2019. január 7., hétfő

A mohácsi busójárásról nyílik kiállítás a Hagyományok Házában




. 
A mohácsi busójárás megújuló hagyományát bemutató kiállítás nyílik a Hagyományok Háza Kallós Zoltán termében január 12-én 16 órakor. A nagyszabású tárlaton a leghíresebb helyi álarc-készítők munkái mellet a Natinal Geographic magazinban is többször publikált fotós, Répásy Zsolt képei és Kolbe Mihály grafikái is megtekinthetők lesznek. Az egyedülálló kiállításon részt vesznek a helyi hagyományt éltető busók is, akik a mohácsi Poklade zenekarral dél-szláv táncházat is tartanak.


Egyedülálló programmal folytatódik a Hagyományok Háza 2019-es programsorozata.
A Vízkereszt napjához kötődő újév-köszöntő gálaműsor után a farsangi ünnepkör egy kiemelkedő hagyományát, az UNESCO által szellemi kulturális örökségként elismert mohácsi busójárást mutatják be a Budai Vigadó új kiállítótermében. Az ünnep, ahogyan a farsang is, kitüntetett időszak, különleges jelentőséggel bíró időtartam, melynek lényege az újraéledésben rejlik. A mohácsi busójárás története során különböző változásokon ment keresztül, de megújult formájában napjainkig fennmaradt.
A Kallós Zoltánról elnevezett kiállítótérben március 5-ig, húshagyó keddig látogatható a kiállítás, ami a mohácsi busójárás megújuló hagyományát kívánja bemutatni és arra is választ ad, hogy miképp marad élő és hogyan tud megújulni a néphagyomány. A kiállítás bemutatja azokat a külső szem által nehezebben észrevehető tényezőket, melyek egy szokás mozgatói lehetnek, s amelyek szükségesek egy hagyomány továbbéléséhez.

A tárlaton a számos helyi népi iparművész busóálarc faragó mester munkái mellett megtekinthetők Répásy Zsolt utóbbi években készült képei, amelyeken keresztül betekintést nyerhetünk a busójárás különleges és bensőséges világába, a készülődés és az átváltozás pillanataiba. A fotográfus busó témájú munkái közül korábban az amerikai National Geographic egyet az év legjobb 50 fotója közé is választott. A mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeumból és a helyi Népi Iparművészektől érkező tárgyak segítségével az érdeklődők párhuzamot állíthatnak múlt és jelen között, megismerhetik a hagyomány régi, és napjainkra megújult attribútumait. A kiállításon megtekinthetők Kolbe Mihály grafikus és festőművész farost lemezre készített különleges busó témájú alkotásai, amelyek egy mohácsi maszkfaragó mester saját gyűjteményéből érkeznek.

A farsangi szokásoknak, így a mohácsi busójárásnak is elengedhetetlen velejárója az alakoskodás, a zene és a tánc. A január 12-i kiállítás megnyitó vendége lesz a helyi Poklade zenekar, akik 18 órától a mohácsi busókkal tánctanítással egybekötött dél-szláv táncházat is tartanak. A poklade kifejezést a mohácsi sokácok a farsang megnevezésére is használták, de a szó átöltözést, átváltozást is jelent, hiszen a zenekar tagjai a busójáráson nem csak zenészként, hanem busóként is rendszeresen részt vesznek.

2019. január 12. 16 óra
Pokláde - a megújuló mohácsi busójárás hagyománya
A kiállítást megnyitja: Verebélyi Kincső, folklorista
Közreműködik: A Poklade zenekar és a mohácsi busók
Hagyományok Háza

 

Nincsenek megjegyzések: