2017. november 26., vasárnap

Ünnepi ráhangolódás a Zeneakadémián




.

Igazi adventi hangulatot ígér december 2-án a kórusolimpiát is nyert Angelica Leányzenekar koncertje, Tóka Ágoston orgonaművész, a Budapesti Vonósok és egy grúz férfikórus közreműködésével a Zeneakadémia Nagytermének különleges környezetében.

Kórusműveket megszólaltató varázslatos emberi hangok – a számos hazai és nemzetközi elismeréssel büszkélkedő az Angelica Leányzenekar nem kevesebbre vállalkozott, minthogy programjával megnyissa Advent időszakát.
Elsőként a találkozás utáni vágy ébredésének, fokozódásának mozzanatát teremti meg Debussy kantátája, a La Damoiselle élue, amelyet Rossetti verse ihletett, és egy üdvözült leány sóvárgását ecseteli földön maradt szerelme után. A beteljesülés reményét Lajtha László gyengéd és alázattal megszólaló, női karra és orgonára írt Magnificatja csillantja fel. A mű alkotási folyamatát a szerző így foglalja össze: „Elővettem én is a nagy palettát: rajta a színek – de a legkisebb ecsettel festettem, annak is összesodortam a szőrpamacsát, hogy úgy rajzoljon, mint a hegyes ceruza – és leheletszerűen raktam fel a színeket.” Végül Saint-Saëns Karácsonyi oratóriuma mondja el a beteljesedés történetét advent kezdetének előestéjén.
Gráf Zsuzsanna karnagy 1989-ben alapította az Angelica Leánykart, amelynek tagjai a budapesti Városmajori Gimnázium zenei tagozatának tanulói, valamint a gimnáziumban érettségizett, ma már különféle egyetemeken tanuló hallgatók.
Az előadásra jegyek még kaphatók, akár online is.
Az esemény ideje és helye:
2017.december 02., szombat 19.30
Zeneakadémia – Nagyterem
1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8.

:
http://zeneakademia.hu/hu/klasszikus/-/program/angelica-leanykar-20171202-1930

 

Nincsenek megjegyzések: