2017. november 1., szerda

Rising Stars: Európa fiatal csillagai ismét a Müpában
.

Három nap, hat koncert, kilenc fiatal tehetség, akikről minden bizonnyal sokat hallunk majd a jövőben: ezt ígéri az immáron hagyományossá vált programsorozat, az Európai Hangversenytermek Szervezetével (ECHO) közösen szervezett Rising Stars.


November 3. és 5. között Ellen Nisbeth, Pálfalvi Tamás, Nora Fischer, Christoph Sietzen, a Quatour von Kuijk, valamint Emmanuel Tjeknavorian lépnek fel a Müpa Fesztivál Színházában. Az Európai Hangversenytermek Szervezete (ECHO) 1995-ben elindított Rising Stars sorozatában a szervezet tagjai évente újabb és újabb, ifjú, tehetséges muzsikusokat delegálnak európai hangversenyturnéra, a tagintézmények hangversenytermeibe. Az ECHO-tagok között olyan nagynevű intézmények találhatók, mint az amszterdami Concertgebouw, a párizsi Cité de la musique, a londoni Barbican Centre, valamint 2010 óta a Müpa.

„Fontosnak tartjuk reflektorfénybe helyezni a művészek új generációját, és erre a sokak által várt, a Müpában fesztiválszerűen működő Rising Stars sorozat tökéletes lehetőséget ad: a jövő sztárjait láthatjuk a színpadon” – emelte ki Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója.
Idén hosszú hétvége várja a koncertlátogatókat, naponta két hangversennyel, valamint a koncertek után pódiumbeszélgetésekkel és dedikációkkal. A Rising Stars-koncertek különlegessége, hogy minden muzsikus eljátszik egy, külön az ő részére komponált kortárs művet, amelyet az ECHO rendelt meg, így a Müpa hat magyarországi bemutató helyszíne lesz a három nap során.

A Müpa által jelölt fiatal trombitajátékos, Pálfalvi Tamás számára Eötvös Péter, napjaink egyik legfoglalkoztatottabb zeneszerzője komponálta Sentimental című darabját szólótrombitára, emellett a fiatal muzsikus programjában többek közt Debussy és Bartók kompozíciói is felcsendülnek.
Ellen Nisbeth brácsaművész, a Konserthuset Stockholm választottja 2013-ban vette át a Norvég Szólista-díjat, műsora pedig igen széles spektrumon mozog: Bachtól Duke Ellingtonig zeneszerzők és műfajok sokszínűségét vonultatja fel hangszerén. A furulyaművész és-pedagógus Anneke Boeke és Fischer Iván karmester gyermekeként Hollandiában született Nora Fischer fiatal kora ellenére évek óta világszerte koncertezik. Repertoárján mind az új, mind pedig a régi zene kiemelt szerepet kap, budapesti koncertje is ezt a zenei sokféleséget tükrözi: a fiatal szoprán műsorán Monteverdi, Poulenc és Bartók művei egyaránt megtalálhatóak.

„Az új Chick Corea” – a zenei szakemberek többek közt így jellemzik Christoph Sietzent, a luxemburgi ütőhangszerművészt. A huszonöt éves, hivatalosan marimbajátékosnak nevezett Sietzen tizenkét évesen már a Salzburgi ünnepi Játékokon is bemutatkozott, Müpa-beli koncertjén pedig a The Wave Quartettel lép fel, melynek maga is tagja. A párizsi Cité de la musique és a Festspielhaus Baden Baden közös jelöltje, a Quatour von Kuijk Mozart és Ravel egy-egy kompozíciója mellett honfitársnőjük, Édith Canat de Chizy művét szólaltatják meg. A háromnapos koncertsorozat utolsó fellépője a bécsi Konzerthaus & Musikverein ifjú csillaga, Emmanuel Tjeknavorian, örmény származású bécsi hegedűs. Programjának összeállítását stiláris sokoldalúság és virtuozitás jellemzi, hiszen az általa választott darabok egytől-egyik a hegedűirodalom legnehezebbjei közé tartoznak. Műsorában megtaláljuk többek közt Ysaÿe G-dúr szólószonátáját, Bach G-dúr szólószonátájának Chaconne tételét, és Bartók Szólószonátájának egy tételét is.

  1. november 3. / 18.00 - Ellen Nisbeth – brácsa
  2. november 3. / 20.00 - Pálfalvi Tamás – trombita
  3. november 4. / 18.00 - Nora Fischer – ének
  4. november 4. / 20.00 - Christoph Sietzen – ütőhangszerek
  5. november 5. / 18.00 - Quatuor van Kuijk
  6. november 5. / 20.00 - Emmanuel Tjeknavorian – hegedű

A Müpa – első látásra videókampány a 2017/18-as évad előadóival, az izgalmas, új műfajokkal való első találkozás megismételhetetlen élményét, a nézők kendőzetlen őszinteségű reakcióit örökítik meg egy-egy műfajjal és produkcióval kapcsolatban. A legújabb részben a Rising Stars magyar fellépőjével, Pálfalvi Tamással találkozhattak a nézők: https://www.youtube.com/watch?v=qw0tiykSCRM

Rising Stars
Fesztivál Színház

https://www.mupa.hu/programok/rising-stars
https://www.facebook.com/events/1077459082387453

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: