2016. augusztus 29., hétfő

Molnár Ferenc komédiája az Átriumban




Az Egy, kettő, három főszerepében: Alföldi Róbert. Megtartották Molnár Ferenc Egy, kettő, három című darabjának olvasópróbáját az Átrium Film-Színházban. Az egyfelvonásos komédia főszerepét Alföldi Róbert játssza, az előadást Znamenák István rendezi, a premier november elején lesz.

Molnár Ferenc legendás darabja 1929-ben íródott. „Az író a maga ötleteivel folyton fűti a tempót, minden színésznek kezére dolgozik, mindegyiknek ad valami játszani vagy mondani valót - Molnár nagyszerűen tudja foglalkoztatni a színészeket -, mindegyiket a sebesség szolgálatába állítja. A szó legszorosabb értelmében színpadi bravúr ez: nem gondolati eszközökkel, nem is életjelenségekkel operál, hanem egyedül csak a színpad eszközeivel. Ezek azonban úgy belé vannak idegződve, hogy úgy bánik velük, mint készséges szolgáival" - írta a drámáról ősbemutatója után Schöpflin Aladár a Nyugatban. A darab azóta számtalan színpadi feldolgozást megért mind itthon, mind külföldön, 1961-ben pedig Billy Wilder forgatott filmet a színmű felhasználásával.

Znamenák István az olvasópróbán elmondta: Molnárt a legkorszerűbb drámaírók egyikének tartja, ez a darab pedig különösen mai és aktuális, hiszen a szemünk előtt zajlik, ahogyan „megcsinál" valakit a hatalom, hogyan lesz például egy egyszerű gázszerelőből milliomos - a hatalom által, a pénz segítségével. Hozzátette: az Egy, kettő, három erősen archetipikus figurákat vonultat fel az Alföldi Róbert játszotta Norisson bankigazgató köré szervezve, ám ezek eljátszása jó színészeket és jelentős szaktudást igényel, vagyis az előadás sikerre viteléhez erőteljes csapatmunkára van szükség. A rendező úgy véli, ez a darab nagyon sok szépséget rejt magában, és hihetetlen szellemességgel pörgeti a magyar nyelvet, így kiváló alapanyaga egy sikeres produkciónak.

A Kultúrbrigád, az Átrium Film-Színház és a THEA Theatre Entertainment & Art közös produkciójában készülő előadásban Alföldi Róbert mellett Szatory Dávid, Debreczeny Csaba, Mihályfi Balázs, Parti Nóra, Lénárdt Laura, Lugosi György, Fehér Balázs Benő, Janicsek Péter, Némedi Árpád, Dékány Barnabás, Barna Zsombor, Sipos Viktória, Bánky Sára és Hajdú Csilla lép színpadra. A díszletet a rendező, a jelmezt Cselényi Nóra, a maszkokat Vég Attila tervezi, a zeneszerző Zságer-Varga Ákos. Bemutató: november 4-én este.

A bemutató Molnár Ferenc örököseinek engedélyével, a Hofra Színházi és Irodalmi Ügynökség közvetítésével valósul meg.

A Kultúrbrigád, és az Átrium Film-Színház bemutatja
Molnár Ferenc:
EGY, KETTŐ, HÁROM
vígjáték valós időben

Bemutató: 2016. november 4.

http://www.atriumfilmszinhaz.hu
http://kulturbrigad.hu
https://www.facebook.com/kulturbrigad

Nincsenek megjegyzések: