2019. január 23., szerda

Töretlen a Zöld Óvoda Program népszerűsége




Tizenkettedik alkalommal osztották ki a Zöld Óvoda, és hatodik alkalommal az Örökös Zöld Óvoda címeket, amelyekre összesen 253-an pályáztak. Közülük 234 óvoda nyerte el a kitüntetést. Az elismeréseket igazoló okleveleket László Tibor Zoltán, az Agrárminisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára és Pálfi Erika, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Köznevelési Tartalomfejlesztési főosztályvezetője adta át a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtárban.

A szakmai nappal egybekötött ünnepi rendezvényen a környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a környezet- és természetvédelemre, a fenntarthatóságra nevelést már a kisgyermekkorban meg kell kezdeni. László Tibor szerint a Zöld Óvoda Program kiváló lehetőséget biztosít ahhoz, hogy a gyermekeket érzékenyebbé, fogékonyabbá tehessük az élhető világ megőrzésére. Hozzátette: a fenntarthatóság elsősorban értékrend, amelyet ez a kezdeményezés mind céljában, mind szellemiségében immáron 12 éve szolgál. Az Agrárminisztérium kiemelt feladatnak tekinti a kisgyermekkori környezeti nevelést, szemléletformálást, a környezettudatos állampolgári magatartás megalapozását segítő programok fejlesztését, erősítését és támogatását.
Pálfi Erika hangsúlyozta: a fenntarthatóság értékrendjének befogadása és az értékek szokásokká alakítása hosszú folyamat, ezért a Zöld Óvodák kiváló és következetes alapozó munkája elengedhetetlen. Erre tudnak építeni az iskolák, elsősorban a szintén a fenntarthatóság szellemiségét közvetítő Ökoiskolák. A nevelő és az oktató munkában is nagyon fontos az egészintézményes megközelítés, vagyis az, hogy a fenntarthatóságra való nevelés nemcsak ismeretátadásban, hanem mintaadásban, az óvodák és az iskolák minden dolgozója által egységesen közvetítve jelenjen meg. A Zöld Óvoda és az Ökoiskola Program szoros együttműködést jelent tehát minisztériumi szinten, és a nevelés folyamatában egyaránt, vagyis nem véletlen, hogy a fenntarthatóságra való nevelés magyarországi rendszerszintű megközelítése a legnagyobb nemzetközi szervezetek által is elismert gyakorlattá vált.
A magyarországi Zöld Óvoda címet 2006 óta több száz intézmény nyerte el. Idén 234 óvoda részesült az elismerésekben. Közülük 49 először, 91 másodszor, 56 pedig harmadszor pályázott. 37-en részesültek Örökös Zöld Óvoda elismerésben, egy intézmény pedig megtartotta a címét.
A nyertesek listája itt olvasható.

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: