2016. augusztus 25., csütörtök

Hommage à Vasarely
Grafikusművészek országos kiállítása és hazánkban eddig ismeretlen Vasarely alkotások a Pécsi Galériában. Victor Vasarely születésének 110 éves évfordulója alkalmából magyar grafikusművészek tisztelegnek a pályája kezdetén ugyancsak grafikus Vasarely életműve előtt, alkotásaikból augusztus 25-én nyílik kiállítás Hommage à Vasarely címmel a Pécsi Galériában.

A tárlat különlegessége, hogy Vasarely tervezőgrafikai munkáiból Magyarországon eddig még nem látott, többnyire az 1930-as években készült nyomatok is láthatóak lesznek.
A világhírű művész 110 éve, 1906. április 9-én született Pécsett, a Munkácsy Mihály utca 19. szám alatt Vásárhelyi Győző néven. De életművéhez egy másik kerek évforduló is kapcsolódik: 40 éve, hogy a pécsi Vasarely Múzeum állandó kiállítását megnyitották, és ugyanebben az évben avatták fel Aix-en-Provence-ban Vasarely saját alapítványi múzeumát, amely, mint épület, a képzőművészet és építészet szintézisének új formanyelvét valósította meg, de ezen túl az elemző vizuális kísérletezés nemzetközi műhelye is volt.
Az évforduló alkalmából 2016. augusztus 25. és szeptember 20. között Vasarely Magyarországon eddig ismeretlen tervezőgrafikai munkái és egy átfogó országos tervezőgrafikai kiállítás kerül megrendezésre Hommage à Vasarely címmel a Széchenyi téri Pécsi Galériában.
A tervezőgrafikai munkák a Pécsi Galéria Archívum Alapítvány és a Pécs 2010 Egyesület országos, de határokon túlra is átnyúló felhívására születtek, amelynek pályázati követelménye volt olyan egyedi, az évfordulóra létrehozott 70x100-as nyomtatott papíralapú munkák létrehozása, amelyek eszközrendszerükben kapcsolódnak Vasarely optikai hatásokra épülő struktúráihoz és/vagy a rendelkezésre álló korszerű technikák segítségével újragondolják alkotásaira jellemző vizuális elemeket és törvényszerűségeket.
A pályázatra közel 60 munka érkezett, amely széles keresztmetszetét adja a hazai tervezőgrafika élvonalához tartozó művészi törekvéseknek.
A kiállított művek között található - többek között - Árendás József, Balla Dóra, Baráth Ferenc, Brassai Szende (Románia), Czakó Zsolt, Kulinyi István, Maczó Péter, Major Lajos (Párizs), Molnár Gyula, Nádai Ferenc és Pinczehelyi Sándor munkája.
A műveket szeptember 25-ét követően külföldi magyar kulturális intézetekben, úgymint Stuttgartban, Brüsszelben, Párizsban, valamint a budapesti FUGA-ban ismerheti meg a közönség 2017 februárjának végéig.
A kiállítás második része az aix-en-provence-i Vasarely Fondation és a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. együttműködésében jött létre.
Ennek keretében Victor Vasarely Magyarországon eddig ismeretlen tervezőgrafikai munkáiból láthatunk mintegy 34 korabeli nyomatot, Roland Bonias magángyűjteményéből. Ezek jelentős része egy gyógyszerészeti katalógushoz készült 1930 és 1939 között, de van közöttük az Air France és utazási irodák számára készült plakát és könyvborító-terv is.
A kiállítás zárását követően Vasarely grafikái a pécsi Vasarely Múzeum időszaki kiállításán tekinthetők majd meg 2016 végéig.
A kiállítás a Pécs 2010 Egyesület, a Pécsi Galéria Archívum Alapítvány, valamint a Fondation Vasarely Együttműködésében jött létre.
Megtekinthető szeptember 18-ig, keddtől vasárnapig.
2016. augusztus 25. 17.00 - kiállításmegnyitó
Hommage à Vasarely
Pécsi Galéria
http://www.pecsigaleria.hu

EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: