2019. január 2., szerda

Münster: fiatalos báj hatalmas történelem




Münster-St-Lambertikirche (C) Oliver Franke Tourismus NRW eV INT
Münster egy világra nyitott város, fiatalos, fesztelen és büszke több mint 1200 éves történelmére. Püspöki székhelyként, a Hanza-szövetség tagjaként vagy akár egyetemvárosként is – Münster a régióban, és messze azon túl is, mindig is fontos szerepet játszott. A Vesztfáliai béke városaként pedig Münster még a világtörténelem könyvébe is beírta magát.

Németország legszebb városa? Sokak számára megválasztása minden bizonnyal egyértelmű lenne, és az, hogy Münstert már kitűntették a „világ legszeretetreméltóbb városa” címmel szintén emellett szól. Mindenesetre a város olyan közösséget alkot, amely történelmét életben tartja - és házai, templomai és terei sok történetet tudnának mesélni. Ez különösen Münster ábrándozó történelmi központjában érezhető, például a Prinzipalmarkt-on. A város abszolút jellegzetes színfalai között 48 Giebel-ház tárul elénk, köztük a különösen szembetűnő városháza és a Stadtweinhaus, amelyek árkádjaikkal rendkívül bájos saját kis világot formálnak. Az pedig, hogy itt rendkívül jól lehet vásárolni, megint csak inkább a jelenhez kapcsolódik. Közvetlenül a szomszédban Münster legrégebbi kereskedőutcája, a Salzstraße nevezetességeivel csalogat – mindenekelőtt a barokk szigettel, az Erbdrostenhof-fal, a dominikánus templommal és a Clemens-templommal, azok szép barokk kertjeivel. Ismét néhány lépéssel távolabb következik a Ludgeriviertel éttermekkel, kocsmákkal és kávézókkal. Tovább a hangulatos sétálóutca, Rothenburg felé vezet az út, ahol a Druffel’scher Hof-ban a Pablo Picasso Művészeti Múzeum nagyszerű otthonra lelt. A közelben fekvő dómtéren a Szt. Pál-dóm, a dómkincstár és a Vesztfáliai Művészet- és Kultúrtörténeti Múzeum nyűgöz le, de Münster óvárosában épp oly rendkívüli, mint amennyire vonzó célpont lehet a Kiepenkerl- und Kuhviertel negyed is. Itt, az Überwasserkirche körül talán a legeredetibb még mindig Münster. Itt a helyes, zegzugos sikátorokban egyesül a várostörténet és az életstílus.

Nem csak a meleg nyári estéken ajánlott ellátogatni Münster szórakozó negyedébe, a városi kikötőben található Kreativkai-ra. A régi kikötőépületekben és a rendkívüli új építményekben szinte egész nap a látogatók a művészet és kultúra, gasztronómia és szórakozó klubok izgalmas egyvelegét találják itt – stílusos környezetben, közvetlenül a víznél. Szintén a kikötő területén nyitott meg 2004-ben a Kortárs Művészetek Münsteri Kiállítóterme, röviden AZKM. Ebben rendszeresen országos és nemzetközi hírű kortárs művészek egyedi és csoportos kiállításai tekinthetők meg; az ismert, nagynevű művészek mellett ígéretes fiatal tehetségek munkáit is bemutatják. Élénk kiállítási tevékenysége miatt a münsteri kulturális élet fontos eleme már kicsit hosszabb ideje, 1919 óta a Freie Künstlergemeinschaft Schanze (Schanze Szabad Művészek Közössége). A múltban még régebbre nyúlik vissza a történelem egyik legjelentősebb dátuma: 1648. október 24-e, a harmincéves háborút lezáró békekötés hivatalos napja. Münster neve ezzel az eseménnyel örökre összeforrt – azonban kétségkívül megérkezett az „itt és most”-ba, amit a münsteriek kedvenc járműve, a kerékpár is bizonyít. 100 000 ember kerékpározik nap mint nap a városban, és ezzel minden lakosra rögtön kettő kerékpár is jut. Természetesen Münsterben a felügyelő is bringával érkezik a „tetthelyre” és a főpályaudvaron lévő kerékpárállomás 3 500 férőhellyel Németországban a legnagyobb. Ha tehát az igazi, eredeti münsteri érzést szeretné átélni, feltétlenül pattanjon kerékpárra. Ha pedig véletlenül még azt is tudja Ön, hogy a kerékpárt itt gyakran biciklinek (leeze) nevezik, akkor tulajdonképpen már semmi akadálya sincs egy tökéletes látogatásnak ebbe a városba. Utána pedig Ön is eldöntheti, hogy Münster az Ön szemszögéből Németország legszebb városa-e.

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: