2016. augusztus 18., csütörtök

Így lesz igazán élvezetes a sajtkóstolás
Épp úgy, mint a borkóstolás, a sajtkóstolás is igazi művészet, ami rangos versenyeken a szakavatott zsűri feladata. A IV. Nemzetek Sajtversenyének elődöntős magyar sajtjait azonban bárki megkóstolhatja - íme egy kis segítség, hogy érdemes ízlelgetni a kilenc versenyzőt.
Lágy vagy kemény, illatos vagy semleges, sárgás vagy fehéres - a sajtoknak
számtalan fajtája van, és szinte nincs olyan ember, aki ne szeretné valamelyiket. Sokról azonban azt sem tudjuk, mi fán teremnek, meg kóstolni pedig nem mindig merjük az újdonságokat.
„A különböző sajtok kóstolása nem is az ízlelésnél, hanem már a külső jegyek megfigyelésénél kezdődik. Versenyeken a következőképpen zajlik a kóstolás: először megvizsgáljuk a sajt színét és az állagát, hogy az a fajtára jellemző-e, az elvárásoknak megfelelő-e. Ezután vesszük csak a szánkba, ahol először azt vizsgáljuk, milyen a textúrája - például gumiszerű, lágy, sima, szemcsés vagy éppen kristályos. Ezután jön az ízlelés. Ezt a következő technikával érdemes: hagyjuk, hogy a szánkba kerüljön egy kis oxigén a sajt mellé, így felszabadul a sajt igazi íze. Ha kedvtelésből kóstolunk sajtot, akkor két különböző fajta között ihatunk egy kis bort, de komoly versenyeken az alkohol ki van zárva - helyette vizet kell inni, de az alma a savasságával semlegesít, így nagyon jól elveszi az előző  sajt ízét" - árulta el Gábossy Ádám, a SZEGA Camembert Kft. ügyvezetője, aki hozzátette: ahogy a boroknál, a sajtoknál is van egyfajta sorrend, így érdemes a friss, lágy sajtoktól haladni a testesebb, nemes penészes fajták felé.
A sajtkóstolásnak itthon még nincs olyan nagy kultúrája, mint a boroknak, ám Gábossy Ádám szerint egyre többen lépnek túl a jól ismert trappista sajton, és kóstolnak meg különleges fajtákat.
„Azt veszem észre, hogy az emberek egyre több sajtot fogyasztanak, és végre nem csak egy fajtából vásárolnak, hanem mernek különleges, akár eddig ismeretlen ízeket is kipróbálni. A IV. Nemzetek Sajtversenyének a hazai elődöntője éppen szolgálja, hogy minél szélesebb kör megismerkedhessen a hazai sajtok legjobbjaival, hiszen ezek a termékek kezdenek felzárkózni a nemzetközi mezőnyhöz. A Szega Marketben megvásárolható kóstolódobozok segítenek a nagyközönségnek is megismerni a magyar termékeket. A sajtverseny célja pedig az, hogy ne a zsűri, hanem a közönség döntse el, hozzá melyik ízvilág áll a legközelebb" - tette hozzá Gábossy Ádám.


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: