2019. január 12., szombat

A Golgota
.

Évek óta húzódó ügy végére került pont azzal, hogy a magyar állam a festmény korábban becsült értékén, 3 milliárd forintért megvette Munkácsy Mihály Golgota című alkotását. Ezzel a teljes trilógia, az Ecce Homo és a Krisztus Pilátus előtt című képek mellett immár a Golgota is a magyar állami tulajdonba került. A trilógiát véglegesen a debreceni Déri Múzeumban helyezik el. Megjegyzem, Munkácsy sem látta együtt a három, bibliai témát feldolgozó festményét, mert egy vevő megvette az első művet, amikor még a többi nem készült el.

   A két évtizedes huzavona oka, hogy a három monumentális festmény közül egyedül a Golgota volt magánkézben. Pákh Imre, atulajdonos pedig többször tárgyalt a magyar állammal az eladásról, ám ez akkor nem vezetett eredményre, sőt jogi vita alakult ki a felek között. 2015-ben a kulturális örökségvédelmi hatóság védetté nyilvánítási eljárást indított, miután Pákh Imre előző nap bejelentette, hogy a festményt elszállíttatja a múzeumból. Végül Pákh felülvizsgálati kérelmére a Kúria az elsőfokú bíróságot új eljárásra és határozat hozatalára utasította.
   Miről is szól a festmény? A Golgota Jézus keresztre feszítésének helye Jeruzsálemben. Az evangélisták szerint egy koponya alakú domb lehetett ott, nyilvános vesztőhelyként használták. Nevét a földön heverő koponyákról kapta. (A koponya héberül gulgolet, latinul kálvária) A hely az asszír csapatok táborához tartozott. A keresztre feszítés előtt Krisztussal epével kevert bort akartak itatni, sikertelenül. A kék ruhát viselő személy kezében ott van a boroskanna.
   Egy legenda szerint a kereszt azon a helyen állt, ahol egy szikla mélyében a bibliai Ádám teste pihent és Krisztus vére a szikla hasadékán át lecsorgott Ádám koponyájára. Origénesz, ókeresztény teológiai író (Kr. u. 184-254)  egyik írása szerint  Ádám sírja Jeruzsálemben, a világ közepében van. A világ köldökének is nevezik a helyet. A számos művészi ábrázolás ezt vette alapul, a kereszt lábánál rendszerint ott van egy koponya.  Hadrianus császár a lerombolt Jeruzsálem helyén várost alapított, benne Aphrodité istennő számára templomot építtetett a Golgota fölé, hogy eltörölje a hely emlékezetét.
   Ma a Szent Sír Temploma áll a helyen, belső átriumának sarkában áll a keresztfa, a sziklába ékelve. Előtte egy nagy, ezüstből öntött kereszt áll.

Láng Róbert - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: