technikáját legendás elődjéhez, Paganini-hez hasonlítják. A Bartók Világverseny és Fesztivál zsűrijének elnöke ezúttal vonósnégyesével, a Quartetto Accardóval érkezik és ad koncertet október 8-án, a Zeneakadémián. Az olasz szerzők darabjait bemutató esten Boccherini, Verdi és Respighi egy-egy művét szólaltatják meg.


Négyszer négyes plusz egy a Quartetto Accardoval
A Paganini művek virtuóza nem először koncertezik Magyarországon, játékának hangzásvilága és elsöprő ereje lenyűgözi mind a közönséget, mind a kritikusokat. Accardo háromévesen ismerkedett meg a hegedűvel, első óráit hatévesen vette, tizenhárom évesen Paganini Capriccióinak előadásával robbant be a zenei köztudatba, és több mint hat évtizede állandó szereplője az olasz és a nemzetközi zeneéletnek. A karmesterként is aktív hegedűművész számára olyan zeneszerzők komponáltak műveket, mint Donatoni, Piston, Piazzolla vagy Xenakis.

Kamarazene iránti elkötelezettségének hatására 1992-ben alapította meg saját vonósnégyesét, a Quartetto Accardót. A felvonultatott olasz szerzők közül művész- és zenészcsaládból származó Boccherini közel száz vonósnégyest komponált (leelőzve ezzel Haydnt is), ezek közül az op. 33-as sorozat e-moll darabja hangzik fel a Zeneakadémia Nagytermében. Ezt követi a nagyszabású szimfonikus műveiről ismertté vált Respighi egyik legdrámaibb darabja, az Il Tramonto, amelyben Shelley A naplemente című versét –szerelmesek egymásra találásának és elválásának történetét – zenésíti meg. Az operák érzelmi erejével ható kamaradarab szólóját Sümegi Eszter (szoprán) Érdemes és Kiváló művész interpretálja. A koncertet Verdi egyedülálló e-moll vonósnégyese zárja, amelyről a tisztán hangszeres műfajokban nem igazán gyakorlott szerző annak idején így nyilatkozott: „Nem tudom, hogy a vonósnégyesem szép-e vagy csúnya, de abban biztos vagyok, hogy valóban egy vonósnégyest komponáltam!”

A koncert után pódiumbeszélgetésre is várják az érdeklődőket. A Kóda sorozat vendége Salvatore Accardo, a moderátor Tóth Endre.

Az előadásra jegyek még korlátozott számban online is megvásárolhatók.
http://zeneakademia.jegy.hu/program/quartetto-accardo-76125/353380

A részletes program:
Boccherini: e-moll vonósnégyes, op. 33/5
Respighi: Il Tramonto
Wolf: Olasz szerenád
Verdi: e-moll vonósnégyes
Sümegi Eszter (szoprán)
Quartetto Accardo: Salvatore Accardo, Laura Gorna (hegedű); Francesco Fiore (brácsa); Cecilia Radic (cselló)

2017.október 8., vasárnap 19:30
Quartetto Accardo
Zeneakadémia – Nagyterem
Budapest, Liszt Ferenc tér 8.

http://zeneakademia.hu
http://www.salvatoreaccardo.it
 

Nincsenek megjegyzések: