2016. augusztus 4., csütörtök

Tematikus borkóstolók és aszús arcpakolás Erdőbényén
Augusztus 11. és 14. között idén már nyolcadik alkalommal rendezik meg a Bor, mámor... Bénye fesztivált a festői zempléni faluban, Erdőbényén. A Tokaji borvidék legkülönlegesebb összművészeti eseményén nem csupán gasztronómiai, zenei és szabadidős, de izgalmas kulturális programokon is részt vehetnek a látogatók.Augusztus második hetében a zempléni hegyek által övezett Erdőbénye néhány napra valóságos kulturális központtá változik - tájékoztatott a Bor, mámor, Bénye Egyesület.
A helyi borászok kertjeiben a sokrétű borászati és gasztronómiai élmények mellett egyedi, regisztrációhoz kötött programok is helyet kaptak, melyeken minden korosztály képviselője megtalálhatja a magának való szórakozást.

A hölgyek a Borissza bőr fantázianévvel ellátott programon vehetnek részt, mely során egy kozmetikus segítségével készíthetik el saját tokaji aszús arcpakolásukat, amihez a hatóanyagokat, a vitaminokat és az illatot is mindenki maga választhatja. Az élmény egy vezetett sétával válik teljessé a Szépségkertben és a magyar kozmetikum-készítés történetét bemutató kastélyban.

A fesztiválon különleges borkóstolókból sem lesz hiány.
Míg a nyitókóstolón az erdőbényei pincészetek legjobb borait ízlelhetik meg a látogatók helyi sajtok kíséretében, a borászok saját kóstolókkal is készülnek. A Karádi-Berger Borászat a Palandor évjáratait járja körbe egy vertikális kóstolóval, a Vayi Borászat egy német rajnai rizling kóstolónak ad otthont történelmi évjáratokból, a Béres Borteraszon pedig a Nők Lapja újságírójával, Hulej Emesével egybekötött beszélgetés során a Tokaji Borbarátnők boraiból lehet válogatni. 

A zenét ismert és felfedezésre váró előadók szolgáltatják, mint a Kiscsillag, vagy épp a Kerekes Band, de a legkisebb zenerajongókra is gondoltak a szervezők, az ő szórakozásukról ugyanis egy saját Zeneovi gondoskodik majd. A fesztivált határokon átívelő bortörténeti programok is színesítik: Gabriel Kurczewski „Tokaj története lengyel szemmel" című előadásából többek között azt is megtudhatjuk, miként vállaltak szerepet a lengyel kereskedők a tokaji borok felemelkedésében, míg Ercsey Dániel, a winesofa.eu főszerkesztője egy magyar-szlovák Tokaj workshop keretein belül mesél a borvidékről turisztikai, gazdasági, politikai és történelmi szempontok alapján.
A zene és az előadások mellett azonban fontos szerep jut a testmozgásnak is.
Az Erdőbénye körüli hegyekben kerékpártúrára, a Bodrogon kenutúrára invitálják a látogatókat a szervezők, így biztosítva, hogy a vendégek valóban kiélvezhessék a táj minden adottságát.

Résztvevők és programok:
Borászatok
Ábrahám, BARDON, Béres, Budaházy-Fekete Kúria, Csite, Gordius, Illés, Henriette Jakab, Karádi-Berger, Olze, Préselő, Vayi

Éttermek
Anyukám Mondta Étterem, Céltorony, dynamobake, Fűszer és Lélek, Halkakas halbisztró, Gonda sajt, Magita Hotel***, Oroszlános Borvendéglő, Ős Kaján Étterem, Kissziget Étterem Kávézó, Sárga Borház Vendéglő

Jazz, népzene, világzene, alternatív rock
Kiscsillag, Kerekes Band, GreCsókolLár, Pátkai Rozina, Jonas Vera Experiment, Elefánt, Meszecsinka, Bujdosó - Vajdovich - Németh Trió, Muriel, Cabaret Medrano, Hoppál Mihály Band, Bujdosó-Krasznai Tünde duó, Góbé zenekar, Ethnofil, Heveder Banda, Innergarden, Vanmocsello, Pápai Zsanett, Nemulass, Imitation, Jazz Poetry, Vörösfenyő, Bluesers

Evezés a Bodrogon, Biciklizés a Zemplénben, Magyar-szlovák Tokaj workshop, Tokaj története lengyel szemmel, Erdőbénye építész szemmel, könyvbemutatók, gyerekprogramok.
A fesztivál részletes programja a következő linken érhető el: http://bormamorbenye.hu/programok-2016

Jegyek elővételben: http://tixa.hu

2016. augusztus 11-14.
Bor, mámor... Bénye
Erdőbénye

www.bormamorbenye.hu
https://www.facebook.com/Bor-m%C3%A1mor-B%C3%A9nye-130656833639970


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: