2017. november 4., szombat

Csokonai Vitéz Mihály: Az özvegy Karnyóné és a két szeleburdiak




.

A vénasszony szerelme a Jókai színpadán. Igényesen szórakoztató előadásban lesz része annak, aki megtekinti Csokonai Vitéz Mihály közel kétszázhúsz éves, azonban ma is élvezetes színdarabját a Jókai Színházban. Az özvegy Karnyóné és a két szeleburdiak című bohózatot Merő Béla álmodta színpadra, a főszerepben Fehér Tímea színművésszel.


A Csurgón írott és előadott, s azóta számtalan feldolgozást megért mű pergő cselekményű, remek humorú történet. Karnyóné, a gazdag kanizsai kereskedő öregecske felesége, az özvegyek magányos életét éli, férjéről ugyanis évek óta nem kapott hírt, és szentül hiszi, hogy meghalt. Szeretetre és szerelemre vágyik, mintha „fiatalocska csajszi” lenne. Van is két udvarlója Tipptopp és Lipittlotty személyében, akik valójában a pénzéért rajongják körül. A korosodó, az évek múlását elfogadni csak nehezen képes Karnyónét, elvakítja a vágy, elhiszi, hogy az őt ostromló fiatal kérők szándékai őszinték. Ez a história bizony megállíthatatlanul száguld a lejtőn, a sötét vég felé. Mire az addig halottnak hitt Karnyó visszatér a napóleoni háborúból, a kanizsai házban elszabadul a pokol…
Petrovszki Árpád parodisztikus jelmezei, Egyed Zoltán izgalmas díszletei, Oberfrank Réka koreográfiája és Király Péter - kifejezetten ehhez a bemutatóhoz szerzett - muzsikája kiválóan szolgálják a rendezői koncepciót. 

A színészek szinte lubickolnak a szerepekben, pedig egyáltalán nem könnyű a helyzetük. A szöveg nem egyszerű, mégis könnyed játékot láthat a néző. A szerelemittas Karnyónét Fehér Tímea kelti életre. Lipittlotty, a pesti gavallér szerepében Katkó Ferenc, a párizsi divatot majmoló Tipptopp szerepében Tege Antal látható. Samut Czitor Attila formálja meg, Borist pedig Kovács Ágnes színihallgató. A boltos legényt a Jászai Mari-díjas Bartus Gyula, Kuruzst Nagy Róbert alakítja. A tündéreket Lehoczki Orsolya és Korom Gábor színinövendékek játsszák.

Csokonai 1799-ben írt műve ma is tükröt tart elénk, mégis bővelkedik humorban. A diákközönség pedig bőven számíthat meglepő helyzetekre. Az özvegy Karnyóné és a két szeleburdiak kacagtató históriáját - Csokonai legmulatságosabb vígjátékát - november 9-ig nézhetik meg az érdeklődők.

„Az ifjú közönségünket játékra is invitáltuk. Az előadás színlapját kapták kezükbe, annak hátoldalán egy előadáshoz kapcsolódó keresztrejtvénnyel, amelynek megfejtését a Jókai Színház Facebook oldalának elküldött üzenetben várjuk. A helyes megfejtők között kisorsolunk 5 db páros belépőt, amely beváltható a Jókai Színház bármelyik előadására. A beküldési határidő 2017. november 19. éjfél, a sorsolás időpontja pedig 2017. november 20.”
(Sz. Kovács Viktória)

Csokonai Vitéz Mihály: Az özvegy Karnyóné és a két szeleburdiak
Előadások:
  1. november 7., 8. 15:00 és 19:00, november 9. 15:00
Békéscsabai Jókai Színház

http://jokaiszinhaz.hu
https://www.facebook.com/jokaiszinhaz

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: