2019. január 24., csütörtök

7. Vendégváró Fesztivál – Székelyudvarhely vendégeskedik




.

Hetedik alkalommal rendezi meg a Bethlen Téri Színház január 25-27. közt a határon túli magyar színházi műhelyeket bemutató Vendégváró Fesztivált. Az előző években meghívott társulatok után - Figura Stúdió Színház (Gyergyószentmiklós), M Studio (Sepsiszentgyörgy), András Lóránt Társulat (Marosvásárhely), Váróterem Projekt (Kolozsvár) és Aradi Kamaraszínház, idén az Udvarhely Néptáncműhely és a Tomcsa Sándor Színház érkezik Székelyudvarhelyről.


Az esti előadások után beszélgetéseket tartanak a kávézóban, a fesztivál ideje alatt pedig Tomcsa Sándor életéről és munkásságáról láthatnak kiállítást a Bethlen Galériában.
A fesztivál fővédnöke Dr. Vető Marietta, Erzsébetváros alpolgármestere.

Műsor:
január 25. péntek 19.00
Udvarhely Néptáncműhely: Vallomások
Az előadás a kárpát-medencei néptánc hagyományok forgatós, csárdás táncanyagában folyamatosan tetten érhető nő-férfi viszonyrendszerének, minőségbeli különbségeinek taglalására, bemutatására vállalkozik. A manapság folyamatosan sugallt szlogenek: valósítsd meg önmagad, csak az én számít, ha nem tetszik, lépj tovább, nem kötelez erkölcs, kötelesség, tégy úgy, hogy neked mindig minden körülmény között a legjobb legyen, szabad vagy, feláldozható a közvetlen környezeted, a család, bármi, ami felelősséggel és kötelességgel jár. Mindez ellentétes a népi kultúránk által folyamatosan sugallt értékrenddel: higgyünk a nő-férfi kapcsolat igazában, a család szentségében, gyermekáldásban, a nehézségekkel tűzdelt életünk lecsupaszított valóságában, a nő-férfi egy egységben való kiteljesülésében. Ezen "egyszerű" cél eléréséhez nyújtanak támogatást, mutatják az igaz utat népmeséink, népzenéink, néptáncaink, népművészetünk. Az általunk örökölt kultúrát - fóliázás helyett - megpróbálhatjuk sérülésmentesen áthelyezni a jelenbe, ezáltal a mai problémákról a ma emberéhez szólni.
Előadják: Antal Katalin, Bálint Endre, Faluvégi Erzsébet, Forgács Hunor, Fülöp Csaba, Hajdó Árpád, Hajdó Lóránt, Koszta Kriszta, Kovács Bernadett, Nagy Annamária, Sípos Réka
Rendező-koreográfus: Antal József

január 26. szombat 19.00
Tomcsa Sándor Színház: Nem lesz reggel, Fred!
Moravetz Levente végjátéka dráMÁzat III drámapályázat nyertes darabja.
A Tomcsa Sándor Színház és a nagyváradi Szigligeti Színház drámapályázatának, a dráMÁzat III-nak nyertes darabja, Moravetz Levente végjátéka, a hétköznapi és szokatlan közötti keskeny mezsgyén vezet minket. Olyan kérdéseket feszeget, amelyek egyszerre képezik a hétköznapunk alapját, de a legintimebb gondolatainkat sem hagyják nyugodni.
Ugyanis: Nem lesz reggel, Fred!
Ahogy utazik az ember a mindennapok kényelmes rutinjában, megtörténhet, hogy elrobog a valóság mellett. Mi a valóság? Képesek vagyunk elhinni a lehetetlent is, ha sokáig bizonygatják nekünk?
Fred világa a kispolgár biztonságos rutinokkal teli világa. Egyik feladat a másik után, egyik szülinap a másik után, egyik étkezés a másik után. Hiszen ezt akarta: kapcsolat, állás, ház, autó – erre vágyott. Minden rendben.
De mi van akkor, ha megreped a szép valósága és pillanatok alatt befutják a hajszálrepedések? Mi van, ha az igazság túl nehéz? Merre vezet a szembesítés? Tagadáshoz vagy elfogadáshoz?
Fred: Antal D. Csaba
Katalin: Bekő Fóri Zenkő
Fény: Esti Norbert
Nő: Pál-Varga Márta
Írta: Moravetz Levente
Hang: Boca Hunor-Lehel, Fény: Toásó István
Videó koncepció: Eranio Petrușka m.v., Díszlet: Szűcs-Olcsváry Gellért
Román nyelvre fordította: Ferencz Zsófia

január 27. vasárnap 10.00
Tomcsa Sándor Színház: Rengeteg Ábel és Kürtős Kata kalandjai
Hol volt, hol nem volt, a Hargitán innen, Udvarhelyszék közepén, egy székely kapu szegletén élt egy derék legény és a takaros felesége…
A Tomcsa Sándor Színház előadásában tanúi lehetünk az első székely bábhős megszületésének. Ő a vásári bábjáték mintájára létrejövő hős: a Hargita hegyeinek Vitéz Lászlója, a furfangok Paprika Jancsija – becsületes nevén: Rengeteg Ábel.
Játsszák: Szűcs-Olcsváry Gellért, Lukács Emőke, László Kata
Zene: Pál Attila, Látvány: Karácsony Kinga
Szcenográfia: Szűcs-Olcsváry Gellért
A bábokat készítette: Berze Imre szobrászművész, Barabás Réka, Aracs Eszter, Lénárt András
Rendező: Aracs Eszter m.v.

2019. január 25-27.
Vendégváró Fesztivál
Bethlen Téri Színház
Jegyek: jegy@bethlenszinhaz.hu ; + 36 1 700 1433

 

Nincsenek megjegyzések: